Ομόφωνη θετική απόφαση από την Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Δράμας
Πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης
καινοτόμου δικτύου ασύρματης
πρόσβασης στο Δήμο Δράμας
Ειδικά μικρά ΚΑΦΑΟ σε κάθε γειτονιά χαμηλής όχλησης για κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ
Μια προσφορά της Raycap
για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην πόλη της Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΝΕΑ καινοτόμο δράση για κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ, ετοιμάζει η γνωστή εταιρεία Raycap που εδρεύει στη Δράμα και την προσφέρει πιλοτικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην πόλη και το Δήμο Δράμας.
Πρόκειται για την κατασκευή μικρών ΚΑΦΑΟ (θα μοιάζει με μια όμορφη γλάστρα), τα οποία θα προσφέρουν σήμα κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ σε πολύ μικρές αποστάσεις και ανά γειτονιά. Η ακτινοβολία που θα εκπέμπεται από τα νέα ΚΑΦΑΟ νέας γενιάς, θα είναι πολύ χαμηλή, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε θα πρέπει – στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος – να τοποθετηθεί ένα ανά γειτονιά.
Το θέμα συζητήθηκε και πέρασε ομόφωνα από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Δράμας. Σύμφωνα με τη διαδικασία, θα πρέπει να περάσει και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τέλος να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει για την εφαρμογή του προγράμματος.
Σε τι αφορά; Πρόκειται για ένα καινοτόμο δίκτυο Ασυρμάτων σημείων Πρόσβασης Νέας Γενιάς, το οποίο προσφέρει εκπομπές χαμηλής ακτινοβολίας για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ. Είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας Raycap, η οποία το εφαρμόζει ήδη σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης.
Όπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή σήμα κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ, παίρνουμε από τις μεγάλες κεραίες επάνω στον Κορύλοβο, οι οποίες όμως στέλνουν σήμα υψηλής συχνότητας, προς μονάδες εντός της πόλης, οι οποίες το κατανέμουν στις συσκευές των καταναλωτών. Το νέο καινοτόμο σύστημα χαμηλής ακτινοβολίας, μπορεί να προσφέρει σήμερα χαμηλής ακτινοβολίας σε μικρές περιοχές της πόλης, ουσιαστικά σε γειτονιές.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εφαρμόζει η Raycap σε συνεργασία με την Cosmote και τον ΟΤΕ, και επιθυμεί για το εφαρμόσει για πρώτη φορά πιλοτικά στην Ελλάδα, στη Δράμα. Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του, θα γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις του συστήματος αυτού και ανάλογα στη συνέχεια θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εφαρμογή του θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα μέσα του 2019, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Το θέμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Δράμας, εισηγήθηκε το μέλος της κ. Δεμερτζής Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε εν μέρει σε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο που θα λειτουργεί το πιλοτικό σύστημα και στη συνέχεια το αναπτυγμένο δίκτυο. Όπως είπε, η συσκευή αυτή έχει περάσει από την ελληνική νομοθεσία και η εφαρμογή του στη Δράμα, θα είναι πρωτοπόρα για την Ελλάδα.
Ειδική αναφορά έκανε επίσης στην εταιρεία της Raycap, η οποία προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην πόλη της Δράμας πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα την ανάδειξη του παλαιού Σαντιρβάν Τζαμί σε χώρο πολιτισμού και τέχνης, τη δωρεά της μελέτης του νέου κλειστού Κολυμβητηρίου Ολυμπιακών διαστάσεων της πόλης, την πλήρη ανάπλαση του αύλειου χώρου του Γυμνασίου Αρρένων (1ο Γυμνάσιο και 1ο Γενικό Λύκειο) και διάφορα άλλα σημαντικά έργα.
Σε τέσσερα σημεία στην πόλη
Σύμφωνα με το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, τα πρώτα ΚΑΦΑΟ θα τοποθετηθούν στο κέντρο της πόλης και θα κυκλώσουν την περιοχή από το δημοτικό κήπο μέχρι και την πλατεία Ελευθερίας.
Η απόφαση της Επιτροπής Διαβούλευσης ήταν ομόφωνα θετική προς την τοποθέτηση 4 ΚΑΦΑΟ στα παρακάτω σημεία:
- Έναντι ΚΤΕΛ στο άνοιγμα μεταξύ του δημοτικού αναψυκτηρίου και του παρακείμενου καταστήματος, στην είσοδο προς τον κήπο από την πλευρά του ΚΤΕΛ.
- Στην πλατεία Ελευθερίας επί του πεζοδρομίου της, έναντι της πρόσοψης του παλαιού δημαρχείου, στον υφιστάμενος τύλο φωτισμού, παρακείμενα της καμπίνας ΟΤΕ νέας γενιάς και του βυθιζόμενου κάδου απορριμμάτων του Δήμου.
- Στη διασταύρωση των οδών Ηπείρου και Εφέδρων Αξιωματικών, σε θέση δίπλα σε υφιστάμενο στύλο φωτισμού.
- Στη διασταύρωση των οδών Εθν. Αμύνης και Πατρ. Διονυσίου μπροστά στην τράπεζα της ALPHA BANK, πάνω στην υφιστάμενη καμπίνα ΟΤΕ.