Ημερίδα από τον Σύλλογο «ΑΛΚΥΟΝΗ»
Η Δράμα πρέπει να αποκτήσει
ένα Κέντρο Ημέρας Αυτισμού
Ξενίδου: «Και τα δικά μας παιδιά έχουν δικαίωμα σε μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ενδιαφέρον παρακολούθησε πλήθος συμπολιτών μας, κυρίως νέων ηλικιών, την ημερίδα για την επικοινωνία στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και τη διαχείριση της κρίσης και των σχέσεων μέσα την οικογένεια, το πρωί του περασμένου Σαββάτου 20 Οκτωβρίου.
Η ημερίδα, διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «Αλκυόνη» Δράμας, και μίλησαν σ’ αυτήν δύο εξέχοντας επιστήμονες της πόλης μας. Η κα. Ευαγγελία Σοουτλή Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος MSc και με θέμα: «Επικοινωνία με ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού» και η κα. Σύμη Καράκελε, Εκπαιδευτικός Συστημική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Marte Meo Practitioner, μέλος της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής, η οποία παρουσίασε το θέμα: «Οικογένεια σε κρίση, διαχείριση της κρίσης και των σχέσεων μέσα στην οικογένεια».
Οικογένεια σε κρίση
Αναλυτικότερα, η κα. Καράκελε διαπραγματεύτηκε ένα πολύ δύσκολο θέμα, την οικογένεια σε κρίση. Όπως τόνισε στον «Πρωινό Τύπο», «θα φωτίζουμε το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ίδια την κρίση και κυρίως τις σχέσεις μέσα την οικογένεια», ενώ συμπλήρωσε: «Μια οικογένεια μπαίνει σε κρίση, όταν γίνονται διάφορα εξωτερικά γεγονότα, πολύ δύσκολα. Στην εποχή μας, δύο κύρια γεγονότα που ζούμε αυτή τη στιγμή, είναι η οικονομική κρίση και η μετανάστευση. Υπάρχουν όμως και άλλα πιο φυσιολογικά γεγονότα. Η αλλαγή στον κύκλο της ζωής μιας οικογένειας, όταν το παιδί φεύγει από την οικογένεια και πάει σε σπουδές και η οικογένεια μπορεί να μπει σε κρίση. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να προσδιοριστεί, να αλλάξει ρόλους και δεν μπορεί. Αντιστέκεται λοιπόν σ’ αυτή την αλλαγή. Όταν αντιστέκεται λοιπόν σ’ αυτή την αλλαγή, συμβαίνουν διάφορα προβλήματα».
Η κα. Καράκελε, στο τέλος της ομιλίας της, παρουσίασε μια βιωματική δράση, με προσομοίωση μιας οικογένειας σε κρίση με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία ως ειδικός συστημικός σύμβουλος ψυχικής υγείας.
Από αριστερά: η κα. Σοουτλή, η κα. Ξενίδου και η κα. Καράκελε
Επικοινωνία στον αυτισμό
Η κα. Σοουτλή μίλησε για το κομμάτι της επικοινωνίας με ένα άτομο που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. «Ουσιαστικά βλέπουμε πώς μπορεί μια οικογένεια αρχικά να δουλέψει το κομμάτι της διάγνωσης και να αποδεχθεί τη διάγνωση που είναι στα σκαριά, σταδιακά να επικοινωνήσει μ’ αυτό το άτομο και ουσιαστικά να μπορέσει να κάνει μια γενίκευση σε διάφορα πλαίσια, όπου το παιδί θα ενταχθεί αργότερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ένα παιδί εντός του φάσματος, να είναι κοινωνικό, επικοινωνιακό και αποδεκτό από την ευρύτερη κοινωνία», σημείωσε σε δήλωσή της στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Σοουτλή.
Κέντρο Ημέρας Αυτισμού
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «Αλκυόνη» κα. Ξενίδου και αναφερόμενη στην ημερίδα, επισημαίνει:
«Η ημερίδα μας έχει να κάνει με όλο το σύνολο που μας ενδιαφέρει πάντοτε, όταν έρχεται μια διάγνωση για αυτισμό. Ένα παιδί επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας. Και οικογένεια είναι, εκτός από τους γονείς και τα αδερφάκια, είναι οι παππούδες, γιαγιάδες, θείοι και θείες.
Η διάγνωση στον αυτισμό στην Ελλάδα είναι κάτι δύσκολο, γιατί ελάχιστοι ενημερώνουν τι ακριβώς συμβαίνει στο παιδί. Υπάρχει μια ποικιλομορφία στο πώς εκφράζεται ο αυτισμός από κάθε παιδί, γι’ αυτό και μιλάμε για ένα φάσμα αυτισμού και αυτό δεν διευκρινίζεται στους γονείς. Οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση στην αρχή, γιατί δεν ξέρουν σε ποιον ακριβώς να απευθυνθούν. Εμείς μ’ αυτή την ημερίδα πρωτίστως προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γονείς πώς να επικοινωνήσουν με το παιδί τους και όποιον άλλον στην οικογένεια ή στον ευρύτερη φιλικό τους κύκλο, θέλει να επικοινωνήσει με το παιδί σωστά. Γιατί η επικοινωνία στον αυτιστικό θα έρθει, όταν τον προσεγγίσουμε με σωστό τρόπο».
Ερωτώμενη για τα συνεχιζόμενα προβλήματα για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους, η κα. Ξενίδου σημειώνει ιδιαίτερα ότι, «δεν έχουμε καμιά θετική εξέλιξη μέχρι σήμερα, παρά μόνο αρνητικές εξελίξεις. Δεν έχει αλλάξει ο νόμος για το 50%. Αυτό που μας στεναχωρεί, είναι ότι οι παιδοψυχίατροι δυσκολεύονται πια να δώσουν εύκολα διάγνωση, μας στεναχωρεί που πλέον ο ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει από 1 Νοεμβρίου να μειώσει και τις συνεδρίες της λογοθεραπείας, οπότε οι γονείς βρίσκονται πάλι σε απόγνωση στο κομμάτι για το πώς να βοηθήσουν το παιδί τους, γιατί οικονομικά εξαιτίας της κρίσης, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα ποσά που χρειάζεται για μια θεραπεία».
Σε άλλο σημείο, η κα. Ξενίδου τονίζει ότι οι αυτιστικοί δεν έχουν πάρει καμιά βοήθεια και καμιά απάντηση στα ερωτήματα που έχουν θέσει εδώ και καιρό προς την Πολιτεία. «Από το 2019 θα είμαστε περισσότερο απαιτητικοί και θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε περισσότερο τις καταστάσεις. Έχουμε ένα πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, γιατί ο νόμος που υπάρχει είναι ασαφής και εκεί θα διεκδικήσουμε ένα κομμάτι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια, και θα δούμε τι γίνεται με τις επιπλέον δομές οι οποίες πρέπει να έρθουν και στη Δράμα. Γιατί στη Δράμα δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος, δεν υπάρχει ένα πλήρες κέντρο ψυχικής υγείας με εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή που να στηρίζει τα παιδιά και τους γονείς. Αυτό που μας λείπει, είναι ένα Κέντρο Ημέρας Αυτισμού με τόσα πολλά παιδιά που είναι στο φάσμα, είναι ανύπαρκτο. Με κάποιο τρόπο πρέπει και αυτός ο νομός να βοηθηθεί. Και τα δικά μας παιδιά έχουν δικαίωμα σε μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό, για να το πετύχει ένα αυτιστικό παιδί, πρέπει να υπάρξει πρώιμη και σωστή παρέμβαση από την αρχή».