Home > Πρώτο Θέμα > Τέρμα τα «ψέματα» – Το κολυμβητήριο χρειάζεται άμεσα επισκευές!!! Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Τέρμα τα «ψέματα» – Το κολυμβητήριο χρειάζεται άμεσα επισκευές!!! Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Τέρμα τα «ψέματα» – Το κολυμβητήριο

χρειάζεται άμεσα επισκευές!!!

– Από σήμερα κιόλας ξεκινά η πρώτη μελέτη για τη συντήρηση του κολυμβητηρίου

– Διαδικασία και μελέτες θα πάρουν σχεδόν ένα χρόνο. Οι πρώτες επισκευές μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι του 2020.

– Μελετητής: Δεν θα έδινα πάνω από ένα χρόνο περιθώριο αν  πήγαινα τα παιδιά μου εκεί

– Μερίδα της αντιπολίτευσης ζήτησε να κλείσει άμεσα το κολυμβητήριο ως ακατάλληλο

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ επιτέλους, η πολυπόθητη συζήτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κολυμβητήριο της Δράμας  και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την πολύωρη συνεδρίαση, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το κολυμβητήριο χρειάζεται άμεσα συντήρηση σε πρώτη φάση, και κάποιες κατασκευές ενίσχυσης σε δεύτερη φάση.

Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου, κράτησε ακριβώς 4 ώρες, και το τελικό συμπέρασμα, ή αν θέλετε η βούληση του σώματος, είναι ότι από σήμερα κιόλας, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις πρώτες μελέτες για τη συντήρηση των κερκίδων, των υποστυλωμάτων κτλ. Την πρώτη μελέτη μπορεί να την κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, όπως και να αναλάβει τα έργα συντήρησης.

Και από εκεί και πέρα, θα χρειαστεί μια δεύτερη μελέτη που μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένα γραφεία που έχουν σχετική εμπειρία και εξειδικευμένες εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν την κατασκευή των επόμενων έργων.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας κα. Καρατζόγλου, η μελέτη χρονικά μπορεί να είναι έτοιμη σε 3-4 μήνες(με σφιχτό χρονοδιάγραμμα) και οι διαδικασίες για την ανακήρυξη αναδόχου από 4 έως 9 μήνες. Έτσι, με τη λογική αυτή και εφόσον όλα πάνε καλά, το κολυμβητήριο μπορεί να κλείσει για τις εργασίες συντήρησης το καλοκαίρι του 2020, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε τουλάχιστον 3-4 μήνες.

kolymbitirio 11

Κατασκευαστικές ατέλειες

Αναφερόμενη στα προβλήματα που παρουσιάζουν, τόσο οι κερκίδες του κολυμβητηρίου, όσο και το κέλυφός του, το οποίο χτίστηκε αργότερα, η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας κα.  Καρατζόγλου, σημείωσε ότι ήδη από την κατασκευή τους, είχαν σχεδιαστικές ατέλειες: οι κερκίδες είχαν κακό στατικό μοντέλο, η στέγη πιθανό να μην ανταποκριθεί σωστά σε ισχυρό άνεμο με δυνάμεις υφαρπαγής της, το περιμετρικό στατικό μοντέλο του οπλισμένου σκυροδέματος και τα υποστυλώματα, είναι ευάλωτα σε σεισμό. Τα δομικά στοιχεία του οπλισμού κατασκευάστηκαν από εμφανές σκυρόδεμα, που είναι πιο ευάλωτα, εξαιτίας της απουσίας του σοβά. Υπάρχει επίσης παντελής έλλειψη κατάλληλου κλιματισμού του χώρου.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα συντήρησης, η κα. Καρατζόγλου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας κανονισμός ελέγχου των δημοσίων κτιρίων, και οι επεμβάσεις γίνονται μόνο όταν διαμορφώνονται φθορές.

