Αναρτήθηκε επίσημα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ χθες!!!
Το ψήφισμα του Δήμου Δράμας
κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών
► Καμιά επίσημη ανακοίνωση ακόμα για το αν κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι στο Δήμο Δράμας
οι βουλευτές που ψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών!
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΠΟΙΕΣ φορές, ο Δήμος Δράμας… επιμένει χαρακτηριστικά να αργεί στη δημοσιοποίηση θεμάτων και κυρίως ψηφισμάτων, τα οποία δίνονται στη δημοσιότητα μετά από αρκετό καιρό, αλλά χωρίς ούτε καν επίσημο δελτίο Τύπου ή κάποια συνέντευξη. Κανονικά, τέτοια θέματα, θα έπρεπε να παρουσιάζονται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, εφόσον αυτό είναι που πήρε και την επίσημη απόφαση!
Για τη συζήτηση του ψηφίσματος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, είχε αναφερθεί ο «Πρωινός Τύπος» με σχετικό δημοσίευμα στις 26 Ιανουαρίου 2019. Το θέμα είχε συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας στις 25 Ιανουαρίου.
Παρ’ όλα αυτά, μόνο χθες, επίσημα, το συγκεκριμένο θέμα δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς ανέβηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπου αναρτώνται οι διάφορες αποφάσεις του Δήμου και των Υπηρεσιών του, όπως και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Διαφορετικά, μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν δόθηκε ούτε καν ένα δελτίο Τύπου, ενώ είναι γνωστό ότι, η μεγάλη πλειοψηφία των συνδημοτών μας είναι σχεδόν αδύνατον να παρακολουθεί τις συνεχείς αναρτήσεις που γίνονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Όπως σημειώναμε στο δημοσίευμα της 26ης Ιανουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία για το ψήφισμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ είχε υπάρξει πρόταση από τον κ. Παπαεμμανουήλ της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στο Δήμο Δράμας, όλοι οι βουλευτές που είχαν ψηφίσει την Συμφωνία στη Βουλή. Για την οποία είχε αποφασιστεί να συγκληθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να συζητήσει το θέμα.
Θέλετε να μάθετε αν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο και ποια απόφαση υπήρξε; Για να πούμε την αλήθεια κι εμείς θα θέλαμε, παρ’ όλα αυτά όμως τελικά δεν βγήκε ποτέ καμιά επίσημη ανακοίνωση ούτε από τη δημοτική αρχή, αλλά ούτε και από κάποια άλλη παράταξη του Δήμου Δράμας!
Η πρόταση για την σύγκληση των επικεφαλής έγινε μάλιστα από τον ίδιο το δήμαρχο Δράμας, καθώς εκείνη την ώρα απουσίαζαν από την συνεδρίαση οι επικεφαλής δύο παρατάξεων, ο κ. Τσιαμπούσης και ο κ. Στεφανίδης.
Το ψήφισμα
Το ψήφισμα λοιπόν συζητήθηκε εκτάκτως έπειτα από πρόταση του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου και κατόπιν συζήτησης, συντάχθηκε τελικά με τα πολλά τα παρακάτω κείμενο κατά πλειοψηφία:
[Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δράμας, στην 1η /25-01-2019 συνεδρίασή του, καταδικάζει την απόφαση της Βουλής, με την οποία επικυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι, κανείς δεν πρέπει να ρίχνει νερό στο μύλο του εθνικού διχασμού και να επενδύει στον εθνικό διχασμό και τονίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης εθνικής ομοψυχίας, σύμπνοιας και ομόνοιας.]
Τι είχαν δηλώσει οι παρατάξεις
Τι είχαν όμως δηλώσει οι δημοτικές παρατάξεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης; Από τα επίσημα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, αναφερόμαστε εδώ περιληπτικά:
[Οι δημοτικοί σύμβουλοι 1) Ζαχαριάδης Παύλος, 2) Μλεκάνης Μιχαήλ και 3) Μυστακίδης Ιωάννης θεωρούν ότι τα ψηφίσματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά, αφορούν όλους τους δημοτικούς συμβούλους και όλες τις παρατάξεις και πρέπει να είναι κατά το δυνατό ομόφωνα. Δεν επιθυμούν την καταδίκη της απόφασης της Ελληνικής Βουλής, στης οποίας τις αποφάσεις όλοι οφείλουμε σεβασμό, αλλά πιστεύουν ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι κακό.
Η απόφαση των 153 βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν τους εκφράζει, δεν την πιστεύουν, δεν είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες των Δραμινών, των Μακεδόνων και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού όπως έχει εκφραστεί με ψηφίσματα μακεδονικών οργανώσεων, με ψηφίσματα Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων σε όλη τη Μακεδονία, αλλά και με τις πανελλήνιες δράσεις με τις οποίες έχει εκφραστεί το έθνος μας.
Τελειώνοντας ανέφεραν ότι «κανείς δεν πρέπει να ρίχνει νερό στο μύλο του εθνικού διχασμού» και «κανείς δεν πρέπει να επενδύει στον εθνικό διχασμό» και δεν θεωρούν «φασίστες» όσους είναι κατά της συμφωνίας, αλλά ούτε «προδότες» όσους είναι υπέρ.
Ο δημοτικός σύμβουλος Χρυσοχοϊδης Ελευθέριος ανέφερε ότι διαφωνεί για το κατεπείγον χαρακτήρα του θέματος αλλά ψηφίζει θετικά με την επισήμανση ότι απαιτείται «εθνική ομοψυχία, σύμπνοια και ομόνοια».
Μειοψηφούντος του δημοτικού συμβούλου Ηλιόπουλου Στέργιου, αναφέροντας πως η συγκεκριμένη καταδίκη έτσι όπως προτείνεται από τη δημοτική αρχή και τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν αναδεικνύει τους πραγματικούς ενόχους. Η Μακεδονία αυτή τη στιγμή το μόνο ελληνικό στοιχείο που έχει είναι οι πολίτες της. Όλα τ’ άλλα έχουν ξεπουληθεί εδώ και χρόνια, όπως το έχει αναδείξει η παράταξή τους εδώ και χρόνια, από το 2014. Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, θεωρεί πως είναι μία επιταγή των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δηλαδή των ψυχροπολεμικών δυνάμεων. Το θέμα του ονόματος «Μακεδονία» έγινε βιαστικά και υπό πίεση. Ο καιρός θα δείξει αν αυτή η Συνθήκη έχει ξεπεράσει τους εθνικισμούς από τη μία και την άλλη πλευρά και αν θα είναι μία συνθήκη που θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των δύο λαών και όχι των γερακιών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Όσον αφορά στην πρόταση του δημοτικού συμβούλου Παπαεμμανουήλ Γρηγορίου, για κήρυξη ως ανεπιθύμητων των Βουλευτών που υπερψήφισαν τη Συμφωνία, ο Δήμαρχος Δράμας, πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το θέμα καθώς από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Ιωάννης Στεφανίδης αντίστοιχα.]