Home > νέα > Παρουσίαση του τόμου για τα Ιερά Κειμήλια της Μονής Εικοσιφοινίσσης Οικουμενικός Πατριάρχης: “Μέχρι τέλους η διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών!”

Παρουσίαση του τόμου για τα Ιερά Κειμήλια της Μονής Εικοσιφοινίσσης Οικουμενικός Πατριάρχης: “Μέχρι τέλους η διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών!”

Παρουσίαση του τόμου για τα Ιερά Κειμήλια της Μονής Εικοσιφοινίσσης

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Μέχρι τέλους

η διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών!”

 

ΤΗΝ περασμένη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (Μονή Λαζαριστών), έγινε η παρουσίαση του επετειακού τόμου με τίτλο: «Η λεηλασία της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917-2017)».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρούπολεως και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, ενώ τίμησε με την παρουσία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Πρόκειται για μια έκδοση στην οποία προχώρησε η Ιερά Μητρόπολη Δράμας, στην οποία γίνεται μια πλήρη καταγραφή, σχετικά με την τύχη των κειμηλίων της Μονής της Εικοσιφοίνισσας και που βρίσκεται σήμερα αυτά. Στον τόμο, περιγράφονται αναλυτικά τα βιογραφικά των πρωταγωνιστών της κλοπής, ο τρόπος που τα εκμεταλλεύτηκε η βουλγαρική πλευρά μέχρι σήμερα, και οι ενέργειες που έγιναν από ελληνικής πλευράς σχετικά με το ζήτημα αυτό. Παράλληλα, υπάρχουν στοιχεία και μέσα από βουλγαρικές πηγές.

παγαιο4

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας άνοιξε την εκδήλωση με τον χαιρετισμό του. Ο επιχώριος Μητροπολίτης  με τρόπο  λογοτεχνικό εισήγαγε τους 600 θεατές στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής.  Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος κ.Παύλος προκάλεσε συγκίνηση με το χειμαρρώδη και εμπεριστατωμένο λόγο του, στον οποίο αποτυπώνονταν  όλες οι προσπάθειες  για την επιστροφή των ιερών κλοπιμαίων. Ο Άγιος Δράμας δε φείσθηκε  λόγων, παρουσίασε τους αίτιους  της καταστροφής του ιστορικού μοναστηριού, καθώς και την ολιγωρία των πολιτικών ιθυνόντων. Την εκδήλωση χαιρέτησε,  επίσης, ο  οσιολογιώτατος Γέρων Νικόδημος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Τη σκυτάλη του λόγου πήραν ο συγγραφέας  και καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ.Γεώργιος Παπάζογλου και ο αρχιτέκτονας –αναστηλωτής  κ.Σταύρος Μαμαλούκος, ο οποίος ανέλαβε την αρχιτεκτονική μελέτη της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του τόμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους την –με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο– διεκδίκηση των πατρώων θησαυρών μας».

Ανέφερε ότι σπάνιας ιστορικής αξίας κειμήλια, αρχαία χειρόγραφα, αφιερώματα, εικόνες και άλλοι «θησαυροί πνευματικοί και πολιτιστικοί των Ελλήνων» οι οποίοι «ηρπάγησαν, χωρίς φόβο Θεού» από μοναστήρια της Μακεδονίας, εκείνη την εποχή, «εφυγαδεύθησαν» στη γειτονική χώρα και είτε κρύπτονται σε μυστικές συλλογές, είτε εκτίθενται σε μουσεία «ως δείγματα ενός δήθεν βουλγαροβυζαντικού πολιτισμού», ή και πουλήθηκαν παράνομα σε μουσεία και βιβλιοθήκες τρίτων χωρών. Εξήρε, μάλιστα, τη στάση της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου, η οποία προ διετίας επέστρεψε μια Καινή Διαθήκη του 9ου αι., κειμήλιο της μονής της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας (Κώδιξ 1424), που είχε αποκτήσει σε δημοπρασία, και πρόσθεσε: «Όλα τα υπόλοιπα κατακρατούνται ακόμη παρά πάσα έννοια δικαίου, πάντα νόμον ηθικής και παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου προς την ανωτάτην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βουλγαρίας και προς το πατριαρχείο της Σόφιας. Πρόκειται για μια μεγάλη πληγή στο σώμα της Ρωμιοσύνης, η οποία παραμένει ανοιχτή και χάσκουσα, επί ένα ολόκληρο αιώνα».

Ο Πατριάρχης συνέχισε λέγοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η μητρόπολη της Δράμας και άλλες πληγείσες μητροπόλεις, δεν θα παραιτηθούν από το στόχο της επιστροφής όλων των κλεμμένων κειμηλίων και πρόσθεσε: «Οφειλετικώς, κρατούμε το θέμα ανοιχτό και δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι της πλήρους και τελείας διευθετήσεώς του, δηλαδή μέχρι να μας επιστραφεί και το τελευταίο εκ των διαρπαγέντων ιερών και οσίων».

Ο κ. Βαρθολομαίος τοποθετήθηκε για το θέμα σε ομιλία του με αφορμή την παρουσίαση του τόμου Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης – Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917-2017), σε κοινή εκδήλωση των μητροπόλεων Δράμας και Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, στη μονή Λαζαριστών.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο αγιορείτης γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Παπάζογλου, και ο αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Μαμαλούκος.