Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Δράμας «Δράση»
Φθίνει αισθητά η τάση του καπνίσματος στους Δραμινούς εφήβους
ενώ αυξάνεται σταθερά η τάση στο αλκοόλ
Η επιστημονική υπεύθυνη του φορέα κα. Ευθυμία Αγαθαγγελίδου μιλάει στον «Π.Τ.»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Ολοένα και συχνότερα διοργανώνονται ενημερωτικές ημερίδες και συναντήσεις με τη σύμπραξη φορέων, συλλόγων και πολιτών, σχετικά με το ζήτησα των εξαρτήσεων. Η ενημέρωση τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, και δη η ενημέρωση που γίνεται σε μαθητές και εφήβους.
Ένας από τους φορείς στην πόλη μας που ασχολείται με την ενημέρωση και την συμβουλευτική καθοδήγηση για κάθε είδους εξαρτήσεις είναι το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «Δράση».
Η εφημερίδα μας, επισκέφθηκε τα γραφεία της «Δράσης» και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από την κοινωνιολόγο και επιστημονική υπεύθυνο του φορέα, κα. Ευθυμία Αγαθαγγελίδου.
Η «Δράση», αποτελεί το δημιουργικό επιστέγασμα προσπαθειών της αυτοδιοίκησης Α’, Β’ βαθμού και της οργανωμένης κοινωνίας με την πολιτεία.
Η ίδρυση, η ύπαρξη, η λειτουργία, αλλά και οι σκοποί της εταιρείας είναι αναπόσπαστα, άρρηκτα και αποκλειστικά συνδεδεμένοι με τον εθνικό φορέα ΟΚΑΝΑ.
Η κα. Ευθυμία Αγαθαγγελίδου
Ο σκοπός της «Δράσης», αφορά στην δραστηριότητα σε σχέση με την πρόληψη κάθε μορφής εξάρτησης όπως ουσίες, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο με δράσεις και παρεμβάσεις που έχουν που στοχεύουν στην περαιτέρω ισχυροποίηση της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας
«Είμαστε Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων που σημαίνει ότι ρητορικά προλαμβάνουμε κάθε μορφή εξαρτητικής συμπεριφοράς. Όταν λέμε εξαρτητική συμπεριφορά εννοούμε όχι μόνο τις εξαρτησιογόνες ουσίες – όπου για εμάς δεν υπάρχουν νόμιμες και παράνομες ουσίες, είναι όλες παράνομες – αλλά μπορεί να είναι το τσιγάρο, αλκοόλ, χάπια, κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη, και τα συνθετικά κανναβοειδή τα οποία είναι στη μόδα. Άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές είναι το διαδίκτυο, ο τζόγος, η βουλιμία, η ανορεξία κ.α.», εξήγησε η κα. Αγαθαγγελίδου.
Όταν υπάρχει κάποιο ανάλογο αίτημα στην «Δράση», στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του Κέντρου το παραπέμπουν σε ανάλογα κέντρα απεξάρτησης, καθώς οι ίδιοι επικεντρώνονται στο συμβουλευτικό κομμάτι όταν πρόκειται για εξαρτητική συμπεριφορά.
Η «Δράση» εκτός από την θεματική που καλύπτει στο κομμάτι της συμβουλευτικής, λαμβάνει κυρίως αιτήματα σχέσεων. Δηλαδή, τα αιτήματα που δέχονται ως συμβουλευτική αφορούν στο άτομο και τον εαυτό του, τις σχέσεις του με το περιβάλλον του, αλλά και τις οικογενειακές σχέσεις.
«Επικεντρωνόμαστε κυρίως στα αίτια που μπορεί να οδηγηθεί κάποιος στην εξαρτητική συμπεριφορά. Είναι μια σειρά συμπεριφορών και στάσεων, οι οποίες αναπτύσσονται και εξελίσσονται με τον χρόνο.
Στο παράδειγμα κάποιου εφήβου ο οποίος παρουσιάζει εξαρτητική συμπεριφορά, γίνεται ενημέρωση και στο άμεσο περιβάλλον του, στην οικογένεια, το σχολείο, τους φίλους κλπ. Στόχος μας δεν είναι να αλλάξουμε τον άνθρωπο, αλλά να τον κάνουμε να σκεφτεί πως μπορεί να διαχειριστεί κάτι που τον απασχολεί», σημειώνει μεταξύ άλλων η κα. Αγαθαγγελίδου.
