Home > Πρώτο Θέμα > Δύσκολη η κατάσταση για τους μελισσοκόμους της Δράμας για άλλη μια χρονιά

Δύσκολη η κατάσταση για τους μελισσοκόμους της Δράμας για άλλη μια χρονιά

Αιτήσεις για προγράμματα μελισσοκομίας

Δύσκολη η κατάσταση για τους μελισσοκόμους της Δράμας

για άλλη μια χρονιά

Φ. Κανετούνης: Οι έντονες κλιματικές αλλαγές μειώνουν τον πληθυσμό των μελισσών

Μπήκαμε στο χειμώνα του 2018-2019 με γερασμένους πληθυσμούς

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ κατάσταση φαίνεται πως βρίσκονται για άλλη μια χρονιά, οι μελισσοκόμοι στο Νομό Δράμας, καθώς βλέπουνε τον πληθυσμό των μελισσών τους να μειώνεται. Πράγμα που σημαίνει ότι, η αντικατάσταση του πληθυσμού είναι αρκετά δύσκολο και αναγκάζονται να διαιρέσουν τις κυψέλες τους προκειμένου να τις πολλαπλασιάσουν. Με αποτέλεσμα όμως ολοένα και μικρότερη παραγωγή μελιού.

Για όλα αυτά, αλλά και για τα προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι μελισσοκόμοι της Δράμας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος των Μελισσοκόμων Ν. Δράμας κ. Φώτης Κανετούνης.

Μείωση του πληθυσμού

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μελισσοκόμοι, είναι η μείωση του πληθυσμού, κυρίως κατά την περίοδο του χειμώνα, αλλά περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές.

Όπως σημειώνει ο κ. Κανετούνης, «αυτή την εποχή τα μελίσσια βρίσκονται σε κατάσταση μελισσόσφαιρας. Όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου, τότε οι μέλισσες κάνουν την λεγόμενη μελισσόσφαιρα. Πρόκειται για μια μπάλα για να μπορούν να ζεσταίνονται οι μέλισσες μεταξύ τους και έτσι δεν έχουμε γόνο».

Το ζήτημα όμως αφορά και το προηγούμενο καλοκαίρι και αυτό έχει μεγάλη σημασία. «Την περασμένη χρονιά του 2018, είχαμε ένα κακό καλοκαίρι μέχρι τέλος Ιουλίου με καθημερινές βροχές και στη συνέχεια από το τέλος Ιουλίου έβρεξε και πάλι το Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι είχαμε μεγάλη περίοδο ξηρασίας και τα μελίσσια δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν τους πληθυσμούς τους και μπήκαμε στο χειμώνα με γερασμένους πληθυσμούς. Κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλά μελίσσια. Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα της νοζεμίασης, της ασθένειας που προσβάλει το πεπτικό σύστημα. Όσα μελίσσια προσβληθούν μέσα στο χειμώνα θα καταρρεύσουν. Η εκτίμησή μου πάντως, είναι ότι θα έχουμε μεγάλες απώλειες στα μελίσσια».

Ο κ. Κανετούνης, επισημαίνει για άλλη μια φορά, ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε, είναι το ζήτημα της έντονης αλλαγής του κλίματος. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά και ουσιαστικά έχουμε χάσει δύο εποχές και έχουμε μόνο χειμώνα και καλοκαίρι. Το μέλι βγαίνει και θα συνεχίσει να βγαίνει πολύ δύσκολα, όπως και τα άλλα προϊόντα της μέλισσας».

Αναφερόμενος στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο χαμένος πληθυσμός, ο κ. Κανετούνης εξηγεί ότι, «ο πληθυσμός που χάνεται είναι δύσκολο να αντικατασταθεί. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι ότι από τα μελίσσια που μας μένουν τα πολλαπλασιάζουμε… δια της διαίρεσης! Αυτό όμως έχει ως μειονέκτημα ότι χάνουμε από την παραγωγή. Όταν χωρίζεις τα μελίσσια, χάνεις την παραγωγή του στο τέλος. Μια παροιμία που έχουμε οι μελισσοκόμοι λέει ότι, ένα γερό μελίσσι, αποδίδει σε μέλι όσο τρία μέτρια!»

Kanetounis

Τοπική αγορά

Όπως και να ’χει η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους μελισσοκόμους. «Παρ’ ότι έχουμε αρκετά στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, σε γενικές γραμμές λίγοι είναι οι επαγγελματίες. Οι περισσότεροι διακινούν το λιγοστό μέλι μόνοι τους και οι επαγγελματίες μέσω του εμπορίου, όπου οι τιμές είναι σταθερά προς τα κάτω, παρ’ ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά, εξαιτίας της καλής του ποιότητας σε σχέση με το μέλι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράγουμε ένα από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο και όπου γίνονται διαγωνισμοί, τα ελληνικά μέλια πάντα βραβεύονται».

Τα προγράμματα

Ο κ. Κανετούνης αναφέρεται επίσης και στα προγράμματα που είναι ανοικτά αυτές τις μέρες, και σύντομα πρόκειται να λήξουν. Προγράμματα στα οποία οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, και όπως σημειώνει, «η συμμετοχή είναι μεγάλη, καθώς είναι ουσιαστικά τα μοναδικά προγράμματα που τους βοηθούν και τους επιχορηγούν. Είναι ο μοναδικός Κανονισμός που βοηθάει τη μελισσοκομία και το θετικό είναι ότι, δίνει το μέλι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής στις δράσεις «Αντικατάσταση κυψελών» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας και, όπως τονίζεται, απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ο μελισσοκόμος δικαιούχος των δύο δράσεων είναι η υποβολή της δήλωσης διαχείμασης.

Δικαιούχοι της δράσης 3.1 για την Αντικατάσταση Κυψελών είναι όσοι:

– Έχουν υποβάλει δήλωση κυψελών διαχείμασης έως 21/1/2019 ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο κατά το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2018.

– Κατέχουν τουλάχιστον 20 μελίσσια.

– Δικαιούχοι της δράσης 3.2 ενίσχυσης της δαπάνης για τη μετακίνηση των μελισσιών είναι οι επαγγελματίες οι οποίοι:

– Έχουν υποβάλει δήλωση διαχείμασης έως 21 Ιανουαρίου 2019 ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο κατά το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2018.

– Διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες.

– Κατέχουν τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης.

– Έχουν θεωρημένο σε ισχύ Μελισσοκομικό Βιβλιάριο.

– Έχουν ελάχιστη ακαθάριστη αξία συνολικής ετήσιας οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 ευρώ.

– Μελισσοκόμοι οι οποίοι εγγράφηκαν στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες και/ή υπέβαλλαν Δήλωση ΟΣΔΕ και/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση, απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης ελάχιστης ακαθάριστης ετήσιας αξίας γεωργικής παραγωγής 5.000 ευρώ.

– Για τη δράση της μετακίνησης των μελισσιών και της ενίσχυσης των δαπανών: Το εκκαθαριστικό σημείωμα, δύναται να κατατεθεί συμπληρωματικά μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται εντός του μελισσοκομικού έτους και μέχρι την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019.

– H Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), δύναται να κατατεθεί συμπληρωματικά μέχρι την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019.