Σε άλλο σημείο, η κα. Καρατζόγλου επεσήμανε ότι το τι θα γίνει με το Κολυμβητήριο, είναι καθαρά πολιτική απόφαση και όχι της υπηρεσίας, ενώ αναφέρθηκε στα στάδια τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν.

Το πρώτο στάδιο αφορά τις βάσεις στις κερκίδες και την στέγη, για την βελτίωση και την οριστική ακαμψία των δύο γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από εκτεταμένες ζημιές. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να ανασταλούν τα φαινόμενα διάβρωσης του οπλισμένου σκυροδέματος, να αποκατασταθούν τα δομικά στοιχεία που παρουσιάζουν βλάβες και να αντικατασταθούν τα μέλη της στέγης που έχουν έντονες διαβρώσεις.

Όπως είπε η ίδια, το θέμα της μελέτης η υπηρεσία εκτιμάει ότι μπορεί να το χειριστεί μόνη της, πάντα όμως με απόλυτη προτεραιότητα. Αναφορικά με το ζήτημα της ανάθεσης αναδόχου στη συνέχεια, η ίδια πρότεινε να διερευνηθεί το ζήτημα της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Το επόμενο δεύτερο μεγάλο στάδιο, είναι η διαδικασία της αποκατάστασης του κολυμβητηρίου, ενώ το πρώτο είναι η συντήρησή του για τη μείωση της διάβρωσης, αποκατάσταση κάποιων στοιχείων και ελαχιστοποίηση του κινδύνου από σεισμό.

Στο δεύτερο στάδιο της αποκατάστασης, συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες αποκατάστασης ενίσχυσης των δομικών στοιχείων, βελτίωσης της στατικής ικανότητας του κτιρίου, συμμόρφωση στους σύγχρονους κανονισμούς, βελτίωση θερμομονωτικής ικανότητας που είναι σοβαρό, ο κλιματισμός και άλλα ζητήματα. Για να γίνει αυτή η μελέτη θα πρέπει να γίνει ειδικός δημόσιος διαγωνισμός, γιατί χρειάζεται ειδικό γραφείο μελετών, θα μπορεί να περάσει στη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης και μελέτης βιωσιμότητας. Εκεί θα φανεί ότι, για να αποκατασταθεί αυτό το κτίριο, θέλει τόσα χρήματα και θα ζήσει τόσα χρόνια!

Ανάμεσα σε όλα αυτά, η κα. Καρατζόγλου τόνισε ιδιαίτερα, ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να βρεθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης των μελετών και των έργων.

Δήμαρχος: Να προχωρήσουμε

Στα λεγόμενά του ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, τόνισε ότι προέχει  η ασφάλεια των πολιτών, των αθλητών και όσων εργάζονται στο κολυμβητήριο, ενώ μίλησε για τις πολιτικές ευθύνες που πρέπει να έχει η δημοτική αρχή.

Σημείωσε ότι «αυτός ο χώρος, θέλει επισκευή, παρεμβάσεις για να μην υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του», ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι,  «αυτός ο χώρος δεν είναι για ρίξιμο (σ.σ. εννοεί γκρέμισμα). Έχει τα προβλήματά του, μπορούν να γίνουν οι επιδιορθώσεις, άρα μπορούμε να προβούμε σε επισκευές ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε συλλόγους και αθλητές να κάνουν και πρωταθλητισμό».

Καταλήγοντας είπε ότι, «αυτό που εκφράζουμε ως δημοτική αρχή προς το σώμα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της σύνταξης της μελέτης, συγχρόνως να δώσουμε τη δυνατότητα να εξεταστεί το κατεπείγον χωρίς να υπάρχουν προβλήματα σε κανέναν δημοτικό σύμβουλο… πιστεύω ότι το κτίριο πληροί προϋποθέσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος…», ενώ τέλος είπε ότι «θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε άμεση εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες για τη σύνταξη της μελέτης, και στη συνέχεια, μέσα στον εύλογο χρόνο… να πάρουμε την απόφαση να ακολουθήσουμε την κανονική ροή των δημοπρατήσεων ή να ακολουθήσουμε το θέμα του κατεπείγοντος».