Τι συμβαίνει στη Δράμα με το ζήτημα των εξαρτήσεων;
Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας, έχει αγαστή συνεργασία τόσο με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας όσο και με τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. «Πολλά σχολεία μας καλούν να μιλήσουμε για τις ουσίες. Δεν υπάρχουν νόμιμες και παράνομες ουσίες αλλά το θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών, το οποίο και προσεγγίζουμε μέχρι την Γ’ Γυμνασίου. Συζητήσεις κάνουμε όμως και για το τσιγάρο, το αλκοόλ, τα χάπια, τα εισπνεόμενα, τα οποία είναι υψηλής προτίμησης η χρήση γιατί είναι εύκολα και προσβάσιμα.
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι έφηβοι δεν είναι σωστά πληροφορημένοι για το τι προκαλεί η κάθε ουσία», επεσήμανε η κα. Αγαθαγγελίδου, ενώ υποστήριξε ότι η τάση του καπνίσματος στους Δραμινούς εφήβους έχει μειωθεί αισθητά, όμως η τάση στο αλκοόλ αυξάνεται σταθερά.
Η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής μιας περιοχής καθορίζει την στάση, και την συμπεριφορά ενός εφήβου, καθώς υπάρχουν σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης.
«Τα χάπια αποτελούν μια ακόμη εξάρτηση, όπου πολλοί έφηβοι μας έχουν αναφέρει ότι από τι στιγμή που βλέπουν να παίρνει κάποιος από το περιβάλλον τους και να υπάρχουν ελεύθερα στο σπίτι, παίρνουν και οι ίδιοι. Υπάρχουν όμως παράγοντες που συντελούν ώστε να γίνει αυτό π.χ. για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα, για να λύσουν τα προβλήματά τους, για να φλερτάρουν, να ανήκουν σε μια ομάδα κλπ. είναι λόγοι που οι έφηβοι μπορεί να ξεκινήσουν την χρήση χαπιών.
Μια ακόμη εξάρτηση είναι η ηρωίνη, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα στην πόλη μας δεν είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μας απειλούν», εξηγεί η κα. Αγαθαγγελίδου.
Χρήση διαδικτύου
Ο τεράστιος αριθμός χρηστών στο διαδίκτυο φανερώνει τη μεγάλη σημασία που έχει πλέον στη ζωή μας. Όταν η χρήση του διαδικτύου γίνεται ορθά, μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη της κοινωνικότητας, ενώ μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη στο καθένα που είναι πρόθυμος να το χρησιμοποιήσει. Εκτός από τα οφέλη όμως τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο συγκαταλέγεται στη λίστα των εξαρτήσεων, όταν πρόκειται για εθιστική χρήση ενός ατόμου.
Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι το άτομο αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο στη χρήση του διαδικτύου, αλλά κυρίως το γεγονός ότι αυτή η χρήση παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργικότητα του, στην κοινωνική του ζωή, στη σχολική εργασία ή στην εργασιακή του απασχόληση.
«Το διαδίκτυο είναι ένα μέρος της ζωής μας, εξαρτάται όμως πως το χρησιμοποιούμε. Οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από δυο ώρες ο έφηβος δεν πρέπει να είναι μπροστά από μια οθόνη συνυπολογίζοντας και την οθόνη της τηλεόρασης. Είχαμε κάποια αιτήματα εδώ σχετικά με αυτό το θέμα. Στο Κέντρο, έρχονται κυρίως γονείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με το παιδί τους, όπου αντίστοιχα τους κινητοποιούμε σε ανάλογα κέντρα.
Αυτό που μας προβληματίζει εμάς είναι ο έφηβος. Γιατί ένα υγιές κομμάτι του πληθυσμού που είναι το μέλλον μας, θα φτάσει σε αυτή την συμπεριφορά και πως από την χρήση θα φτάσει στην κατάχρηση και από την κατάχρηση στην εξάρτηση;», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Αγαθαγγελίδου.