Home > Πρώτο Θέμα > 64,2 εκατ. περίπου για έργα στο Φυσικό Αέριο σε Δράμα – Καβάλα και Θράκη Στην τελική ευθεία το έργο σύνδεσης της Δράμας με το οικιακό φυσικό αέριο

64,2 εκατ. περίπου για έργα στο Φυσικό Αέριο σε Δράμα – Καβάλα και Θράκη Στην τελική ευθεία το έργο σύνδεσης της Δράμας με το οικιακό φυσικό αέριο

Εντός Οκτωβρίου η προκήρυξη από τη ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη του δικτύου

Στην τελική ευθεία το έργο σύνδεσης

της Δράμας με το οικιακό φυσικό αέριο

64,2 εκατ. περίπου για έργα στο Φυσικό Αέριο σε Δράμα – Καβάλα και Θράκη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ της σύνδεσης της Δράμας με το οικιακό φυσικό αέριο, ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί σε αρκετά δημοσιεύματα. Ήδη, από τις 9 Μαΐου είχαμε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ, όπου μιλούσε στον «Πρωινό Τύπο»  ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης & Χρηματοδοτήσεων της ΔΕΔΑ κ. Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος.

Όπως επιβεβαίωνε τότε ο κ. Διονυσόπουλος, το έργο της πιλοτικής σύνδεσης για τη Δράμα, θα ξεκινούσε στις αρχές του φθινοπώρου ή του χειμώνα. Αν και δεν ήταν σαφής τουλάχιστον ως προς αυτό το ζήτημα, φαίνεται πως πλέον το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς εντός Οκτωβρίου, αναμένεται να γίνει η προκήρυξη από τη ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, των διαγωνισμών για την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου συνολικού μήκους 1.215 χλμ., σε τρεις Περιφέρειες: της Ανατολικής Μακεδονίας –  Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Με τα εν λόγω έργα, 18 πόλεις της Ελλάδας θα έρθουν πιο κοντά στο οικιακό φυσικό αέριο.

Μέσω των έργων αυτών, θα υπάρξει πλήρης κάλυψη του αστικού ιστού στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι άμεσα με την προκήρυξη θα ξεκινήσουν και τα έργα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον οικονομικό Τύπο της χώρας, οι διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 και το αργότερο από τον επόμενο Ιούνιο να ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός μιας πενταετίας.

Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία επελέγη η λύση του προενταξιακού ελέγχου, κάτι που σημαίνει πως οι προκηρύξεις θα ακολουθήσουν με καθυστέρηση 7-10 ημερών.

64,2 εκατ. ευρώ στην ΠΑΜΘ

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν μέσω των ΠΕΠ με ένα ποσό της τάξης των 74,8 εκατ., ενώ για την υλοποίησή τους η ΔΕΔΑ έχει επίσης εξασφαλίσει δάνειο 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Επίσης, κεφάλαια ύψους 14,5 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η ΔΕΠΑ, μητρική της ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας.

Στα 64,2 εκατ. ευρώ εκτιμάται ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Π.Δ.Ε. Προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).

Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει και πάλι 6 κεντρικούς δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).