Εντός της εβδομάδας ξεκινούν
τα κανονικά γεύματα στους
μαθητές του Μουσικού Σχολείου
► Ένα σύντομο ιστορικό της κακής ποιότητας φαγητού που προμήθευε ο ανάδοχος
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΑΝΩ από 3 ώρες κράτησε η συζήτηση για το τραγικό θέμα της σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας, το απόγευμα της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2019. Μετά από το ζήτημα της δέσμευσης των σάντουιτς την περασμένη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου από την άτυπη επιτροπή καθηγητών του Μουσικού Σχολείου, εξαιτίας της παραποίησης και αλλοίωσης των ημερομηνιών λήξης τους, ο Δήμος Δράμας προχώρησε σε κατεπείγουσα και έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.
Σκοπός της συνεδρίασης, ήταν να κηρυχθεί έκπτωτος ο προμηθευτής των πρόχειρων γευμάτων και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, και στη συνέχεια, να γίνει απευθείας ανάθεση σε νέο προμηθευτή, με τα κανονικά γεύματα πλέον, μέχρις ότου όμως ολοκληρωθεί η κανονική διαδικασία και υπογραφούν οι συμβάσεις.
Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει τις προηγούμενες ημέρες (βλέπε και «Πρωινό Τύπο»: 5, 26, 30, 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου), ο φάκελος του διαγωνισμού βρίσκεται προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από την τελευταία απόφαση του Επιτρόπου Δράμας να δώσει αρνητική απάντηση στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου. Ο Δήμος, αμφισβήτησε την απόφαση του Επιτρόπου Δράμας, ζήτησε ανάκληση και έστειλε τον φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αναμένεται να απαντήσει στις επόμενες 15 μέρες περίπου. Η όποια απόφαση μπορεί να είναι οριστική και να προχωρήσει η σύμβαση, όμως μπορεί και όχι!
Η νέα ανάθεση!
Με ομόφωνη απόφαση λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, η προμήθεια του πλήρους γεύματος, ανατίθεται πλέον σε νέο ανάδοχο, που είναι η Δραμινή εταιρεία «Αφοί Παπαδόπουλοι ΟΕ». Πρόκειται για την εταιρεία που είχε έρθει πρώτη στο διαγωνισμό που βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία η υπογραφή της σύμβασης.
Τελικά, με την κήρυξη έκπτωσης του προηγούμενου αναδόχου του πρόχειρου γεύματος, ο Δήμος προχώρησε στην ανάθεση της παροχής γευμάτων, εξαιτίας των εκτάκτων αναγκών που υπήρξαν. Επί της ουσίας, πρόκειται για πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης και τη διατύπωσε ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την απευθείας ανάθεση της σίτισης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου με βάση το άρθρο 32, παρ. 2Γ του νόμου 4412, επειδή είναι κατεπείγουσα ανάγκη να σιτιστούν οι μαθητές, οι οποίοι από την αρχή της χρονιάς ταλαιπωρούνται λόγω του ότι η σύμβαση, που ξεκίνησε σωστά από το Δήμο, έγκαιρα, προσέκρουσε σε διαδικασίες ανυπέρβλητες και δεν μπορεί ο Δήμος να τις αντιμετωπίσει εδώ και τόσο καιρό και ήδη έχει προσφύγει με ένστασή του προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και ήδη έχει εκπέσει ο προηγούμενος ανάδοχος, ο οποίος είχε απευθείας ανάθεση με σάντουιτς και υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη σίτιση των μαθητών, και για το ποσό των 2,84 ευρώ συν ΦΠΑ ή το σύνολο των ημερών μέχρι 15 Μαΐου επί το σύνολο του αριθμού των παιδιών, μέχρι της εξαντλήσεως του ποσού, ή μέχρι την ανάδειξη αναδόχου και την υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο από το διαγωνισμό».
