Στη Δράμα εντός Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας
Υποσχέσεις για σύνδεση με Εγνατία Οδό
Φυλακές Νικηφόρου – Οικιακό φυσικό αέριο!
Συνάντηση Νοτοπούλου με δημάρχους Ν. Δράμας και αντιπεριφέρεια
Επιστολή δημάρχου Δοξάτου: «Δεν έχουμε έλλειψη σε χάντρες και καθρεφτάκια»
Του Θανάση Πολυμένη
ΔΙΗΜΕΡΗ επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Κυριακή 28 και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, η υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Το απόγευμα της Κυριακής, συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχιακή Επιτροπή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες Δευτέρα, είχε σύσκεψη με τους δημάρχους του Νομού στο δημαρχείο Δράμας. Με το τέλος της σύσκεψης, η κα. Νοτοπούλου επισκέφθηκε κοινωνικές δομές υγείας, όπως την ΕΨΥΚΑ, το Κέντρο Παιδικής Προστασίας Δράμας και το Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας.
Στη σύσκεψη αυτή δεν συμμετείχε ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, ο οποίος και απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρόμενος για ορισμένα θέματα του Δήμου του, ενώ ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Γιαννόπουλος, αισθάνθηκε αδιαθεσία στην αρχή της σύσκεψης και αποχώρησε. Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου και ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης.
Την κα. Νοτοπούλου συνόδευε επίσης και ο νέος διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Αγγελόπουλος. Το χαρακτηριστικό από την όλη συνάντηση, είναι ότι επί της ουσίας η επίσκεψη των κυβερνητικών στελεχών στη Δράμα, ήταν προπομπός για επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη Δράμα εντός Νοεμβρίου.
Εγνατία – Φυλακές – Φυσικό αέριο
Η σύσκεψη των δημάρχων με την κα. Νοτοπούλου ήταν κλειστή και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε τι συζητήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα. Σε δηλώσεις της η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης στη «μεταμνημονιακή εποχή» να στηρίξει του Δήμους της χώρας και γενικότερα την Αυτοδιοίκηση, ενώ μίλησε για «χιλιάδες προσλήψεις» που επίκεινται στους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Όσον αφορά το Νομό Δράμας, μίλησε για «μια παραμελημένη και ταλαιπωρημένη περιοχή» η οποία «όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, καθώς αντιμετώπιζε το παράδοξο και παραλυτικό φαινόμενο της συγκέντρωσης των αρμοδιοτήτων χωρίς την ταυτόχρονη άντληση πόρων».
Αναφερόμενη στα βασικά προβλήματα της περιοχής, μίλησε για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό, για τις Φυλακές Νικηφόρου καθώς και για το οικιακό φυσικό αέριο. Αναλυτικότερα για τα συγκεκριμένα έργα, σημείωσε:
Εγνατία Οδό
Για την σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό, είπε: «Σήμερα βρισκόμαστε απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος και θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Δράμας γι’ αυτό. Τέλος του 2018 ολοκληρώνονται οι μελέτες, ταυτόχρονα είμαστε σε αναζήτηση χρηματοδότησης πόρων για το έργο και αρχές του 2019 δημοπρατείται το πρώτο κομμάτι. Επομένως, ένα ζήτημα που έχει αφήσει πίσω την περιοχή, αποκτά πλέον έναν χρονικό ορίζοντα».
Οικιακό φυσικό αέριο
Για τα έργα που ετοιμάζονται για το οικιακό φυσικό αέριο, σημείωσε: «Είχαμε επίσης το παράδοξο φαινόμενο, να περνάει ο αγωγός από τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά να μην τροφοδοτούνται τα σπίτια της. Μέσα στο 2019 ξεκινάει η κατασκευή του δικτύου και η επέκταση του οικιακού δικτύου φυσικού αερίου. Αυτό απαίτησε μια τροποποίηση στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια κατασκευή 111 χιλιομέτρων που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2021 και αφορά περίπου 2.000 νοικοκυριά».
Φυλακές Νικηφόρου
Για τις Φυλακές Νικηφόρου: «Τέλος, μια αναφορά θα ήθελα να κάνω και στο νέο κτίριο των Φυλακών Νικηφόρου. Προβαίνουμε σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, επομένως οι Φυλακές θα λειτουργήσουν, με το εντευκτήριο και με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ήδη η ΚΤΥΠ αυτή τη στιγμή τρέχει τους διαγωνισμούς, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται και οι προσλήψεις του προσωπικού».
