5η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα Γ. Νοσοκομείου Δράμας
Προσλήψεις και καθηκοντολόγιο
είναι τα βασικά ζητήματα των νοσηλευτών
► Ν. Λιάτσης: Στο 15% η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Δράμας
► Δ. Πιστόλας: Να οριστεί καθηκοντολόγιο, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτεμβρίου, η 5η Επιστημονική Νοσηλευτική Διημερίδα, που διοργανώνεται από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.
Στο πλαίσιο της διημερίδας, έγινε ανάπτυξη πλήθους θεματικών ενοτήτων, όπως: Επαγγελματικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, Επείγουσα, Εντατική και Καρδιολογική Νοσηλευτική, Παιδιατρική Νοσηλευτική, Ποιότητα και Ασφάλεια στις Υπηρεσίες Υγείας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Παθολογική και Ψυχιατρική Νοσηλευτική, Νοσηλευτικά Πρωτόκολλα, Χειρουργική Νοσηλευτική, Ε-Posters, Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Οικονομικά της Υγείας, και Περιβάλλον και Υγεία.
Όπως επεσήμανε στον «Πρωινό Τύπο» ο εκπρόσωπος της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Δράμας κ. Χρήστος Ερμείδης, υπήρξε μεγάλος αριθμός εγγραφών νοσηλευτών απ’ όλη την Ελλάδα, που ξεπέρασαν τα 450 άτομα και παρακολούθησαν μεγάλο μέρος των διαλέξεων και των στρογγυλών τραπεζιών.
Ν. Λιάτσης: Στο 15% η έλλειψη νοσηλευτών
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» λίγο πριν τον χαιρετισμό του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Νίκος Λιάτσης, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια «πολύ σημαντική διημερίδα, ως προς το ότι αναδεικνύεται το έργο του νοσηλευτή. Οι νοσηλευτές είναι στο κρεβάτι του αρρώστου, του πόνου, με κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη που αντιμετωπίζει τον ασθενή». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «στέκεται επάξια στο ρόλο της, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει την ανάπτυξη του Νοσοκομείου».
Σε ανάλογη ερώτηση για την στελέχωση του Νοσοκομείου, ο κ. Λιάτσης σημείωσε ότι «υπάρχει έλλειψη γύρω στο 15% και γίνονται προσπάθειες μέσα στο 2019 να καλυφθεί το κενό αυτό».
Δ. Πιστόλας: Προσλήψεις και καθηκοντολόγιο
Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης ο κ. Δημήτρης Πιστόλας, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο κ. Πιστόλας είναι Δραμινός στην καταγωγή και συγκεκριμένα από τη Μικρόπολη και βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να παρακολουθήσει τη διημερίδα.
Όπως τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα μας, η διημερίδα σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έχει μια πλειάδα θεμάτων που ενδιαφέρει το σύνολο των νοσηλευτών. Ο κ. Πιστόλας με ευγένεια απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μας:
Πόσο δύσκολο είναι το έργο των νοσηλευτών με τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία;
«Η δουλειά μας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Κάνουμε ένα επάγγελμα που είναι ταυτόχρονα και λειτούργημα. Ασχολούμαστε με τον πόνο των ασθενών, ασχολούμαστε με την ασθένεια, με τα συναισθήματα των ανθρώπων που έχουν σχέση με τον πόνο. Βιώνουμε το θάνατο μαζί με τους συγγενείς αλλά και τον ίδιο τον ασθενή. Ταυτόχρονα είμαστε κι εμείς οι ίδιοι ασθενείς. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα λόγω της τρομερής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν γίνονται δυστυχώς προσλήψεις, κι αυτές οι λίγες, γίνονται μόνο σε επικουρικό προσωπικό. Έρχονται για ένα-δυο χρόνια και όταν εκπαιδεύονται αναγκάζονται και φεύγουν. Εμείς χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό».
Σε τι ποσοστό κυμαίνεται η ανεργία στου νοσηλευτές κ. Πιστόλα;
«Έχουμε περίπου 8.000 άνεργους νοσηλευτές στη χώρα. Δυστυχώς, κι αυτούς να τους προσλάβουμε αύριο στα δημόσια Νοσοκομεία, θα είχαμε και πάλι ελλείψεις. Οι περισσότεροι δε απ’ αυτούς αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα. Πηγαίνουν στην Ευρώπη, στην Αγγλία, στη Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία και Αμερική. Όπου μπορούν για να βρουν δουλειά».
Καθηκοντολόγιο
Ο κ. Πιστόλας αναφέρεται επίσης και στην έλλειψη καθηκοντολόγιου:
«Ένα άλλο πρόβλημα των νοσηλευτών, είναι ότι δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο. Δεν υπάρχει κοστολόγηση νοσηλευτικών πράξεων με τα σημερινά δεδομένα, ώστε να ασχοληθούμε με το επάγγελμα του νοσηλευτή και ως ιδιώτες στην κοινότητα. Άρα, ως Επιμελητήριο θα θέλαμε να γίνουν: 1. Προσλήψεις να γεμίσουν τα δημόσια Νοσοκομεία να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες, 2. Νοσηλευτικά καθήκοντα, κοστολόγηση νοσηλευτικών πράξεων, 3. Να υπάρξει μια ειδική μνεία για τους νοσηλευτές, να μην βγαίνουν στα 65 στη σύνταξη. Εγώ δουλεύω 27 χρόνια στον «Ευαγγελισμό», είμαι 50 ετών, θα κληθώ να δουλέψω άλλα 15 χρόνια. Μακάρι να τα καταφέρω. Ένας ασθενής θέλει οπωσδήποτε πιο νέους νοσηλευτές, πιο νέους ανθρώπους, να μπορέσουν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο».
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Κύριε Πιστόλα, έχουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ο νοσηλευτής είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει πρώτος τον ασθενή!
«Έχετε απόλυτο δίκιο. Θα μιλήσουμε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που δυστυχώς στη χώρα μας δεν υπάρχει. Θα μιλήσουμε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, που δυστυχώς δεν έχει νομοθετικά κατοχυρωμένη καμία πράξη. Αν πάμε στις αντίστοιχες σκανδιναβικές χώρες που οι νοσηλευτές λειτουργούν ενεργά στην πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουν μια μείωση του κόστους υγείας πάνω από 60%. Εάν καταφέρναμε να το κάνουμε κι εδώ στη χώρα μας, οι περισσότεροι ασθενείς δεν θα ερχόντουσαν στα επείγοντα και έτσι θα είχαμε ένα πολύ μεγάλο κέρδος και μια ελάφρυνση των επειγόντων περιστατικών και θα μπορούσαμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
Επείγοντα. Τι να πει κανείς, όταν καλείται ένας νοσηλευτής πρώτος, να δώσει πρώτες βοήθειες στον πολυτραυματία, σε κάποιον που έχει ανάγκη και θα πρέπει να δει 10 και 15 άτομα πριν έρθει ο γιατρός; Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι και στα τμήματα των κλινικών, όταν ένας νοσηλευτής καλείται να εξυπηρετήσει 30, 40 και 50 άτομα μόνος του. Όσο φιλότιμο και να έχεις, δεν αντέχεις. Χρειάζεται μια αλλαγή του τρόπου στελέχωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα να σας πω, το αντίστοιχο υπουργείο Υγείας στη Γερμανία, το οποίο είπε ότι, αν τα γερμανικά Νοσοκομεία δεν έχουν το μίνιμουμ της στελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό, θα κλείνει το Νοσοκομείο. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, που δυστυχώς τα πάντα λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο».
Αστική ευθύνη
Υπάρχει μια εισήγηση κ. Πιστόλα από τον δικηγόρο κ. Πούλιο, για το ζήτημα της αστικής ευθύνης των νοσηλευτών. Ο νοσηλευτής μπορεί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη σε κάθε περίπτωση. Θέλετε να το σχολιάσετε;
«Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας αναφέρω, συνάδελφος νοσηλευτής στον «Ευαγγελισμό», τιμωρήθηκε με 12 μήνες φυλάκιση για ένα ατυχές περιστατικό. Μια ασθενής αυτοπυρπολήθηκε και έδωσε τέλος στη ζωή της. Φανταστείτε, αυτός ο συνάδελφος τιμωρήθηκε με 12 μήνες χωρίς αναστολή και κινδύνευσε να χάσει και τη δουλειά του, για μια πράξη για την οποία είχαμε ενημερώσει τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη, ότι χρειαζόμαστε προσωπικό για να μπορέσουμε να δουλέψουμε σωστά. Παρ’ όλα αυτά, όταν πηγαίνεις στο δικαστήριο, ο δικαστής σου λέει τι έκανες ή τι δεν έκανες.
Επομένως είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα αυτό. Θα κληθούμε, όπως πάνε τα πράγματα, πολλές φορές να λογοδοτήσουμε στη δικαιοσύνη και ας μην φταίμε. Για να λυθεί αυτό το ζήτημα 100%, θα προχωρήσουμε σε ασφάλεια με ειδικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να καλυφθούμε κι εμείς όπως το ιατρικό προσωπικό, αλλά η καλύτερη λύση θα ήταν η στελέχωση των Νοσοκομείων.
Αν έχεις περισσότερο προσωπικό θα κάνεις οπωσδήποτε λιγότερα λάθη. Πάλι θα σας αναφέρω την Γερμανία, όπου κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας, πριν από δυο χρόνια είχε αναφέρει ότι είχε 19.000 νεκρούς από ιατρονοσηλευτικά λάθη.
Εδώ στη χώρα μας δεν τα λέει κανένας. Οι Γερμανοί το βγάζουν στη δημοσιότητα, όχι για να φοβερίσουν τον κόσμο, αλλά για να δουν τι έφταιξε και να μειώσουν αυτά τα λάθη. Γι’ αυτό και ζητούν από τα Νοσοκομεία τους να έχουν επαρκή αριθμό νοσηλευτών. Γιατί μία αιτία είναι και το μειωμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Κάποτε πρέπει να δούμε τα στοιχεία, να τα βγάλουμε προς τα έξω, με σοβαρότητα να ασχοληθούμε μ’ αυτά και να βρούμε λύσεις».