Διευκρινίζεται βέβαια ότι, σε περίπτωση μη αποδοχής από τον ανάδοχο, ο Δήμος θα προχωρήσει στην καλύτερη επόμενη προσφορά. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την πρόταση του κ. Μλεκάνη και έτσι φαίνεται ότι έληξε προς το παρόν αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Δήμος Δράμας έπρεπε χθες να καλέσει τον πρώτο ανάδοχο με την καλύτερη τιμή, την εταιρεία «Αφοί Παπαδόπουλοι ΟΕ», να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να προχωρήσει η απευθείας ανάθεση. Η υπογραφή της ανάθεσης αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη κα την αμέσως επόμενη ημέρα, θα ξεκινήσει η παροχή των γευμάτων. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αυτό μπορεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη!
Ένα σύντομο ιστορικό
Η καταγραφή του ρεπορτάζ, δεν προτίθεται να μεταφέρει εδώ τις έντονες αντεγκλήσεις που υπήρξαν εκατέρωθεν των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής και των αντιπολιτεύσεων. Στόχος είναι να δοθεί ένα σύντομο ιστορικό, έτσι όπως αυτό κατατέθηκε από επίσημα χείλη εντός της αίθουσας.
Ο συγκεκριμένος προμηθευτής λοιπόν, δεν έχει καλό ιστορικό, καθώς υπήρχαν και άλλα προβλήματα παλαιότερα με τον ίδιο και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας (Παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ), είπε η δημ. σύμβουλος κα. Σιδερά, η οποία και είχε χρηματίσει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου. Και εξέφρασε την απορία, γιατί επιλέχθηκε και πάλι ο ίδιος, εφόσον είχε ήδη προβληματικές σχέσεις με το Δήμο Δράμας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, διάβασε ένα σύντομο ιστορικό για τη σχέση του προμηθευτή με την προμήθεια των σάντουιτς στο Μουσικό Σχολείο, από το οποίο αποδεικνύεται τελικά ότι από την αρχή υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα. Αν και του έγιναν συστάσεις, δεν μπόρεσε τελικά να συμμορφωθεί με αυτές.
Αναλυτικότερα λοιπόν, στις 15 Νοεμβρίου 2018 έγινε η υπογραφή της απευθείας ανάθεσης σίτισης με πρόχειρο γεύμα. Όπως είπε, ήδη από την πρώτη εβδομάδα, ο ΕΦΕΤ έκανε τον πρώτο έλεγχο και συγκεκριμένα στις 23/11/2018. Στο Δήμο κοινοποιήθηκε στις Δεκεμβρίου.
Ο έλεγχος έκανε συστάσεις στον προμηθευτή, τις οποίες όφειλε να ακολουθήσει. Στις συστάσεις αυτές, έπρεπε να διακόψει την παροχή φρουτοποτού και να δίνει χυμό χωρίς συντηρητικά, οι ετικέτες και οι ημερομηνίες είχαν σχετικές αλλοιώσεις, όπως επίσης και αλλοιώσεις στα ψωμάκια, τα οποία μάλιστα θρύβονταν.
Μεταξύ άλλων στις παρατηρήσεις του ΕΦΕΤ, τονιζόταν η κακή κατάσταση των ψυκτικών μηχανημάτων μέσω των οποίων μετέφερε τα τρόφιμα, ενώ χωρίς να του ζητηθεί, τοποθετούσε και μία σος, η οποία είναι ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν.
Στις 29 Ιανουαρίου 2010, κατασχέθηκαν 165 σάντουιτς με παραποιημένες ημερομηνίες με αυτοκόλλητα χαρτάκια. Εκεί φαίνεται ότι επιχειρήθηκε από τον προμηθευτή να αλλάξει την ημερομηνία, βάζοντας μεταγενέστερη αυτής.
Στην ίδια έκθεση αναφέρθηκε και ο κ. Μλεκάνης, ο οποίος διαβάζοντάς την επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις του ΕΦΕΤ: Τα ψωμάκια είναι αλλοιωμένα, τριμμένα, ως αποτέλεσμα πολλών ημερών – προμηθεύει φρουτοποτό το οποίο δεν επιτρέπεται – δεν συντηρούνται σωστά τα σάντουιτς γιατί πρέπει να συντηρούνται σωστά σε ψυγείο λόγω ανάπτυξης πιθανών μικροβίων που θα μπορούσαν να επιφέρουν τροφικές λοιμώξεις στους μαθητές και επίσης η πρόσθεση σος στα σάντουιτς, η οποία δεν προβλεπόταν επειδή είναι ιδιαίτερα ευπαθής.