Για επιστολή Δαλακάκη
Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση σχετικά με την επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Δαλακάκη, χαρακτήρισε την επιστολή του ως «μικροπολιτική» επισημαίνοντας: «Τέτοιου είδους μικροπολιτικές τοποθετήσεις, το μόνο που κάνουν, είναι να στερούν από τους πολίτες τη δυνατότητα να βρεθεί ουσιαστικά λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Δηλώσεις δημάρχων Ν. Δράμας
Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης οι δήμαρχοι Δράμας που παραβρέθηκαν στη συνάντηση.
Όπως είπε αρχικά ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, έθεσε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών «μεταφέροντας στη διοίκηση τον προβληματισμό της τοπικής μας κοινωνίας σχετικά μ’ αυτή την υπογραφή της Συμφωνίας και στη συνέχεια τονίσαμε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας.
Τέθηκε επίσης το ζήτημα με το νέο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την Αυτοδιοίκηση. Επίσης «μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η αύξηση των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το ποσοστό του 5%» καθώς και θέματα που έχουν σχέση με το πρόγραμμα ΦιλόΔημος. Συζήτηση έγινε επίσης και για το πρόγραμμα του «Βοήθεια στο Σπίτι».
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της Εγνατίας Οδού, των Φυλακών Νικηφόρου, η σύνδεση της Δράμας με το οικιακό φυσικό αέριο καθώς και το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων και ότι πιθανότατα θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στο ζήτημα αυτό.
Ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης, όπως είπε, έβαλε κάποια γενικά ζητήματα ενώ με τις δηλώσεις του άφησε να διαφανεί ότι είναι αισιόδοξος με την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου του. Κυρίως όμως στάθηκε στο σοβαρό θέμα των «εσωτερικών οδικών δικτύων, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τη χαμηλή ΣΑΤΑ των Δήμων».
Τέλος, η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου, αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα του αποχαρακτηρισμού μειονεκτικών και ημιορεινών περιοχών όπως στο Παρανέστι καθώς χάνονται οι εξισωτικές αποζημιώσεις.
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε είναι η καθυστέρηση στην καυσοξύλευση από τους δημότες Παρανεστίου και η άρνηση του Δασαρχείου να δώσει παράταση στην υλοτομία των κατοίκων για προσωπικές τους ανάγκες. Όπως είπε, το Δασαρχείο επικαλείται ότι δεν έχει πάρει τα χρήματα για να πληρώσει τους Συνεταιρισμούς. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της βελτίωσης της Εθνικής Οδού Δράμας – Ξάνθης, όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.
Τέλος, σε επικοινωνία που είχε ο «Πρωινός Τύπος» με το δήμαρχο Νευροκοπίου, ο κ. Γιαννόπουλο δήλωσε ότι ήθελε να ευχαριστήσει για τις προσπάθειες που έγιναν για το νέο Δημοτικό Σχολείο που θα κτιστεί, αλλά και να θέσει το ζήτημα της αξιοποίησης των Οχυρών της γραμμής Μεταξά.
Η επιστολή Δαλακάκη
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη με την κα. Νοτοπούλου και της απέστειλε σχετική επιστολή υπό τον τίτλο: «Δεν έχουμε έλλειψη σε χάντρες και καθρεφτάκια». Ο κ. Δαλακάκης αναφέρει:
[Υπουργέ, κα Νοτοπούλου,
Ζητήσατε να με συναντήσετε σήμερα ως Δήμαρχο Δοξάτου.
– Όταν η Κυβέρνησή σας θα σταματήσει να προσπαθεί να στερήσει το νερό από τους συνδημότες μου και τον Κάμπο μας προς εξυπηρέτηση του ΤAP
– Όταν η Κυβέρνησή σας θα δεσμευτεί εμπράκτως για την μη εξόρυξη ΛΙΓΝΙΤΗ και την εξυπηρέτηση ενεργειακών συμφερόντων.
– Όταν η Κυβέρνησή σας θα σταματήσει να στερεί από τους κτηνοτρόφους μας εξισωτικές και βοσκοτόπια.
– Όταν η Κυβέρνησή σας θα σταθεί δίπλα στους αγρότες μας, επαναλειτουργώντας τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Βοϊράνης.
– Όταν η Κυβέρνηση σας θα σταματήσει να παρακωλύει την ανέγερση του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου
– Όταν η Κυβέρνησή σας θα αντιληφθεί πως η Μακεδονία είναι Ελληνική και ότι η Δράμα δεν είναι αποικία.
Τότε ελάτε να με συναντήσετε.]