Home > Πρώτο Θέμα > 35 Κοιν.Σ.Επ. στην Περιφέρεια ΑΜΘ εκ των οποίων λειτουργούν οι 10-15! Στελέχη του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΘ μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο»

35 Κοιν.Σ.Επ. στην Περιφέρεια ΑΜΘ εκ των οποίων λειτουργούν οι 10-15! Στελέχη του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΘ μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο»

Ενημερωτική ημερίδα του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΘ στη Δράμα

35 Κοιν.Σ.Επ. στην Περιφέρεια ΑΜΘ

εκ των οποίων λειτουργούν οι 10-15!

► Κοινωνική επιχειρηματικότητα, δικτύωση και τοπική ανάπτυξη στην Περιφέρεια ΑΜΘ

► Στελέχη του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΘ μιλάνε στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον παρουσίασε η ενημερωτική ημερίδα του Δικτύου Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 30 Μαρτίου, στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Σκοπός της ημερίδας, ήταν η ενημέρωση των πολιτών για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τα οφέλη της για την τοπική ανάπτυξη κατά πρώτο λόγο, και κατά δεύτερο να παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα της δικτύωσης μέσα από την εμπειρία των μελών του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΘ. Επίσης, η ημερίδα, σκοπό είχε να απευθύνει ένα ανοιχτό κάλεσμα στους φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Τα στελέχη που βρέθηκαν στη Δράμα και μίλησαν στην ημερίδα, αλλά και στον «Πρωινό Τύπο», είναι ο πρόεδρος κ. Αντώνης Κουτσούμπας, και τα μέλη του Δικτύου κα. Γεωργία Καραβαγγέλη και ο κ. Αντώνης Κώστας.

Κουτσούμπας: Στην Ευρώπη από το 1952!

Antonis Koytsoympas (2)

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε ο πρόεδρος του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. κ. Αντώνης Κουτσούμπας, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις λειτουργούν στην Ευρώπη από το 1952, ενώ από όταν ψηφίστηκαν στην Ελλάδα το 2011, έπρεπε να υπάρχει ένα ποσό 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν υπάρχει…

Όπως εξηγεί ο κ. Κουτσούμπας, «στα πλαίσια ημερίδων που διοργανώνουμε στις πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενημερώνουμε τον κόσμο, για το τι είναι η κοινωνική οικονομία, τι είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις και πώς θα μπορούσε κανείς μέσα απ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, να τολμήσει να κάνει μια επιχείρηση και να προχωρήσει».

Πόσες επιχειρήσεις έχουμε στην Περιφέρεια ΑΜΘ;

«Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων που τηρεί το Υπ. Εργασίας, είναι περίπου 35 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει βέβαια, ότι απ’ αυτές τις 35, ενεργές είναι οι 10-15 και αυτές που έχουν αντέξει μέχρι τώρα.

Το σύνολο των Κοιν.Σ.Επ. στην Ελλάδα είναι περίπου 1.500 εκ των οποίων οι 1.200 δεν είναι ενεργές. Είναι απλά σφραγίδες και οι 300 μόνο, είναι αυτές που τελικά λειτουργούν με κάποιο τρόπο μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Θα λέγατε ότι είναι ικανοποιητικό το νούμερο αυτό;

«Τίποτα δεν είναι ικανοποιητικό. Αλλά με την έννοια του ότι όσοι έχουν δουλέψει πάνω σ’ αυτόν τον τομέα και έχουν τολμήσει να στήσουν επιχειρήσεις μέσα στη χειρότερη οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, το ότι τολμούν μόνο, έχει ουσία για μας.

Από την άλλη, πρόσφατα που ήμασταν στη Γαλλία για να δούμε τα αντίστοιχα που συμβαίνουν εκεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είδαμε ότι υπάρχουν δομές που στηρίζουν επιχειρήσεις. Καλό είναι να ξέρετε ότι και στην Ελλάδα, όπου όταν το 2011 ψηφίστηκε ο νόμος, δόθηκε η δυνατότητα σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ (1.100 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή), τα οποία έπρεπε να κατευθυνθούν προς τον τομέα της στήριξης της κοινωνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών έπρεπε να δημιουργηθεί τράπεζα κοινωνικής οικονομίας που να μπορεί να χρηματοδοτεί εγχειρήματα, γιατί οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να πάνε σε μια κοινή τράπεζα.

Σε Γαλλία, Σουηδία κ.α., λειτουργούν

από 1952 και καταλαμβάνουν το 15% του ΑΕΠ!!! 

Απ’ αυτά τα χρήματα, τα 660 εκατ. ευρώ έφτασαν στα χέρια της νυν κυβέρνησης από τα 1,1 δισ. ευρώ που ήταν αρχικώς και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα το ιδιαίτερο. Το πολύ απλό, θα μπορούσαμε να έχουμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε ανέργους. Εδώ, κάθε ΟΤΑ μπορεί να προσλαμβάνει και να κρατάει ανθρώπους που επί της ουσίας δεν κάνουν τίποτα. Έστω κι αυτό θα ήταν για μας μια μεγάλη βοήθεια. Αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα».

