Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας κρούει
τον κώδωνα του κινδύνου στους ιθύνοντες
για τα θέματα υγείας του Νομού Δράμας
► Παθολογική Κλινική και Ογκολογικό Τμήμα τα
ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας
Επιστολή προς τον υπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, και τους βουλευτές του Νομού Δράμας, κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, κ. Δημήτρη Κυριαζίδη και κα. Χαρά Κεφαλίδου, έστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, καλώντας τους σε κοινή σύσκεψη με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας της περιοχής μας.
«Είναι ανάγκη για τον νομό Δράμας να υπάρχει μια και μοναδική πρόταση, την οποία θα στηρίζουμε άπαντες και θα την προωθούμε συντονισμένα προς κάθε κατεύθυνση.
Παράκληση μετά από αμοιβαία συνεννόηση από μέρους σας να καθορισθεί ημερομηνία εντός ενός μηνός και εμείς θα ανταποκριθούμε άμεσα».
Τα ζητήματα της Παθολογικής Κλινικής και του Ογκολογικού Τμήματος
Επιπλέον, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας τόσο με το ζήτημα που αφορά στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, όσο και με το ζήτημα δημιουργίας Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή του Συλλόγου, με αφορμή το έγγραφο των ιατρών της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, επιρρίπτονται ευθύνες στους υπουργούς για την κατάσταση που επικρατεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή: «Δεν έχετε το δικαίωμα, με πρόσχημα τις δυσκολίες που διέρχεται η χώρα, να μην αναλαμβάνεται τις ευθύνες που σας αναλογούν σε θέματα Υγείας στην περιφέρεια του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας».
Τον Νοέμβριο του 2017 στην Κομοτηνή τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, έθεσαν ερώτημα στον υπουργό για το αν πρέπει οι Ιατρικοί Σύλλογοι, Δήμοι, η Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να υπακούν στις εντολές του υπουργείου Υγείας, και ο υπουργός απάντησε καταφατικά. Δεδομένου ότι το Γ.Ν. Δράμας ήταν το μοναδικό νοσοκομείο της Περιφέρειας ΑΜΘ που έκανε συνενώσεις κλινικών, μεταξύ των οποίων και οι δυο Παθολογικές Κλινικές σε μια, ο Σύλλογος είχε ζητήσει να τηρηθούν οι προδιαγραφές των συνενώσεων και να προσληφθούν αφενός μόνιμοι ιατροί στην ενιαία Παθολογική Κλινική και αφετέρου να δημιουργηθεί προσωρινά Ογκολογικό Τμήμα στο Γ.Ν. Δράμας με δυο Ογκολόγους και πέντε νοσηλεύτριες με στόχο η τελική αξιολόγηση για την αναγκαιότητα του όλου εγχειρήματος να γίνει σε 2-3 χρόνια. Ο υπουργός από την πλευρά του είχε ζητήσει στοιχεία, τα οποία δόθηκαν από τον Σύλλογο.
Επίσης, στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, επισημαίνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα αναφορικά με τα δυο αυτά ζητήματα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Όσον αφορά την Παθολογική Κλινική προσυπογράφουμε απόλυτα, όσα αναφέρονται στο έγγραφο που υπογράφουν οι 3 συναδέλφισσες ειδικοί παθολόγοι, γι’ αυτό και δεν επαναλαμβάνουμε τα γραφόμενά τους, προβληματιζόμαστε όμως επιπλέον γνωρίζοντας όπως και εσείς γνωρίζετε, ότι προσεχώς κάθε κλινική νοσοκομείου της περιφέρειας, ανάλογα με τον αριθμό των ειδικών ιατρών, που έχει και έχουν διδακτικό έργο, θα αξιολογείται και θα παρέχει μέχρι 2 έτη ειδικεύσεις σε νέους ιατρούς.
Σήμερα πως θα αξιολογούσατε την Παθολογική Κλινική του Γεν. Νοσοκομείου Δράμας, όταν, όπως αναφέρουν στο έγγραφό τους, οι συναδέλφισσες, δεν έχουν χρόνο ούτε να ¨ξυθούν¨!! Έχουν και αυτές τα δικαιώματά των.
Ζητούμε την εφαρμογή του νόμου με διάκριση και ιδιαιτερότητα στην παρούσα στιγμή. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να προσληφθούν ακόμη 5 ειδικοί παθολόγοι, προκειμένου να λειτουργεί ικανοποιητικά η κλινική και από εκπαιδευτικής, αλλά κυρίως από πλευράς νοσηλείας ασθενών. Σας γνωστοποιούμε ότι η προαναφερόμενη κλινική, αν και έχει 52 κλίνες, την προηγούμενη χρονιά, την εποχή της γρίπης, περιέθαλπε καθημερινώς μέχρι και άνω των 80 ασθενών και μάλιστα όχι ε ράντζα, αλλά, προς τιμήν του Γ.Ν. Δράμας, εντός των άλλων κλινικών σε κενές κλίνες. Μπορείτε να αναλογισθείτε το έργο που συντελείτο και συντελείται ακόμη; Εξυπακούεται ότι θα γίνουν προσλήψεις μονίμων ειδικών παθολόγων και όχι γενικών ιατρών στην Παθολογική Κλινική».
Σε ότι αφορά στο Ογκολογικό Τμήμα στο Γ.Ν. Δράμας, όπως αναφέρεται στην επιστολή, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν στοιχεία στον υπουργό Υγείας, δεν έγινε τίποτα απολύτως. Μάλιστα, ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι εντός ενός έτους έγιναν περισσότερες από 4500 μετακινήσεις προς το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο και άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (αναφέρονται τα ανωτέρω σε έγγραφο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Δράμας). Παράλληλα, ο Διοικητής του Γεν. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στο περιφερειακό συμβούλιο της ΠΑΜΘ, δήλωσε ότι το 2016, περίπου 700 Δραμινοί νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο του. «Άραγε πήγαν για μια βρογχίτιδα ή περιποίηση «κάλων»; Μήπως πραγματικά είναι αληθείς οι ψίθυροι, που θέλουν το Γεν. Νοσοκομείο Δράμας να γίνεται ενισχυμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου;», συμπληρώνει στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, και καταλήγει:
«Κύριε υπουργέ,
Θεωρούμε ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για δράση. Είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις προς την σωστή κατεύθυνση και να πραγματοποιηθούν. Είναι καιρός η πολιτεία να ανακουφίσει και να απαλλάξει από την ταλαιπωρία τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Δεν ζητούμε ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ζητούμε ισοτιμία. Αν κάνετε συγκρίσεις θα κατανοήσετε πλήρως τι πραγματικά συμβαίνει.
Και κάτι γενικό. Συζητήστε με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικού Συλλόγους το θέμα του οικογενειακού ιατρού. Στην υγεία δεν χωρούν δογματισμοί. Υπάρχουν συνετές φωνές και ειλικρινείς. Δεν είναι θέμα κρίσης. Αν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με την τρόικα, μπορείτε να την παραπέμψετε σ’ εμάς. Ο τελικός στόχος είναι η αξιοπρέπεια, τόσο των ιατρών, όσο και των ασθενών αλλά και η προάσπιση του συνταγματικού δικαιώματος κάθε πολίτη για ελεύθερη επιλογή θεράποντα ιατρού.
Και να μην λησμονείτε ότι έκαστος κρίνεται από τα έργα του. Αναμένουμε τις ενέργειες σας».