Home > νέα > Σύστημα μέτρησης της ρύπανσης στη Δράμα και άλλες πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ

Σύστημα μέτρησης της ρύπανσης στη Δράμα και άλλες πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ

Θα βοηθήσει ιδιαίτερα στη μέτρηση της ρύπανσης το χειμώνα από την αιθάλη

Σύστημα μέτρησης της ρύπανσης στη Δράμα

και άλλες πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ

Βενετίδης: Θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε και για την καύση των αγρών για να βοηθηθούν οι αγρότες

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΟΛΙΣ πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου, ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει άρθρο σχετικά με την ρύπανση της ατμόσφαιρας στη Δράμα με τίτλο: [Η μόλυνση της πόλης από αιθαλομίχλη στο προσκήνιο – Η ρύπανση από την αιθάλη στην πόλη της Δράμας και το φυσικό αέριο που έρχεται!- Μαλκάκης: «Κτίρια χωρίς θερμομόνωση είναι τρύπιος κουμπαράς!»].

Το άρθρο είχε δημοσιευθεί με αφορμή μια φωτογραφία συμπολίτη μας, για ρύπανση της πόλης από την αιθάλη, κοινώς από τον καπνό από ξυλόσομπες, τζάκια κτλ. Το φαινόμενο ανέλυε στον «Π.Τ.», ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Ευάγγελος Μαλκάκης.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Μαλκάκης μας πληροφορούσε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ βρισκόταν στη διαδικασία να στήσει ένα σύστημα μετρήσεων σε όλη την πόλη, πρόταση η οποία βρίσκεται σε διαδικασία.

Μια εβδομάδα μετά, το θέμα συζητήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης με τον τίτλο: «Προμήθεια οργάνων μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης» όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα, η έγκριση υποβολής πρότασης, η οποία θα περιλαμβάνει τη «Δημιουργία και εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων» το πρώτο τμήμα του έργου και το δεύτερο τμήμα του, «Προμήθεια φορητών αναλυτών καυσαερίων για σταθερές εστίες καύσης».

Η πρόταση υποβολής θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  της ΑΜΘ, στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων».

Επί της ουσίας, πρόκειται για μια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας κρίνεται πλέον ως επιτακτική ανάγκη η παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας , καθ’ ότι τα τελευταία χρόνια κατά τους χειμερινούς μήνες, η καύση ξύλων και άλλων υλικών, όταν οι άνεμοι είναι ασθενείς, οδηγεί σε επεισόδια ρύπανσης (αιθαλομίχλη).

Το σύνολο του έργου κυμαίνεται στο ύψος των 700.000 ευρώ περίπου μαζί με τον ΦΠΑ.

 

Βενετίδης: Βοήθεια και στη γεωργία!

Benetidis KostasΜιλώντας στον Π.Τ. ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Βενετίδης, σημείωσε αρχικά ότι πρόκειται για ένα πολύ καλό πρόγραμμα, με το οποίο θα μπορούμε να μετράμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τα στοιχεία θα μπορούν να χρησιμεύσουν για διάφορα ζητήματα, αλλά κυρίως για ενημέρωση του κόσμου. Όπως είπε, «η περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ δεν είναι μια ιδιαίτερα ρυπογόνα περιοχή, όμως θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα».

Στις δηλώσεις του στον «Π.Τ.» μεταξύ άλλων, ο κ. Βενετίδης έκανε αναφορά και στην καύση των αγρών, η οποία σημειωτέον απαγορεύεται πλέον από σχετική νομοθεσία. Όπως είπε συγκεκριμένα, «η καύση βέβαια απαγορεύτηκε, όμως δημιουργούσε πολλά προβλήματα στους αγρότες. Θεωρούμε ότι η αύξηση του πράσινου σκουληκιού που έκανε μεγάλη ζημιά στον Έβρο φέτος, οφείλεται στη μη καύση των αγρών. Με την τοποθέτηση των μετρητών της ρύπανσης, θα μπορέσουμε ίσως να αποδείξουμε ότι με την καύση των αγρών, δεν δημιουργείται τόσο μεγάλο πρόβλημα. Θα μπορέσουμε δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα και αντίστροφα. Ίσως με την τοποθέτηση των σταθμών μέτρησης, μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρύπανσης από τις καύσεις των αγρών».

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το 1ο τμήμα του έργου θα περιλαμβάνει τη «Δημιουργία και εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων» για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση πλήρως λειτουργικού εξοπλισμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και διάχυσης της πληροφορίας στους χρήστες και στο κοινό.

Θα εγκατασταθούν σταθμοί για την συνεχή μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 και ΑΣ2.5 στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη , Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα καθώς και στην πόλη της Ορεστιάδας της Π.Ε. Έβρου.

Στις ίδιες θέσεις θα μετρούνται και θα καταγράφονται επίσης η θερμοκρασία, η υγρασία, η ένταση και η διεύθυνση ανέμου. Ακόμη προβλέπεται να γίνει και η τοποθέτηση και άλλων αναλυτών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις της κάθε περιοχής (π.χ. αναλυτή Αζωτοξειδίων NOx (NO,NO2), αναλυτή Διοξειδίου του Θείου SO2, αναλυτή Μονοξειδίου του άνθρακα CO και αναλυτή όζοντος O3) για την μέτρηση και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα μεταφέρονται σε server από τον οποίο θα γίνεται τόσο η συνεχής πληροφόρηση για τις μετρήσεις και η διάχυση της πληροφορίας στους χρήστες και στο κοινό, όσο και η έγκαιρη προειδοποίηση των εμπλεκομένων φορέων στην περίπτωση διαπίστωσης υπερβάσεων.

Το 2ο τμήμα του έργου θα περιλαμβάνει την «Προμήθεια φορητών αναλυτών καυσαερίων για σταθερές εστίες καύσης» για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων ή και απαιτούμενων κατόπιν καταγγελίας ελέγχων σε κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων. Πρόκειται για μια κινητή μονάδα, η οποία θα μπορεί να μετράει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τη στιγμή διενέργειας του συμβάντος.

 

Το σύστημα κλιματικής αλλαγής στο Δήμο Δράμας

Θα πρέπει εδώ να κάνουμε και μια ιδιαίτερη αναφορά, για το σύστημα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό, γράφαμε αναλυτικότερα χθες («Π.Τ.» 6 Δεκεμβρίου 2018), το οποίο πέρασε κι αυτό από την ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ στις 29 Νοεμβρίου 2018.

Το σύστημα παρακολούθησης κλιματικής αλλαγής, είναι ένα έργο αξίας 180.000 ευρώ, και αφορά αποκλειστικά το Δήμο Δράμας και εντάσσεται στο σχέδιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Θα εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία στην πόλη της Δράμας και θα παρακολουθεί τις κλιματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των εποχών και τα δεδομένα του θα είναι ανοιχτά για κάθε ενδιαφερόμενο. Για να μην γίνει καμιά παρανόηση, δεν έχει καμιά σχέση με το παραπάνω θέμα των μετρήσεων της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα.