Home > νέα > Ομιλία στη Δράμα από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Στρασβούργου, κ. Jean-Yves Marc «Η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας

Ομιλία στη Δράμα από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Στρασβούργου, κ. Jean-Yves Marc «Η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας

Ομιλία στη Δράμα από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Στρασβούργου, κ. Jean-Yves Marc

«Η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας:

Η εξέλιξη της αρχαίας Αγοράς στα ελληνιστικά χρόνια,

μέσα από το παράδειγμα της Θάσου»

Διοργάνωση από τους Σχολικούς Συμβούλους της 39ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής και 1ης – 3ης Περ. Δημοτικής Εκπαίδευσης Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΜΙΑ άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας και την εξέλιξη της αρχαίας Αγοράς στα ελληνικά χρόνια, διοργάνωσαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι της 39ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής και 1ης – 3ης Περ. Δημοτικής Εκπαίδευσης Δράμας.

Jean-Yves Marc

Ο Καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου Στρασβούργου και  Διευθυντής  

του   Ινστιτούτου  Αρχαιολογίας  του Στρασβούργου, κ. Jean-Yves Marc

Στην εκδήλωση μίλησε ο Καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου Στρασβούργου και  Διευθυντής   του   Ινστιτούτου  Αρχαιολογίας  του Στρασβούργου, κ. Jean-Yves Marc, με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας: Η εξέλιξη της αρχαίας Αγοράς στα ελληνιστικά χρόνια, μέσα από το παράδειγμα της Θάσου».

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Jean-Yves Marc, επεσήμανε ότι οι δικές του ανασκαφές άρχισαν το 1995 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για χαρακτηριστικά δείγματα της πολιτικής αγοράς στη Θάσο, που χρονολογούνται από την Ελληνιστική περίοδο ακόμα. Τόνισε ιδιαίτερα ότι, «το συγκρότημα της αρχαίας αγοράς της Θάσου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ιστορία της πολεοδομίας των αρχαίων πόλεων στην Ελλάδα και μας δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί το πρωτότυπο της πολεοδομίας της ρωμαϊκής πόλης αργότερα, το οποίο προέρχεται από τη Μακεδονία».

H αγορά της Θάσου αποτελούσε το πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης του νησιού. Αποτελεί ένα μνημειακό συγκρότημα που πήρε την οριστική του μορφή στη διάρκεια πολλών αιώνων. Οι πρωιμότερες κατασκευές που έχουν εντοπιστεί σε αυτό χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ..
Μια σταδιακή ανοικοδόμηση της αγοράς που ξεκινά από τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., εποχή γενικής αναδιοργάνωσης της θασιακής πολιτείας, και φτάνει μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια (1ος αιώνας π.Χ), της έδωσε τη μορφή μιας σχεδόν ορθογώνιας πλατείας, περίκλειστης με κιονοστοιχίες.

Katerina Sarafidou

Η σχολική σύμβουλος κα. Κατερίνα Σαραφίδου

Κ. Σαραφίδου: Η μεταβίβαση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στην αξία της μεταβίβασης της πολιτιστικής κληρονομιάς αναφέρθηκε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Κατερίνα Σαραφίδου, σχολική σύμβουλος, η οποία μαζί με τον κ. Ξανθόπουλο, επίσης σχολικό σύμβουλο, επιμελήθηκαν την εκδήλωση.

Όπως τόνισε η κα. Σαραφίδου, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε «με την σκέψη ότι τέτοιου είδους θέματα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, της περιοχής μας, της γειτονιάς μας, έχουν και γενικό ενδιαφέρον, αλλά είναι και σημαντικό να ακούγονται και για το κοινό του τόπου μας, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Γιατί αυτή η γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, όχι μόνο σαν μια ξερή μετάδοση γνώσης στα παιδιά, γιατί το σχολείο έχει επιπλέον και τον ρόλο της μεταβίβασης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ούτως ώστε να είναι κάτι ποιο βιωματικό και πιο αποτελεσματικό για τα παιδιά μας.»

Οι αρχαιολογικοί χώροι και  τα ιστορικά μνημεία στην ελληνική επαρχία προσφέρουν μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε όψεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη σχέση τους με παρόμοιους αρχαιολογικούς χώρους άλλων περιοχών και τον ρόλο τους στην κοινωνική ζωή μέσα από  την εξέλιξή τους στον χρόνο.