Home > νέα > Από την Δραμινή θεατρική ομάδα «Αμφιροές» Στη Δράμα το θεατρικό έργο «Αληθινά Ψέματα» Η σκηνοθέτιδα κα. Μαρνά μιλάει στον «Π.Τ.»

Από την Δραμινή θεατρική ομάδα «Αμφιροές» Στη Δράμα το θεατρικό έργο «Αληθινά Ψέματα» Η σκηνοθέτιδα κα. Μαρνά μιλάει στον «Π.Τ.»

 Από την Δραμινή θεατρική ομάδα «Αμφιροές»

Στη Δράμα το θεατρικό έργο «Αληθινά Ψέματα»

Η σκηνοθέτιδα κα. Ειρήνη Μαρνά μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Το θεατρικό έργο «Αληθινά Ψέματα» σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Μαρνά, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δράμας «Αμφιροές». Η παράσταση, θα δοθεί το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου, καθώς και το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, με γενική είσοδο 5 ευρώ.

Οι σοφοί ορίζουν τον άνθρωπο ως «ένα ζώο που φτιάχνει εργαλεία» ή ως «ένα ζώο που γελά». Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα ήταν εξίσου σωστό αν λέγαμε πως είναι «ένα ζώο που ψεύδεται»…

Τι είναι το ψέμα; Πώς το αντιλαμβανόμαστε και γιατί λέμε ψέματα; Υπάρχουν αληθινά ψέματά; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν οι ήρωες της παράστασης.

Στην παράσταση παίζουν οι ακόλουθοι ηθοποιοί: Φωτεινή Αλατζά, Σέβη Γεωργιάδου, Ελισάβετ Γεωργαντζή, Θεοδώρα Ζιώγα, Άννα Κυρκιζιώτου, Αλεξάνδρα Μπαϊραμίδου, Γιώτα Νικολαΐδου, Κυριακή Ποιμενίδου, και ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ενώ για τον φωτισμό είναι υπεύθυνοι οι: Άγγελος Μπαϊραμίδης και Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Πρόκειται ουσιαστικά για τρία μονόπρακτα του Jean Cocteau και ένα του Tennessee Williams, τα οποία φωτίζονται και παρουσιάζονται μπροστά στο κοινό, με την αλήθεια και το ψέμα να δημιουργούν ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων. Θεατές και ηθοποιοί ψάχνουν αμφότεροι να βρουν ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα τη διαχωριστική γραμμή.

Ειρ. Μαρνά: «Μαζεύουμε υπογραφές

για τη δημιουργία θεατρικής σκηνής»

EIRHNH MARNA

Με αφορμή την παρουσίαση της παράστασης το προσεχές διάστημα στην πόλη μας, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την σκηνοθέτιδα της παράστασης κα. Ειρήνη Μαρνά.

Η συγκεκριμένη θεατρική ομάδα, όπως μας εξήγησε η κα. Μαρνά, ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δράμας «Αμφιροές». Η χρονιά που διανύουμε είναι η τρίτη που ουσιαστικά λειτουργεί ο Σύλλογος. Μάλιστα πριν από δυο χρόνια, η θεατρική ομάδα είχε παρουσιάσει την πρώτη της δουλειά στο Δραμινό κοινό, με την παράσταση «Κλυταιμνήστρα» ή αλλιώς το «Έγκλημα», στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων.

«Ουσιαστικά είμαστε μια ερασιτεχνική ομάδα ενηλίκων και τα θέματα που διαπραγματευόμαστε βγαίνουν μέσα από διάφορες τεχνικές αυτοσχεδιασμού και θεάτρου της ίδιας της ομάδας.

Η παράσταση αυτή με τίτλο: «Αληθινά Ψέματα», είναι βασισμένη σε τρία μονόπρακτα του Jean Cocteau ο οποίος ήταν ένας Γάλλος συγγραφέας, καλλιτέχνης, ζωγράφος, με πολυσχιδή προσωπικότητα και ένα του Tennessee Williams. Αυτά που τα ενώνει στην ουσία είναι το ψέμα και η αλήθεια. Οπότε και γι’ αυτό έγινε και η επιλογή των συγκεκριμένων κειμένων.

Μέσα σε αυτή την παράσταση μπλέκονται και κάποιες ιστορίες των ίδιων των συμμετεχόντων σε σχέση με τα δικά τους ψέματα ή τις δικές τους αλήθειες και τόσο με τον ίδιο τρόπο μπλέκονται και οι ίδιες οι ιστορίες των χαρακτήρων που παρουσιάζονται στα μονόπρακτα», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Μαρνά.

Παράλληλα, η κα. Μαρνά επεσήμανε και ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο όπως ανέφερε απασχολεί ιδιαίτερα τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης μας, και συνάμα το θεατρόφιλο κοινό της.

«Μέσα από έρευνα που έκανα, η πόλη μας διαθέτει επτά ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, οι οποίες είναι αρκετά ενεργές και πολλές φορές τυχαίνει να παίζουμε και ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη από την πλευρά του Δραμινού κοινού που θέλει να παρακολουθήσει θέατρο και με ένα τρόπο το καλύπτουν αυτό οι ερασιτεχνικές ομάδες.

Βέβαια το πρόβλημα όλων των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, είναι ότι δεν υπάρχει ένας χώρος κατάλληλος στην πόλη μας όπου θα μπορούν να παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις. Οπότε χρησιμοποιούμε χώρους όπως είναι το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, η αίθουσα του Ωδείου ή ακόμη και η αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας.

Έχουμε μπει σε μια διαδικασία οι ερασιτεχνικές ομάδες να κάνουμε μια συλλογή από υπογραφές για να μπορέσουμε να κινήσουμε τις διαδικασίες. Το θέμα είναι ότι αν δεν μπορεί να υπάρχει μια θεατρική σκηνή να καλύψει αυτή την ανάγκη, είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο για τις ερασιτεχνικές ομάδες αλλά και για να προσκληθούν επαγγελματικές παραστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να παρουσιαστούν», εξήγησε η κα. Μαρνά.