Home > νέα > Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής αρωγός στο πλευρό των μαθητών Η πρόεδρος του Σωματείου κα. Μαρία Τσάνα μιλάει στον «Π.Τ.»

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής αρωγός στο πλευρό των μαθητών Η πρόεδρος του Σωματείου κα. Μαρία Τσάνα μιλάει στον «Π.Τ.»

Μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής

αρωγός στο πλευρό των μαθητών

Η πρόεδρος του Σωματείου κα. Μαρία Τσάνα μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου του προγράμματος Active Citizens Fund, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, με τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Μποδοσάκη και του SolidarityNow, καθώς και της εκπροσώπου της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ακολούθησε το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσίαση σε φορείς και συλλόγους, στο δημαρχείο της Δράμας.

Μια από τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν ήταν και της προέδρου του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», κα. Μαρίας Τσάνα, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Είμαστε όλοι Πολίτες: η εμπειρία της περιόδου 2009-2014».

Με αφορμή την άμεση συνεργασία του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής με το «Ίδρυμα Μποδοσάκη», μέσω του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Σωματείου με διαχειριστή του προγράμματος το Ίδρυμα, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την πρόεδρο, κα. Μαρία Τσάνα.

TSANA MARIA

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό στην περιοχή μας, το έργο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής είναι πολύπλευρο και οι σκοποί του αποτελούν την επιδίωξη της ενίσχυσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας. Ακόμη, η διοργάνωση δράσεων προς την ενίσχυση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου, καθώς και η χρηματική ενίσχυση απόρων οικογενειών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μη ασφαλισμένους απόρους, η επιμόρφωση και οι σπουδές απόρων νέων, η δημιουργία δομών κοινωνικής φροντίδας, προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, και η υλοποίηση και συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικής και ανθρωπιστικής φροντίδας, αποτελούν τους κυριότερους σκοπούς του Σωματείου.

Η υλοποίηση των σκοπών του, όπως σημειώνει η κα. Τσάνα στις δηλώσεις της, δύναται μέσα από την οργάνωση και την υλοποίηση φιλανθρωπικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών δράσεων, καθώς επίσης και μέσα από οργανωμένες προσπάθειες οικονομικής και υλικής ενίσχυσης απόρων συμπολιτών.

Σε ερώτησή μας σχετικά με την συνεργασία του Σωματείου με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς και την υλοποίηση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, μέσω του ιδρύματος, η κα. Τσάνα, υποστήριξε ότι: «Η συνεργασία μας με το Ίδρυμα Μποδοσάκη ξεκίνησε το 2014 όπου το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων»  ήταν  ένας από τους 40 επιλεγέντες φορείς ανάμεσα σε 305 Πανελλαδικά,  όπου  στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος EEA GRANTS   «Είμαστε όλοι πολίτες» για ΜΚΟ άρχισε από τον Οκτώβριο του 2014,  την υλοποίηση ενός κοινωνικού φροντιστηρίου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χωριστής  του  Νομού Δράμας, σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη. Ένα έργο αξίας 27.180 ευρώ (με συγχρηματοδότηση επί του έργου ιδία συμμετοχή 10%).  Στις 23/10/2014 έγινε η τελετή έναρξης του έργου, οπότε και πραγματοποιήθηκε η έναρξη των μαθημάτων του Κοινωνικού Φροντιστηρίου για τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016 και το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα του φιλανθρωπικού Σωματείου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε  στο πλαίσιο του Προγράμματος EEA Grants    «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου). Για την Ελλάδα Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι  το  Ίδρυμα Μποδοσάκη και δωρήτριες χώρες είναι η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Δικαιούχοι του προγράμματος ήταν μαθητές των σχολικών μονάδων της Κοινότητας Χωριστής Δράμας.

Πιο συγκεκριμένα, παρέχονταν δωρεάν μαθήματα σε 100 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τον σκοπό αυτό, ο φορέας προχώρησε στη σύμβαση έργου για δέκα εννέα μήνες, με τέσσερις εκπαιδευτικούς. Στο εγχείρημα αυτό, συνέβαλαν εποικοδομητικά στην όλη προσπάθεια 18 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εθελοντικά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Φροντιστήριο με στόχο να καλυφθεί όλο το εύρος των μαθημάτων (Σύνολο 178 ώρες διδασκαλίας τον μήνα   και 22 εκπαιδευτικοί). Συνολικά, απασχοληθήκαν  με το έργο αυτό 28 άτομα, 4 έμμισθοι και 24 εθελοντές. Τα μαθήματα διήρκεσαν μέχρι και τον Απρίλιο του 2016. Εκτός προγράμματος όμως, όλη η ομάδα συνέχισε το έργο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016, όπου τελείωσαν όλες οι εξετάσεις των μαθητών.

«Η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και την ανέχεια,  η στήριξη όλων αυτών των συμπολιτών μας από το κράτος είναι δυστυχώς ανεπαρκής.  Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για βοήθεια των αδυνάμων μαθητών ,θεωρήσαμε  επιτακτική τη  λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στο Δήμο μας, το οποίο είχε ως στόχο την δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , οι οικογένειες των όποιων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα. Τσάνα.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα σε εθελοντές εκπαιδευτικούς να προσφέρουν οικιοθελώς τις γνώσεις τους στους μαθητές, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, όπου 18 εθελοντές εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν για το έργο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

«Αυτό επέφερε πολλαπλά οφέλη. Αφενός, καλύφθηκαν οι απαιτούμενες ώρες για διδασκαλία στο Κοινωνικό Φροντιστήριο και αφετέρου προβλήθηκαν οι αξίες του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Τα αποτελέσματα του   έργου υπήρξαν αδιαμφισβήτητα μείζονος σημασίας.  Αφενός, στις πανελλαδικές εξετάσεις 2015, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου συμμετείχαν με ποσοστό επιτυχίας 50%, και το 2016 με ποσοστό 67,5% στις σχολές προτίμησης τους.

Αφετέρου, στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των Πολιτών, αφού δόθηκε σημαντική ανάσα σε οικογένειες, οι οποίες αν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, είχαν τη δυνατότητα να μην στερήσουν από τα παιδιά τους το δικαίωμα στην εκπαίδευση», εξήγησε η κα. Τσάνα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί το γεγονός ότι, οι μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου πήραν μέρος σε πολλές δράσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ομαδικές δραστηριότητες, θεατρικές εκδηλώσεις και  περιβαλλοντικές με αποτέλεσμα να νιώσουν την χαρά της δημιουργικότητας άλλα και να αναπτύξουν έννοιες της κοινωνικοποίησης και της ομαδικότητας.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο, ήταν το έναυσμα ενός μεγάλου αριθμού συνεργασιών δίνοντας την δυνατότητα στο Σωματείο να διευρύνει τους ορίζοντές του και να εδραιωθεί στον Ν. Δράμας ως ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά σωματεία, και το έργο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου να υιοθετηθεί και από άλλους φορείς και σωματεία προς όφελος των παιδιών του Ν. Δράμας.

«Το πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου ήταν τόσο μεγάλο έργο με 100 ίσως και 110 μαθητές, και 28 εθελοντές που δεν θέλαμε μετά την λήξη να το υποβαθμίσουμε για κάτι μικρότερο και να έρθουμε στην ανάγκη να διαχωρίσουμε παιδιά και οικογένειες. Διότι η οικονομική κατάσταση του φορέα δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό έργο αλλά ούτε και εμείς να κοροϊδεύουμε τον κόσμο, γι’ αυτό επιλέξαμε να κρατήσουμε επί μέρους δράσεις αυτού του έργου.

Όσον αφορά τα οφέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής, ήταν πολλαπλά, καθώς το Σωματείο επέκτεινε την λειτουργία του πέρα από την κάλυψη αναγκών σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με την καθημερινή διανομή τροφίμων και στην δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής», ανέφερε η κα. Τσάνα.