Ποιο είναι συνήθως το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται οι Κοιν.Σ.Επ.;

«Το αντικείμενο των Κοιν.Σ.Επ., είναι όλοι οι κλάδοι και οι εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για να αντιληφθούμε για τι μιλάμε, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό το μοντέλο, υπάρχει στην Ευρώπη από το 1952 τουλάχιστον, πάνω από 60 χρόνια σε λειτουργία και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία κτλ., αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του ΑΕΠ. Είναι μεγάλα τα νούμερα αυτά.

Δραστηριοποιούνται ακόμα και στον τομέα των τραπεζών, παροχής υπηρεσιών κ.α.

Στη δική μας Περιφέρεια, κάποιες επιχειρήσεις, όπως εμείς, ασχολούμαστε με πολιτισμό και διατροφή, καλλιεργούμε και έχουμε κάθετη μονάδα μεταποίησης από το χωράφι έως το ράφι, όλη τη γραμμή παραγωγής μας χωρίς να χρησιμοποιούμε λιπάσματα, χημικά κτλ. Ασχολούμαστε επίσης με την κεραμική και την γλυπτική, ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή  και μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, υπάρχουν παροχής υπηρεσιών όπως μια Κοιν.Σ.Επ. στη Δράμα που ασχολείται με εναλλακτικές θεραπείες κ.α.»

Πόσες είναι στη Δράμα οι Κοιν.Σ.Επ.;

«Αν και δεν έχουμε πλήρη εικόνα, στο Νομό Δράμας πρέπει να είναι 5 Κοιν.Σ.Επ. Κάποιοι έχουν παντοπωλείο, άλλοι ασχολούνται με ζυμαρικά, και βέβαια δεν είναι όλες στο δίκτυο.

Όλη αυτή η διαδικασία έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Να μάθεις να συνεργάζεσαι. Αν συνεργάζεσαι μπορείς να πετύχεις πολλά. Αν δεν συνεργάζεσαι δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα».

Κώστας: Το παράδειγμα της Καβάλας

Antonis Kostas (2)

Ο κ. Αντώνης Κώστας, μίλησε στον «Π.Τ.» ως εκπρόσωπος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Νομού Καβάλας, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ψυχικής υγείας. Όπως είπε, μετέφερε στην ημερίδα «την καλή πρακτική του ΚοιΣ.Π.Ε. Καβάλας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, έχει απασχολήσει περίπου 120 άτομα σε θέσεις εργασίας για εργασιακή επανένταξη με πρωταρχικό σκοπό τα άτομα με αναπηρία και ψυχικές νόσους, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να δημιουργήσουμε 120 θέσεις εργασίας άνω των 50 σε θέσεις ατόμων με αναπηρία.

Κατά καιρούς με διάφορα προγράμματα αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου 60 εργαζόμενοι.

Απ’ όσο γνωρίζω, υπάρχει και η σύσταση Κοι.Σ.Π.Ε. Δράμας το οποίο εύχομαι και για συνεργασία και να αναπτυχθεί και να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία και ψυχικές νόσους και να δημιουργήσει επιχειρηματική δραστηριότητα και άλλες δράσεις.

Θα πρέπει  να σημειώσουμε  ότι, στην Ελλάδα όλα αυτά είναι ακόμα σε υβριδικό στάδιο, κάτι που στην Ευρώπη έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα του ΑΕΠ».

Καραβαγγέλη: Δικτύωση και συνεργασία

Georgia Karavaggeli (2)1

Η κα. Γεωργία Καραβαγγέλη από την Κομοτηνή, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Θράκης «Κίνητρο», επισημαίνει στον «Π.Τ.»: «Δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Σκοπός μας είναι να διαδώσουμε το μοντέλο κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, γιατί θεωρούμε ότι είναι ίσως το πιο δίκαιο μοντέλο για μια βιώσιμη ανάπτυξη για τις μελλοντικές γενιές και ένας άλλος τομέας στον οποίο έχουμε μεγάλη δραστηριότητα, είναι η δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των φορέων. Και αυτό το πετυχαίνουμε από διάφορα έργα που αναπτύσσουμε και λαμβάνουμε από χρηματοδότηση από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, εξειδικευόμαστε στην ανάπτυξη μελετών, ερευνών, το πώς εξελίσσεται ο τομέας και οι φορείς του, όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία. Συμμετέχουμε επίσης σε ένα πρόγραμμα στην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την κοινωνική επιχειρηματικότητα μαζί με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ ΑΜΘ σε συνεργασία με τη Δομή Ανάπτυξης στην Καβάλα και είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες και θέλουμε η νεολαία να το δει ως μια μορφή βιώσιμης ανάπτυξης».