Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας
Ομόφωνα η έγκριση των επεμβάσεων
στο Αράπ-Τζαμί και η ανάπτυξη
καινοτόμου δικτύου από τη Raycap
► Μεγάλη δωρεά για την αλλαγή κουφωμάτων στο Γυμνάσιο Αρρένων
► Ομόφωνα και η παραλαβή της Διαχειριστικής Μελέτης της Αγίας Βαρβάρας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου, παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, πραγματοποιήθηκε η 23η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας με 30 τακτικά θέματα στην ημερήσια διάταξη και χωρίς έκτακτα. Απαντώντας στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν από δημοτικούς συμβούλους για την ημέρα και την ώρα που έγινε η συνεδρίαση (έθιμο Αγίας Βαρβάρας με καραβάκια κτλ.), ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης, είπε ότι αυτό έγινε επειδή για τις επόμενες 15 ημέρες, ο ίδιος θα απουσιάζει στο εξωτερικό.
Κατά τα άλλα, η πλειοψηφία των θεμάτων ήταν κυρίως τυπική και πέρασαν ομόφωνα, εκτός από το 30ο θέμα περί «δωρεάν παραχώρησης χρήσης στη ΔΕΚΠΟΤΑ του αγροτεμαχίου 363 και του επ’ αυτού κτιρίου του Υδρόμυλοι – Ενυδρείου στην Τ.Κ. Μυλοποτάμου». Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, γιατί οι επικεφαλής των παρατάξεων «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος και «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στεφανίδης, θεωρούν ότι πρέπει να κλείσει η επιχείρηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και το ακίνητο να είναι ιδιοκτησία του Δήμου ή της ΤΚ Μυλοποτάμου.
Αναβολή υπήρξε για το πρώτο θέμα, αυτό της επιχορήγησης του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Μοναστηρακίου Δράμας, καθώς όπως είναι γνωστό απαιτούνται τα 2/3 του σώματος των δημοτικών συμβούλων. Θα πρέπει να πούμε ότι, για άλλη μια φορά η απαρτία ήταν οριακή προκειμένου να ξεκινήσει η συνεδρίαση του σώματος!
Αράπ-τζαμί & καινοτόμα δίκτυα
Στη δεύτερη και τρίτη θέση προς συζήτηση, ήταν δύο σημαντικά θέματα. Το ένα αφορούσε την έγκριση των παρεμβάσεων που προτείνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού προς το Δήμο Δράμας, για την αποκατάσταση του τεμένους της πλατείας Δικαστηρίων, το γνωστό μας Αράπ-τζαμί.
Όπως είναι γνωστό, το Αράπ-τζαμί είναι ενταγμένο στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Εγνατίας Οδού και το κόστος των παρεμβάσεων αγγίζει το 1.496.000 ευρώ. (Αναλυτικό σημείωμα είχε δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» στις 29 Νοεμβρίου 2018).
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, το τέμενος της πλατείας Δικαστηρίων θα αποκατασταθεί πλήρως και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού για διάφορες δράσεις από το Δήμο Δράμας (εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, εικαστικές δράσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.)
Η έγκριση των έργων ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.
Το άλλο σημαντικό θέμα, ήταν η έγκριση της ανάπτυξης καινοτόμου δικτύου ασυρμάτων σημείων πρόσβασης νέας γενιάς στο Δήμο Δράμας και καθορισμός τέλους.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται από την εταιρεία Raycap και την ΟΤΕ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μικρά ασύρματα συστήματα ΚΑΦΑΟ, θα παρέχουν σήμερα κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ με χαμηλή ακτινοβολίας, σε σχέση με τις γνωστές κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν υψηλή ακτινοβολία. (Αναλυτικό σημείωμα για το έργο είχε δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» στις 13 Νοεμβρίου 2018). Η έγκριση του έργου πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Διαχειριστική μελέτη Αγίας Βαρβάρας
Επίσης, ομόφωνα πέρασε η οριστική παραλαβή της Διαχειριστικής Μελέτης της Αγίας Βαρβάρας (αναλυτικά ο «Π.Τ.» έχει δημοσιεύσει και άλλες φορές και τελευταία στις 29 Νοεμβρίου 2018).
