Πλήθος Δραμινών στην παρουσίαση
του βιβλίου «Απόπειρα Εκπαιδευτικού Εκβουλγαρισμού 1941-1944»
Της συγγραφέως, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Δήμητρας Πατρωνίδου
Με πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Δράμας, η παρουσίαση του βιβλίου της κα. Δήμητρας Πατρωνίδου με τίτλο: «Απόπειρα Εκπαιδευτικού Εκβουλγαρισμού 1941-1944», το απόγευμα της Κυριακής 31 Μαρτίου.
Την εκδήλωση, διοργάνωσαν Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, ο Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύλλογος e-κ@ιδευτικός κύκλος και η Εταιρεία Επιστημών Αγωγής Δράμας.
Για το βιβλίο, μίλησαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ., κ. Χρήστος Τζήκας, η Φιλόλογος, Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ., κα. Γεωργία Βλαχοδήμου, και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Βλάσης Βλασίδης, – ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και έστειλε βίντεο – και η συγγραφέας, Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δήμητρα Πατρωνίδου.
Ο κ. Χρήστος Τζήκας, αναφέρθηκε στη συγγραφέα, και περιέγραψε σύντομα τις αρετές του βιβλίου και τη σημασία του να μελετάς την ιστορία από την πλευρά του αντίπαλου εθνικά «άλλου».
Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην εξωσχολική δραστηριότητα των Βουλγάρων εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποσπάστηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής 1941-1944, και στον ρόλο τους ως «αποστόλων της εθνικής ιδέας».
Ακολούθως, η κα. Γεωργία Βλαχοδήμου, παρουσίασε και σχολίασε τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών που εκπονήθηκαν στη Σόφια και εφαρμόστηκαν κατά την παραπάνω περίοδο στη Βουλγαρία και στα «Νέα Εδάφη», τα οποία της παραχώρησαν οι Γερμανοί.
Στη συνέχεια, η κα. Βλαχοδήμου, περιέγραψε το σύστημα διαπαιδαγώγησης που εφάρμοσαν τα στελέχη της βουλγαρικής εκπαίδευσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Έπειτα, ο κ. Βλάσης Βλασίδης, στο βίντεο που απέστειλε αρχικά μίλησε για τα σημαντικά ιστορικά βιβλία που αναφέρονται στην τοπική μας ιστορία των δύσκολων χρόνων της βουλγαρικής κατοχής 1941-1944. Στη συνέχεια, ανέλυσε με συντομία τον επιστημονικό και επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο το βιβλίο της κα. Πατρωνίδου έρχεται να καλύψει κενά της τοπικής ιστορίας.
Από την πλευρά της, η συγγραφέας, κα. Δήμητρα Πατρωνίδου, μίλησε για την πορεία της ερευνητικής διαδικασίας μέσα στα βουλγαρικά αρχεία και τις βουλγαρικές βιβλιοθήκες και επικεντρώθηκε στις δυσκολίες που συναντά η προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας, όταν «ακουμπά» ζητήματα ανταλλάξιμων και μειονοτικών πληθυσμών.
Τέλος, ακολούθησε σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα συζήτηση.