Στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αν. Μακεδονίας – Θράκης το φυσικό αέριο
Έρχεται το καλοκαίρι
το πιλοτικό πρόγραμμα για τη Δράμα!
Εξασφαλίστηκαν 32 εκ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία μπαίνει πια το πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, και στις αρχές του καλοκαιριού ή τα μέσα, αναμένεται να αρχίσουν και οι πρώτες εργασίες για τις αρχικές συνδέσεις νοικοκυριών με το φυσικό αέριο.
Υπάρχει επίσης ένα δεύτερο πρόγραμμα, αυτό που πρόκειται να υλοποιηθεί και στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 32 εκατ. ευρώ.
Ο «Πρωινός Τύπος» παρακολουθεί τα δύο προγράμματα, και στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά και 6 Απριλίου, είχε ρεπορτάζ για το πιλοτικό πρόγραμμα που φέτος θα ξεκινήσει να εκτελείται από τη ΔΕΔΑ. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης & Χρηματοδοτήσεων της ΔΕΔΑ κ. Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, είχε επισημάνει ότι, «έχουν ήδη προχωρήσει οι διαγωνισμοί, έχει ήδη δημοπρατηθεί ο διαγωνισμός υλικών και τώρα δημοπρατείται ο διαγωνισμός για την κατασκευή».
Όπως εξήγησε μάλιστα, οι συνδέσεις θα γίνουν μέσω του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου που υπάρχει στην πόλη. «Αυτό γίνεται με δικά μας μέσα» είπε ο κ. Διονυσόπουλος, ενώ σημείωσε ότι «το έργο δεν είναι μόνο για τη Δράμα, αλλά και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας».
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ
Σύντομα επίσης, αναμένεται να ανοίξουν και οι διαδικασίες, ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει στα νοικοκυριά & τις επιχειρήσεις της Αν. Μακεδονίας- Θράκης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Για την Περιφέρεια ΑΜΘ, έχουν ήδη εγκριθεί 32 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα έργα ανάπτυξης δικτύου Φυσικού Αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στις έξι πόλεις της Θράκης (Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη και Ορεστιάδα). Συνολικά προγραμματίζεται να κατασκευαστούν 489,5χλμ δικτύου και 9 μετρητικοί – ρυθμιστικοί σταθμοί.
Είναι αλήθεια πως η Περιφέρεια «κυνήγησε» πολύ το θέμα των δικτύων φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά των μεγάλων πόλεων της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πετυχαίνοντας τελικώς την έγκριση του κονδυλίου και τη συνεργασία της ΔΕΠΑ.
Στόχος του έργου είναι η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το έργο εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αστικών δικτύων στην Π-ΑΜΘ, ώστε να συνδεθούν και να τροφοδοτηθούν οικιακοί και εμπορικοί πελάτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος, καλύπτοντας σε πρώτη φάση τα κύρια αστικά κέντρα της Π-ΑΜΘ. Οι αστικές περιοχές προσδιορίσθηκαν με βάση την εγγύτητά τους προς τα δίκτυα μεταφοράς του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και την ωριμότητα των επιμέρους κατασκευαστικών μελετών και αδειών (π.χ. ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών και αδειών).
172 εκατ. ευρώ για 3 Περιφέρειες
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία δημοπράτησης των έργων που αφορούν στην κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.
Όπως επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ μιλώντας στο συνέδριο «Power & Gas Supply Forum» που διοργάνωσε το Energypress, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών, καθώς και τη διοίκηση, επίβλεψη και επιθεώρηση των έργων. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα έργα κατασκευής στις πρώτες 18 πόλεις. «Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των διαγωνισμών, έχει γίνει λεπτομερής δουλειά σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές των περιφερειών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις με τους προμηθευτές των υλικών κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου», σημείωσε η κα Μωσσέ. Υπογράμμισε δε, ότι στις περισσότερες από αυτές τις πόλεις οι εργασίες για την κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 172 εκατ. ευρώ και αφορά κατασκευή και επέκταση δικτύων και συνδέσεων με οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα.