Μια διαδρομή ενάντια στο trafficking
Η Δράμα συμμετέχει για τέταρτη
χρονιά στο «Walk For Freedom»
Ηλ. Στεφανίδης: «Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι προς πώληση…»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Η Δράμα υποδέχεται και συμμετέχει για τέταρτη φορά στο «Walk For Freedom», της ΜΚΟ Α21, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στη 1 μ.μ., με σημείο εκκίνησης την πλατεία Ελευθερίας της Δράμας.
Πρόκειται, για μία δράση της διεθνούς ΜΚΟ Α21, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την καταπολέμηση του ανθρώπινου trafficking (παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων), και πραγματοποιείται για πέμπτη φορά παγκοσμίως.
Η Δράμα, αποτελεί μια από τις επτά πόλεις της Ελλάδας στην οποία θα πραγματοποιηθεί το «Walk For Freedom», ενώ ταυτόχρονα διοργανώνεται σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο, με τη συμμετοχή περίπου σε 500 πόλεων παγκοσμίως.
Η A21, αγωνίζεται ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση, ενώ φροντίζει για την αποκατάσταση των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας, παρέχει νομική καθοδήγηση και συνεργάζεται με τις αρχές για να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες των διασωθέντων θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων.
Με αφορμή την συμμετοχή της Δράμας για ακόμη μια χρονιά σε αυτή την σπουδαία διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον επικεφαλής της A-Team Drama, κ. Ηλία Στεφανίδη.
«Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι προς πώληση. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε, ενώ παράλληλα θέλουμε να ενεργοποιηθούν οι πολίτες σε αυτά τα θέματα. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί κάτι, μπορεί να καλέσει στη γραμμή της Α21 στο 1109, όπου μπορεί να καταγγείλει ανώνυμα ύποπτα περιστατικά τα οποία μετά προωθούνται ανάλογα στις αρμόδιες υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Στεφανίδης.
Σύμφωνα με τα γενικότερα στατιστικά στοιχεία, ο κ. Στεφανίδης επεσήμανε ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά θυμάτων trafficking έχουν εντοπιστεί στην Βόρεια Ελλάδα. «Είμαστε σίγουρα ένα από τα σημεία διέλευσης, καθώς συνορεύουμε και με την Βουλγαρία. Όσο δραστηριοποιούνται όμως οι πολίτες, είναι περισσότερο υποψιασμένοι και δεν αδιαφορούν γι’ αυτό που συμβαίνει δίπλα τους, καλώντας στο 1109, μπορεί να βοηθήσουν ώστε να σώσουμε μια ζωή και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα».
Η τηλεφωνική γραμμή 1109, όπως μας εξήγησε ο κ. Στεφανίδης, έχει και ενημερωτικό ρόλο εκτός από την καταγγελία που μπορεί να κάνει κάποιος. Μπορεί να ζητήσει ο πολίτης πληροφορίες και να ενημερωθεί για την εμπορία των ανθρώπων.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις από τους πολίτες έχουν αυξηθεί κατά 200%, γεγονός που δείχνει το ενδιαφέρον τους. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, μας δείχνουν ότι ο ξενώνας φιλοξενίας των θυμάτων μέχρι την επανένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο, που διατηρεί η Α21 στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει περίπου 300 θύματα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν ανήλικα παιδιά.
«Από αυτά τα 300 θύματα, τα περισσότερα ήταν σεξουαλικής εκμετάλλευσης που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό, περίπου 75-80%, και τα υπόλοιπα είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας.
Οι δυο βασικές κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων είναι σεξουαλικής εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας.
Ετησίως στην Ελλάδα περίπου 20.000 γυναίκες απασχολούνται με την μορφή καταναγκαστικής εργασίας – σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και 1.000 εξ αυτών ανήκουν στην ηλικία των 13-15 ετών», ανέφερε ο κ. Στεφανίδης.
Η εκκίνηση του φετινού «Walk for Freedom» στη Δράμα, θα γίνει στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου, από την πλατεία Ελευθερίας, ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν τις οδούς Λαμπριανίδη – Άρμεν – Βελισαρίου – Γεωργίου Παπανδρέου – Εθν. Αμύνης – Εφ. Αξιωματικών – Ηπείρου – Π. Κάβδα – Εθν. Αμύνης, με σημείο τερματισμού την πλατεία Ελευθερίας.