Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019
Οι νέες μουσειολογικές τάσεις
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Δηλώσεις της αρχαιολόγου Β. Πουλιούδη στον «Πρωινό Τύπο»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείου Δράμας, με θέμα: [«Ανοικτό» Μουσείο και νέες μουσειολογικές τάσεις. Ο εκπαιδευτικός, πολιτισμικός και κοινωνικός ρόλος του σύγχρονου μουσείου], από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη.
Στο σεμινάριο, παραβρέθηκαν και το παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με τους μαθητές τους.
Το σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 και πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, ενώ θα επαναληφθεί σήμερα το πρωί.
Η κα. Βασιλική Πουλιούδη
Με δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Πουλιούδη, μας εξηγεί ότι οι νέες μουσειολογικές τάσεις, «αφορούν τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, επικοινωνιακά σχέδια και σχεδιασμό σε επικοινωνία με τον κόσμο εκτός Μουσείου».
Ιδιαίτερα επισημαίνει η κα. Πουλιούδη ότι «μέσω στρατηγικών σχεδιασμών, δίνονται προς τα έξω τα αντικείμενα του Μουσείου, καθώς πρόκειται για μια παγκόσμια κληρονομιά. Αυτές οι νέες μουσειολογικές τάσεις, μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να δώσουν στα Μουσεία τη δυνατότητα να ανοίξουν τα όρια και τα σύνορα των συλλόγων τους, πέρα από τα στενά τοπικά τους όρια, σε παγκόσμιο, πλέον, επίπεδο. Εννοείται ότι, με τις νέες μουσειολογικές τάσεις, μπορεί ένα Μουσείο να ανοιχθεί στον παγκόσμιο ιστό».
Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, η κα. Πουλιούδη διευκρινίζει ακόμα, ότι, «οι νέες τάσεις που είθισται να τηρούνται από τα Μουσεία, θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα Αρχαιολογικά Μουσεία. Γιατί, όπως σας είπα, η πολιτιστική κληρονομιά δεν ανήκει σε κάποιους, σε ανήκει σε κανέναν. Η πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά, δεν έχει χρώμα, δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα. Ανήκει σε όλους. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι αυτές οι νέες δυνατότητες θα πρέπει να γίνονται εκμεταλλεύσιμες από κάθε διοίκηση».
Τα Μουσεία τόπος φιλοξενίας
Αποσπασματικά από την εργασία της κας Πουλιούδη, ξεχωρίζουμε κάποια σημεία:
[Το Μουσείο αποτελεί τον τόπο φιλοξενίας του πολιτισμού και της γνώσης. Το σύνολο των εκθεμάτων και των συλλογών που διαθέτει δημιουργεί την πολιτισμική κληρονομία και την ταυτότητα κάθε χώρας. Η διατήρηση των αξιών, σε ότι αφορά στην προβολή και στην ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων δραστηριοτήτων στο χώρο του Μουσείου, είναι ο κεντρικός άξονας της πολιτικής του Μουσείου.
Τα Μουσεία καλούνται σήμερα να ανταποκριθούν στη δυναμική που έχει δημιουργηθεί με κύριο άξονα τον επισκέπτη. Στόχος τους είναι η ολοένα αυξανόμενη προσέλκυση και η προσφορά πολύπλευρων ουσιαστικών εμπειριών εκπαιδευτικού και γενικότερου περιεχομένου. Η σύζευξη της εκπαίδευσης και της αναψυχής, η διεύρυνση της διαδραστικότητας, η διαμόρφωση εμπειριών στο χώρο του Μουσείου γίνονται με κεντρικό άξονα την πιο ενεργό συμμετοχή του επισκέπτη. Η διείσδυση των επιστημών της Τεχνολογίας και της Επικοινωνίας διαμορφώνουν μία νέα τάση στο χώρο του Μουσείου, την αξία του διαδικτυακού επισκέπτη, με σκοπό η πολιτισμική κληρονομιά να ανθίσει ακόμα περισσότερο. Η Τεχνολογία στηρίζει τους στόχους του Μουσείου, εάν η χρήση της βασιστεί στον ορθολογισμό και στην ικανοποίηση των πραγματικών στόχων αυτού του οργανισμού. Ο χώρος του πολιτισμού και ιδιαιτέρως των Μουσείων έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε αντίθεση με άλλους χώρους ως προς τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και διοικείται. Ως οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο λόγος ύπαρξής του και ο στόχος του δεν έγκειται στην εξασφάλιση κερδών. Ο κύριος γνώμονας της στρατηγικής πολιτικής είναι ο ανθρώπινος παράγοντας με στόχο μία ποιοτικότερη, πιο ουσιαστική υπηρεσία.]