Προγραμματισμός αυτόνομου ρομπότ στο Robot Game
Με την συμμετοχή Δραμινών ομάδων
το First Lego League στην Ξάνθη
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Το First Lego League, που και για τη φετινή σχολική χρονιά 2018 – 2019 τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, έχει τίτλο «Into Orbit» και προσκαλεί περισσότερα από 300.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο να μεταφερθούν με την ομάδα τους στο διάστημα, όπου και θα εξερευνήσουν, θα μάθουν, αλλά και θα βρουν λύσεις στο σύμπαν, σαν επιστήμονες και μηχανικοί.
Κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι ομάδες θα επιλέξουν και θα λύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα στο πλαίσιο του Project. Θα χτίσουν, θα δοκιμάσουν και θα προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ για να λύσουν ένα σετ αποστολών στο Robot Game. Κατά την προετοιμασία αλλά και την διάρκεια του διαγωνισμού, τα παιδιά θα συνεργαστούν μεταξύ τους, θα ανακαλύψουν καινούργια μονοπάτια έρευνας και θα ενστερνιστούν την ιδέα της ευγενούς άμιλλας.
Ο φετινός διαγωνισμός περιλαμβάνει προκριματικούς αγώνες σε Αθήνα, Βόλο, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ξάνθη. Από τις ομάδες που συμμετέχουν συνολικά, το 1/3 θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο μεγάλο τελικό του Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη. Ο προκριματικός της Ξάνθης, που θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Ξάνθης, θα φιλοξενηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο Κλειστό γήπεδο Μπάσκετ «Φίλιππος Αμοιρίδης», όπου θα διαγωνιστούν 300 παιδιά από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα οποία και θα πραγματευτούν, μεταξύ άλλων, ένα ρεαλιστικό πρόβλημα σχετικά με το διάστημα και τα μυστήριά του, σε μία μεγάλη γιορτή μάθησης και διασκέδασης.
Αποκλειστικός διοργανωτής για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT που έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και της τεχνολογίας.
Τι είναι το First Lego League;
Το FLL ή αλλιώς FIRST LEGO LEAGUE είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού, για παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας στον εαυτό τους, διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή. Είναι μια συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO®και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως.
To 2013 – 2014 ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό eduACT (Δράση για την Εκπαίδευση) με μεγάλη επιτυχία και από τότε διοργανώνεται κάθε Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη, ενώ διεξήχθη τόσο στην Κύπρο όσο και στην Βουλγαρία.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο Συντονιστής κ. Δημήτρης Γιαννακούδης, αναφέρθηκε στον διαγωνισμό καθώς και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την μαθητική κοινότητα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Υπάρχουν φροντιστήρια και ομάδες στη Δράμα που ασχολούνται με το πρόγραμμα αυτό του διαγωνισμού. Είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου ετοιμάζονται ομάδες για να συμμετάσχουν στο First Lego League, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν ομάδες από ολόκληρη την περιφέρεια ΑΜΘ. Η κάθε ομάδα θα έρθει με έτοιμη την μακέτα της την Κυριακή στον διαγωνισμό, και θα τις παρουσιάσουν εκεί. Το φετινό θέμα αφορά στο διάστημα, και πιο συγκεκριμένα στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας αστροναύτης όταν διαμένει αρκετό καιρό στο διάστημα, και την λύση παρουσιάζουν τα παιδιά. Ο πανελλήνιος διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Μάρτιο στην Αθήνα».
Διαδικασία κρίσης και βραβεία
Η αξιολόγηση των ομάδων σε κάθε κατηγορία, γίνεται με τις επίσημες ρούμπρικες (rubrics) του First Lego League. Οι ρούμπρικες αποτελούν τα φύλλα αξιολόγησης που συμπληρώνουν οι Κριτές για την κάθε ομάδα, και αποτυπώνουν τον τρόπο που δούλεψε η ομάδα στα 3 βασικά κομμάτια του Διαγωνισμού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
Οι Κριτές που παρευρίσκονται στα event του First Lego League, έχουν επιμορφωθεί κατάλληλα από τον Επικεφαλή Κριτή (Head Judge) και έχουν λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση για να μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες κρίσης των ομάδων.