Τις θέσεις του για την καθαριότητα
ανέπτυξε ο υποψήφιος δήμαρχος Κ. Χαρακίδης
«Πολλά τα προβλήματα με την καθαριότητα σε όλο το Δήμο
ενώ κάθε Κοινότητα έχει αποκτήσει και από έναν ΧΑΔΑ»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ θέσεις της δημοτικής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, ανέπτυξε χθες το πρωί ο υπ. δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Χαρακίδης μίλησε για καθαρισμό και συντήρηση όλων των πάρκων και κήπων, ανακατασκευή και συντήρηση του δημοτικού κήπου και του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, μείωση του κόστους λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, συνεργασία με τους Δραμινούς επαγγελματίες για καθαρότερη πόλη και άλλα.
Ξεκινώντας ο κ. Χαρακίδης, άσκησε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου, αναφερόμενος στα όσα είχε υποσχεθεί και είχε εντάξει στο πρόγραμμά του και στα όσα τελικά δεν έκανε, ή τουλάχιστον έκανε διαφορετικά.
Όπως είπε «το τρίπτυχο: άνθρωπος – ανάπτυξη – καθημερινότητα, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του προγράμματός μας». Αναφερόμενος στο ζήτημα της καθαριότητας, ο κ. Χαρακίδης έθεσε ένα ερώτημα που θέτουν οι δημότες μας, «γιατί ο Δήμος Δράμας, είναι στο σύνολό του ένας βρώμικος Δήμος, γιατί ο Δήμος Δράμας έχει καταντήσει να είναι ο πιο βρώμικος Δήμος των τελευταία δεκαετιών».
Αναφερόμενος σε άλλο σημείο, τόνισε ότι παρ’ όλη την κατάσταση που υπάρχει, το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι η αύξηση των δημοτικών τελών κατά 52% το τρίτο ερώτημα, «γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στο Δήμο για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στην καθαριότητα, ενώ θα έπρεπε να γίνεται από μακριά, όπως όταν ήμασταν δημοτική αρχή». Όπως είπε, η δημοτική αρχή Χαρακίδη καλούσε έναν πενταψήφιο αριθμό τον οποία καλούσε ο πολίτης και ανέφερε το πρόβλημά του.
Απαντώντας στο ερώτημα για τα αυξημένα δημοτικά τέλη, είπε ότι «όλοι σχεδόν οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει και αφορούν την καθαριότητα (ανακύκλωση, μονάδες επεξεργασίας) μέσω της ΔΙΑΑΜΑΘ όπου πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Δράμας, είναι σχεδόν με μηδενικές εκπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια έργα σε άλλες περιοχές τυγχάνουν εκπτώσεων μέχρι και 45%, εδώ δεν ξεπερνούν το 2,5%. Αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος».
Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης προσωπικού ρωτάει: «Γιατί, ενώ δεν έχουμε προσωπικό, δεν προσλάβαμε μόνιμο προσωπικό. Δόθηκε η δυνατότητα, από 8.500 θέσεις που προκήρυξε το κράτος για την καθαριότητα των Δήμων, να μπει ο Δήμος και να ζητήσει όσους θέλει. Ισότιμοι Δήμοι με της Δράμας, ζήτησαν και πήραν μέχρι και 70-80 άτομα. Γιατί δεν το έκανε; Γιατί δεν προχώρησε να κάνει έστω κάποιες συμβάσεις προκειμένου να γίνεται καλύτερα η αποκομιδή. Δεν θέλουν να ασχοληθούν με τα προβλήματα του Δήμου».
Όσον αφορά το ζήτημα του πλυσίματος των κάδων, είπε ότι η δική του δημοτική αρχή τους έπλενε, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Μαμσάκου, οι κάδοι πλύθηκαν 2-3 φορές. «Και αυτό μόνο στην πόλη. Στα χωριά, ούτε κουβέντα. Καταστρέφεται ο εξοπλισμός, δεν συντηρείται και η δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν προσωπικό».
Όσον αφορά το ζήτημα της κατάστασης που επικρατεί έξω από την όλη, επισημαίνει: «Ένας ΧΑΔΑ σε κάθε δρόμο. Ένας ΧΑΔΑ σε κάθε έξοδο από χωριό, γιατί δεν υπάρχουν Πράσινα Σημεία, όπως είχε σχεδιάσει και όπως έλεγε ότι θα κάνει η δημοτική αρχή Μαμσάκου. Θα μπορούσε να είχε τα ανοιχτά μίνι κοντέινερ, και εκεί θα πήγαινε ο καθένας να πετάει, είτε για υλικά κατεδάφισης, είτε άλλα ογκώδη. Οι κοινότητες έχουν όλες αποκτήσει ΧΑΔΑ».
Προτάσεις
Στις προτάσεις της παράταξής του για τον τομέα Καθαριότητας, επισημαίνει τα παρακάτω σημεία;
– Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου με προσωπικό πλήρους απασχόλησης.
– Προμήθεια νέων κάδων (υπόγειων , μπλε, καφέ, ανοιχτών).
– Προμήθεια νέων σύγχρονων απορριμματοφόρων.
– Βελτιστοποίηση του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων.
– Συνεχές πλύσιμο και απολύμανση των κάδων.
– Δημιουργία Πράσινων Σημείων.
– Μείωση του κόστους λειτουργίας ΚΔΑΥ.
– Προώθηση ανακύκλωσης στην πηγή.
– Αναβάθμιση της εφαρμογής «δημολύση» για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους δημότες.
– Συνεργασία με τους Δραμινούς επαγγελματίες για καθαρότερη πόλη.
– Καθαρισμός όλων των χωρών ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
– Καθαρισμός όλων των χειμάρρων.
– Καθαρισμός και συντήρηση όλων των πάρκων και κήπων.
– Ανακατασκευή και συντήρηση του δημοτικού μας κήπου και του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας.
– Ανάδειξη, φροντίδα και αξιοποίηση χώρων του άλσους Κορυλόβου και του άλσους Κολυμβητηρίου.