KOLYMP

Η συζήτηση

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τους δημοτικούς συμβούλους, ειπώθηκαν πολλά ζητήματα. Ένα απ’ αυτό τα ζητήματα έθεσε ο κ. Ηλιόπουλος, ζητώντας το κολυμβητήριο να κλείσει ήδη από σήμερα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες μελέτης και συντήρησης κτλ., πράγμα που σημαίνει ότι ο χώρος θα πρέπει να παραμείνει κλειστός τουλάχιστον για 12 ή και 18 μήνες περίπου, μέχρι το τέλος των εργασιών της πρώτης φάσης, που είναι η συντήρηση. Την πρότασή του αυτή ο κ. Ηλιόπουλος την βάσισε στη μελέτη στατικής επάρκειας, που αποδεικνύει ότι το κολυμβητήριο δεν είναι και ο πλέον ασφαλής χώρος.

Ένα άλλο  ερώτημα που έθεσε αρχικά ο κ. Μλεκάνης και το επανέλαβε αργότερα και ο κ. Τσιαμπούσης, είναι η οικοδομική άδεια του κολυμβητηρίου που είναι άγνωστο αν υπάρχει, και αναρωτήθηκε μήπως το κτίριο θα έπρεπε να ενταχθεί στο νόμο περί αυθαιρετών. Κάτι που τελικά δεν διευκρινίστηκε καθαρά για το τι μπορεί να συμβαίνει μ’ αυτό το ζήτημα. Γιατί το θέμα είναι ότι, αν δεν υπάρχει άδεια, θα είναι σαν να χτίζει κανείς στην άμμο παλάτια… όπως συγκεκριμένα ειπώθηκε στην αίθουσα.

Ο μελετητής: διορία ενός χρόνου!

Στην αίθουσα παραβρέθηκε επίσης και ο κ. Κανδύλας, ο μηχανικός που έκανε την μελέτη στατικής επάρκειας, ο οποίος απάντησε σε διάφορα ερωτήματα και έδωσε πολλές διευκρινίσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του, όταν ρωτήθηκε από δημοτικούς συμβούλους, αν ο ίδιος έπρεπε να πάει τα παιδιά του στο εν λόγω κολυμβητήριο, τι θα έκανε. Όπως είπε, θα έδινε διορία ενός χρόνου από τώρα. «Αν σε ένα χρόνο από τώρα δημιουργηθεί μια ενίσχυση προσωρινού τύπου, θα πήγαινα τα παιδιά. Αν όμως σε ένα χρόνο από τώρα δεν γινόταν τίποτα, τότε θα πήγαινα τα παιδιά στην Καβάλα».

Στο δίλλημα αν πρέπει να κλείσει ή όχι, η κα. Καρατζόγλου διευκρίνισε ότι, θα πρέπει απαραίτητα να κλείσει, τουλάχιστον κατά τη διαδικασία των εργασιών!

Ομόφωνα ναι με επισημάνσεις

Η τελική και ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από το σώμα, ήταν να επισπευτούν άμεσα οι διαδικασίες και να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Παρ’ όλα αυτά, αν και η απόφαση ήταν ομόφωνη, υπήρξαν επισημάνσεις από τις αντιπολιτεύσεις.

Η «Πόλη+Ζωή» ψήφισε ναι, με την επισήμανση ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να εκφράσει τη βούλησή του, ότι το κολυμβητήριο θα πρέπει να συνεχίζει να λειτουργεί.

Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», ψήφισε ναι, με την επισήμανση ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Η παράταξη «Project Δράμα 2020» ψήφισε ναι, με την επισήμανση ότι όσο υπάρχει άδεια λειτουργίας μπορεί να λειτουργεί το κολυμβητήριο.

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε ναι, με την επισήμανση ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί.