Σε απευθείας σύνδεση με το Εθνικό Θέατρο
Σήμερα στη Δράμα η παράσταση
«Μικρές ιστορίες για αγρίους»
του Μπερνάρ Φριό
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Έπειτα από την μεγάλη συμμετοχή των θεατρόφιλων Δραμινών στην προβολή της παράστασης «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου το προηγούμενο διάστημα σε απευθείας σύνδεση με το Εθνικό Θέατρο, σήμερα πρόκειται να παρουσιαστεί μια ακόμη παράσταση.
Πρόκειται για την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία θα παρουσιάσει την παράσταση «Μικρές ιστορίες για αγρίους», σήμερα στις 8.45 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Δράμας, μέσα από μια σύνθεση πάνω σε σύντομες ιστορίες του σπουδαίου σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα και παιδαγωγού Μπερνάρ Φριό, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Σαββίδου.
Για την προβολή της παράστασης, μίλησε σε συνέντευξη τύπου χθες το πρωί, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κ. Γιώργος Δεμερτζής.
Το πρόγραμμα, όπως επεσήμανε ο κ. Δεμερτζής, δημιουργήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και το Εθνικό Θέατρο, και δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις.
Η νέα πρωτοβουλία, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Εθνικό Απευθείας», το οποίο θα συνδέει την ελληνική παραμεθόριο επιχειρώντας να συνεισφέρει στην κοινή διάθεση εξωστρέφειας αξιοποιώντας έμπρακτα κάθε πρόσφορο δυνατό τεχνολογικό τρόπο, αλλά και κάθε πιθανή συνέργεια ώστε να φέρει σε επαφή με την εμπειρία του θεάτρου κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, ακόμη και στις πιο ακριτικές περιοχές της χώρας μας.
O Μπερνάρ Φριό, όπως ανέφερε ο κ. Δεμερτζής, έχει γράψει και μεταφράσει περισσότερα από 50 βιβλία για νέους αναγνώστες, αλλά και για ενήλικες. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και στα ιταλικά, ενώ έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Εργαζόμενος για πολλά χρόνια ως εκπαιδευτικός, ο Φριό μελέτησε τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά αφηγούνται τις ιστορίες τους. Αυτή η ιδιαίτερη οπτική, το παιχνίδισμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία, ενέπνευσε έμμεσα ή άμεσα και τον δικό του τρόπο γραφής, ενώ, επίσης, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συχνά ως πρωτογενές υλικό τις αυθεντικές παιδικές αφηγήσεις.