Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας στον «Π.Τ.»
12.000 εμβόλια κατά της γρίπης
δόθηκαν στους Δραμινούς
τους μήνες του Φθινοπώρου
Δ. Ράγιας: «Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται το κοινό
Το εμβόλιο κατά της γρίπης πρέπει να γίνεται τον Οκτώβριο και όχι τέτοια εποχή»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τη γρίπη φέτος έχει πάρει υψηλές διαστάσεις για άλλη μια χρονιά. Και απ’ ότι φαίνεται, σε καιρό που ουσιαστικά το εμβόλιο δεν έχει καμιά επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς ήδη μπαίνουμε στην άνοιξη.
Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Ράγιας. Όπως επίσης επισημαίνει ο κ. Ράγιας, ο κόσμος δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, τα φετινά κρούσματα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ενώ υπενθυμίζει ότι θα πρέπει όλοι να τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
12.000 εμβόλια στο Ν. Δράμας
Απαντώντας αρχικά σε σχετική ερώτηση για το πόσα εμβόλια καταναλώθηκαν τη φετινή σεζόν από τους Δραμινούς, ο κ. Ράγιας επισημαίνει ότι δόθηκαν «περίπου 12.000 εμβόλια κατά της γρίπης και αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης Δράμας», ενώ όπως λέει σ’ αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και εκείνα που οι φαρμακοποιοί έχουν παραγγείλει, είτε από ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, είτε απευθείας από την εταιρεία, κάτι που δεν μπορεί να υπολογιστεί.
Στην ερώτηση αν αυτή τη στιγμή οι Δραμινοί φαρμακοποιοί διαθέτουν εμβόλια, ο κ. Ράγιας διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχουν εμβόλια στην αγορά. Θα πρέπει να πούμε ότι εμείς κάθε φορά προπαραγγέλουμε τα εμβόλια από το καλοκαίρι, σύμφωνα με την εμπειρία μας από την προηγούμενη χρονιά και παραλαμβάνουμε τα εμβόλια περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου».
Έκτακτη εισαγωγή
«Αυτή τη στιγμή, έχει γίνει γνωστό ότι έχει γίνει μια έκτακτη εισαγωγή από την πολιτεία γύρω στα 25.000 εμβόλια, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν φτάσει ακόμα ούτε στις φαρμακαποθήκες. Σύμφωνα με όσα ξέρουμε, βρίσκονται στο στάδιο επικόλλησης των κουπονιών. Οπότε είναι θέμα ελάχιστων ημερών να τα παραλάβουμε», διευκρινίζει ο κ. Ράγιας.
«Είναι αργά…»
Αναφορικά με το ζήτημα του σωστού χρόνου εμβολιασμού κατά της γρίπης, ο κ. Ράγιας ενημερώνει ότι «ο σωστός χρόνος για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, είναι γύρω στον Οκτώβριο. Τώρα είμαστε ήδη αργά» και συμπληρώνει:
«Πρέπει να ξέρετε ότι από την στιγμή του εμβολιασμού χρειάζεται να περάσουν περίπου δύο εβδομάδες για να μπορέσει ο οργανισμός να δημιουργήσει τα κατάλληλα αντισώματα. Οπότε σκεφτείτε ότι, αν έχουμε τα εμβόλια περίπου στις 20 Φεβρουαρίου αν κάνεις κάποιος τώρα εμβόλιο συν δυο εβδομάδες που πρέπει να περάσουν για να δημιουργήσει αντισώματα έχουμε ήδη μπει στην άνοιξη. Οπότε είναι ήδη πολύ αργά».
Το φθινόπωρο η ανανέωση!
Ερωτώμενος αν τα εμβόλια που έρχονται αυτή την εποχή, έχουν νέα στελέχη κατά της γρίπης, αν δηλαδή η σύνθεσή τους είναι διαφορετική από αυτήν των εμβολίων του φθινοπώρου στην αρχή της σεζόν, ο κ. Ράγιας τονίζει πως δεν είναι:
«Δεν αλλάζει κάτι. Η σύνθεση των εμβολίων αλλάζει κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο η επιστημονική κοινότητα και η φαρμακοβιομηχανία, υπολογίζουν με βάση τις μεταλλάξεις που γίνονται, για την επόμενη χρονιά. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όλοι σαν δίδαγμα και το κοινό πρέπει να γνωρίζει, είναι ότι ο σωστός χρόνος του εμβολιασμού πρέπει να είναι πριν το ξεκίνημα του χειμώνα, γύρω στον Οκτώβριο».
«Δεν χρειάζεται πανικός…»
Στην ερώτηση για το αν ο πανικός που έχει δημιουργηθεί στο κοινό είναι λογικός, ο κ. Ράγιας τονίζει ιδιαίτερα: «δεν αντιλαμβάνομαι προσωπικά για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί όλος αυτός ο πανικός φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε δει, δεν μπορώ να πω ότι έχουμε αυξημένα κρούσματα σε σχέση με άλλες χρονιές που θα πρέπει να δημιουργείται πανικός στον κόσμο. Δεν χρειάζεται πανικός από τον κόσμο. Ουσιαστικά σήμερα, πρόκειται για μια λύση απελπισίας».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας, υπενθυμίζει ότι θα πρέπει «να ακολουθούμε όλοι τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως καλό πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγουμε το φτέρνισμα σε δημόσιους χώρους ή να βάζουμε το χέρι μας και το μαντίλι μας, και έτσι μπορούμε να περιορίσουμε ενδεχομένως τη διασπορά του ιού».