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη+Ζωή» ανέφερε ότι η μελέτη είναι αρκετά επιμελημένη και προσεγγίζει το πρόβλημα ικανοποιητικά. Στάθηκε όμως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Αγίας Βαρβάρας και στα δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα και στα αμφισβητούμενα και στην έκταση των 19. 418 τ.μ. που παραχωρήθηκαν στον Δήμο το 2012 από τον Ε.Ο.Τ., επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία περαιτέρω πληροφορία γι’ αυτή την έκταση των 19. 418 τ.μ. , όπως υπάρχει για τις άλλες εκτάσεις. Καταλήγοντας, είπε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν έχει αποτυπωθεί επαρκώς και θα ήταν καλό να το ερευνήσει περαιτέρω η δημοτική αρχή».
100 χρόνια Δήμος Δράμας
Κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτησης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη-Ζωή» κ. Μλεκάνης, έκανε αναφορά στα 100 χρόνια του Δήμου Δράμας. Όπως είναι γνωστό, και είχε δημοσιευθεί και σχετικό κείμενο της παράταξης στον «Π.Τ.» το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, η 3η Δεκεμβρίου 1918, είναι η ημέρα σύστασης του Δήμου Δράμας. Και με την ευκαιρία αυτή φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ημέρα σύστασης του Δήμου Δράμας.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Μλεκάνης, μίλησε για την ημέρα αυτή, είπε ότι θα έπρεπε να γίνει μια πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι θα μπορούσε να παραβρίσκεται στον εορτασμό ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκοντας την ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική κατά της δημοτικής αρχής.
Για το θέμα απάντησε αργότερα ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος κ. Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «η δημοτική αρχή δεν άρπαξε την ευκαιρία για τα 100 χρόνια να κάνει μια δαπάνη στη ΔΕΚΠΟΤΑ της τάξεως των 180.000 ευρώ που κάνατε εσείς, όταν η Καβάλα τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης τα γιόρτασε με τα μισά λεφτά. Εσείς βρήκατε μια ευκαιρία και κάνατε αυτό που κάνατε. Για να μην πω και για το άγαλμα που είχε ξεπεράσει τις 250.000 ευρώ γιατί σκορπίσατε από εδώ κι από εκεί τα ποσά. Αυτή η δημοτική αρχή, σεβόμενη τους Δραμινούς, δεν έκανε τέτοιου είδους σπατάλες. Με δυο δαπάνες καλύψαμε άμεσα 500.000 ευρώ, για το άγαλμα και τη φιέστα που έγινε, κατ’ εσάς γιορτή, και κατασπατάληση των χρημάτων του Δήμου».
Δωρεά για το Γυμνάσιο Αρρένων
Ένα άγνωστο θέμα έφερε στο φως ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε κάποια δωρεά που υπάρχει από Δραμινό επιχειρηματία ή εφοπλιστή, της τάξης των 500.000 ευρώ. Αν και για το ποσό εξέφρασε την επιφύλαξή του, λέγοντας ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν για να αλλαχθούν τα κουφώματα στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του Γυμνασίου Αρρένων (σήμερα 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο).
Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παπαδόπουλος, δεν επιβεβαίωσε άμεσα τη δωρεά, ούτε το ποσό, ούτε αναφέρθηκε ποιος την κάνει, σημείωσε όμως ότι «η παύση εργασιών έχει να κάνει με την αναμονή της άδειας από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων. Γιατί το Αρρένων προστατεύεται, είναι διατηρητέο και υπάρχει ειδική άδεια για ότι επισκευαστεί στο συγκεκριμένο ακίνητο. Η άδεια δόθηκε πριν από 10 μέρες και θα προχωρήσει το έργο στη συνέχεια. Αν αυτοί δεν εγκρίνουν τις εργασίες, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα».