Παρουσίαση έργων των μαθητών του 1ου – 2ου ΕΠΑΛ Δράμας
Αυξανόμενο το ενδιαφέρον
των μαθητών για τα δύο
Επαγγελματικά Λύκεια της Δράμας
► Δηλώσεις των διευθυντών των ΕΠΑΛ στον «Πρωινό Τύπο»
► Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ αποκτούν πτυχίο Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας
► Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί προαιρετικά Τάξη Μαθητείας με 9 μήνες εργασίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ», οι μαθητικές κοινότητες του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Δράμας και του Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.) Δράμας, παρουσίασαν το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαΐου στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, έκθεση – εκδήλωση με έργα μαθητών, ενώ παρουσιάστηκε και οπτικο-ακουστικό υλικό που εκπόνησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές, καθώς και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.
Τα έργα είναι εμπνευσμένα από τους ίδιους τους μαθητές των ΕΠΑΛ και εγκρίθηκαν για την κατασκευή τους από το Κέντρο Επιστημών «Νόησις».
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησαν οι δύο διευθυντές των ΕΠΑΛ, ο κ. Αναστάσιος Σαλής του 1ου ΕΠΑΛ και ο κ. Γρηγόρης Υφαντίδης του 2ου ΕΠΑΛ Δράμας. Σε γενικότερο επίπεδο, και οι δύο επισήμαναν ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η δημοσιοποίηση και ανάδειξη στο ευρύ κοινό του σύγχρονου Επαγγελματικού Λυκείου, του εκπαιδευτικού ρόλου του και της αναμόρφωσης της δομής του.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος της όλης προσπάθειας είναι να γνωρίσει η τοπική κοινωνία της πόλης μας και να διαπιστώσει από κοντά το υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικό έργο που συντελείται στα Επαγγελματικά Λύκεια της Δράμας. Υπό αυτό το πρίσμα η εκδήλωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους συμπολίτες μας να δουν και να θαυμάσουν τις ευρηματικές δημιουργίες των μαθητών των σχολείων μας.
Στους κ.κ. Σαλή και Υφαντίδη απευθύναμε κάποιες ερωτήσεις και μας απάντησαν σχετικά ως εξής:
Α. Σαλής 1ο ΕΠΑΛ
Υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά για να εγγραφούν στο ΕΠΑΛ;
«Ναι, θα έλεγα πώς υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι αυξανόμενο, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε και την στήριξη της Πολιτείας. Πλέον, δεν υπάρχουν φραγμοί στα σχολεία μας, τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο, σε οποιοδήποτε Πολυτεχνείο, στα 3 χρόνια παίρνουν απολυτήριο και πτυχίο, βγαίνουν στην αγορά εργασίας αν μη τι άλλο αν δεν σπουδάσουν, ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες, και νομίζω ότι αυτό πλέον το έχει εμπεδώσει και η Δραμινή κοινωνία και έτσι έχουμε περισσότερα παιδιά στα σχολεία».
Θα λέγαμε ότι είναι αυξανόμενο το νούμερο αυτό;
«Παρ’ όλο που το μαθητικό δυναμικό στην πόλη μικραίνει, για πολλούς λόγους, άρα περιμένουμε μια άλφα τάξη πολύ μικρότερη που θα μοιραστεί σε όλα τα Λύκεια της πόλης, εμείς αναμένουμε να καρπωθούμε μια μικρή αύξηση του μαθητικού δυναμικού».
Μετά την αποφοίτησή τους, συνήθως πού απορροφώνται επαγγελματικά αυτά τα παιδιά;
«Μετά την αποφοίτησή τους, έχοντας το πτυχίο τους, το πρώτο πράγμα που μπορούν να κάνουν, είναι να πάνε να καταθέσουν το πτυχίο τους στην αρμόδια υπηρεσία με την ειδικότητά τους, να βγάλουν την άδεια του βοηθού, κάποια άλλα επιθυμούν να σπουδάσουν και σπουδάζουν. Έχουμε μαθητές που έχουν γράψει πολύ καλά, είναι στη Σχολή Αστυφυλάκων, σε Πανεπιστήμια και σε όποιο ΤΕΙ θέλουν. Καταθέτοντας το πτυχίο και βγάζοντας την άδεια μπορούν να εργαστούν. Από πέρσι υπάρχει στο σχολείο μας το Μεταλυκειακό έτος, η Τάξη Μαθητείας, ένας ακόμα θεσμός που εξασφαλίζουμε εργασία στα παιδιά. Το σχολείο, φροντίζει να βρει εργασία για 9 μήνες και μέσα σ’ αυτό το διάστημα, παίρνουν πτυχίο επιπέδου 5 χωρίς να χρειαστεί να πάνε στα ΙΕΚ, έχουν συντάξιμα ένσημα πλήρως αναγνωρισμένα και τους οδηγούν γρήγορα στην άδεια ασκήσεως επαγγέλματος».
Γρ. Υφαντίδης, 2ο ΕΠΑΛ
Πόσους μαθητές έχουμε κ. Υφαντίδη στα ΕΠΑΛ Δράμας;
«Αυτή τη στιγμή το 1ο ΕΠΑΛ έχει περίπου 270 μαθητές και 240 έχει το 2ο ΕΠΑΛ Δράμας».
Να φανταστούμε ότι είναι ένα καλό νούμερο αυτό για τη Δράμα;
«Είναι ένα σταθερό νούμερο. Μπορεί να ανέβει ο μαθητικός πληθυσμός, αρκεί βέβαια να γνωρίζει ο κόσμος τι προσφέρει το Επαγγελματικό Λύκειο, τι όφελος και κέρδος έχουν οι μαθητές αν φοιτήσουν στο ΕΠΑΛ και τους δρόμους που τους ανοίγονται».
Πάνω σ’ αυτό που λέτε, τι όφελος έχουν πραγματικά τα παιδιά αυτά όταν αποφοιτήσουν από το ΕΠΑΛ;
«Κατ’ αρχήν μέσα από το ΕΠΑΛ παίρνουν και το απολυτήριο Λυκείου που είναι απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ένα πτυχίο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που έχει κάποια επαγγελματικά δικαιώματα, ανάλογα με τον τομέα και την ειδικότητα που έχουν επιλέξει. Αυτό το πτυχίο, είναι ένας δεύτερος τίτλος σπουδών, που μπορούν κάποιοι να το χρησιμοποιήσουν και να βγουν στην αγορά εργασίας.
Ένας άλλος δρόμος είναι να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και να περάσουν στα ΑΕΙ, όπου εξετάζονται σε 4 μαθήματα, δύο γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας σε θέματα που είναι μόνο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια. Υπάρχει και ένας άλλος δρόμος που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια με ανοδική πορεία, η Μαθητεία, που είναι προαιρετική και είναι 9 μήνες εργασίας σε ιδιώτη ή στο δημόσιο (4 μέρες εργασία και μία μέρα στο σχολείο για εργαστηριακά μαθήματα). Αυτό είναι επί πληρωμή, το 75% του κατώτατου μισθού, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και στο τέλος παίρνουν πιστοποίηση και αναβάθμιση του πτυχίου τους».