Home > νέα > Επιχωμάτωση του δρόμου προς τη βρύση Τσοπάγκα στη Νέα Κρώμνη Δράμας

Επιχωμάτωση του δρόμου προς τη βρύση Τσοπάγκα στη Νέα Κρώμνη Δράμας

 

Στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης της περιοχής

Επιχωμάτωση του δρόμου

προς τη βρύση Τσοπάγκα

στη Νέα Κρώμνη Δράμας

Η διαπλάτυνση της Ευξείνου Πόντου στο μέλλον θα επιφέρει αλλαγές στο σημείο της βρύσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα θέμα σχετικά με το ζήτημα της βρύσης Τσοπάγκα στην περιοχή της Νέας Κρώμνης δίπλα στο ρέμα Λαζαρίδη. Η βρύση Τσοπάγκα, βρίσκεται στο τέλος περίπου του δρόμου της Ευξείνου Πόντου και είναι στο σημείο κάτω από τη γέφυρα.

Κάτοικοι της περιοχής έκαναν παράπονα στον «Πρωινό Τύπο», ότι γίνεται προσπάθεια επιχωμάτωσης και ουσιαστικά εξαφάνισης της βρύσης αυτής. Η βρύση της Τσοπάγκα, αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα σημεία της Νέας Κρώμνης, μόνο που δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει χαρακτηριστεί ούτε ως σύγχρονο διατηρητέο μνημείο ή κατασκευή ή κάτι άλλο.

Ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί πολλάκις παλαιότερα με το ιστορικό σημείο της Τσοπάγκα, η οποία σήμερα, δυστυχώς, μετά από την έντονη ανοικοδόμηση της περιοχής έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση και έχει παραμεληθεί σε γενικότερο επίπεδο.

Tsopagka (3) copy

Η φωτογραφία μαρτυρά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η βρύση. Ίσως μια ειδικότερη μελέτη από το Δήμο, να μπορούσε να αναδείξει την συναισθηματική και ιστορική της αξία.

Ιστορικά στοιχεία

Η συγκεκριμένη βρύση έχει παίξει μεγάλο ιστορικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής της Νέας Κρώμνης, απ’  όταν οι πρώτοι Πόντιοι πληθυσμοί μετά το μεγάλο διωγμό, βρέθηκαν στη Δράμα. Ο τότε ιεράρχης και μετέπειτα Μητροπολίτης Δράμας Λαυρέντιος, αγωνίστηκε για να δημιουργήσει μια συνοικία αμιγώς ποντιακή. Και για πολλούς λόγους, βρήκε τη σημερινή περιοχή της Νέας Κρώμνης για να δημιουργήσει αυτόν τον οικισμό.

Ένας από τους σπουδαίους λόγους, ήταν και το νερό της πηγής, της Τσοπάγκα, που ονομάστηκε έτσι, διότι οι τσοπαναραίοι της περιοχής πότιζαν εκεί τα κοπάδια τους. Επίσης, η γέφυρα που ήταν πολύ κοντά στις πηγές, πήρε την ίδια ονομασία, όπως και μέρος του συνοικισμού της Νέας Κρώμνης: Τσοπάγκα.

Έτσι λοιπόν, η ιστορία της περιοχής και η ανάπτυξη της Νέας Κρώμνης εκείνα τα χρόνια, σηματοδοτείται κατά ένα μεγάλο μέρος από τη βρύση της Τσοπάγκα. Μόνο που δυστυχώς, μέχρι σήμερα, το σημείο δεν έχει χαρακτηριστεί από κανέναν επίσημο φορέα για την ιστορικότητά του, ούτε η βρύση έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.

 

Μερική ανάπλαση στην περιοχή

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή πέριξ της γέφυρας της Ευξείνου Πόντου και του ρέματος Λαζαρίδη, εκτελείται από το Δήμο Δράμας ένα έργο ανάπλασης της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώθηκε ένας μικρός πεζόδρομος προς τη βρύση, ώστε να υπάρχει πρόσβαση και προσπέλαση της παρακείμενης ιδιοκτησίας.

Βλέποντας το έργο οι κάτοικοι της περιοχής, φοβήθηκαν ότι από το Δήμο Δράμας ή κάποιους, γίνεται προσπάθεια … εξαφάνισης της βρύσης Τσοπάγκα. Κάτοικοι της περιοχής απευθύνθηκαν στον «Πρωινό Τύπο», ο οποίος αναζητώντας να δει τι ακριβώς συμβαίνει, μίλησε με την προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Καρατζόγλου.

Όπως η ίδια εξήγησε στον «Π.Τ.», στην περιοχή γίνονται αρχικά έργα ανάπλασης από το Δήμο, στο γενικότερο πλαίσιο της μελλοντικής διαπλάτυνσης της Ευξείνου Πόντου.

Όπως εξήγησε η κα. Καρατζόγλου, «επειδή αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διαμορφωθεί η Ευξείνου Πόντου στην τελική της μορφή, και επειδή οι παρακείμενες ιδιοκτησίες έχουν πάρει νόμιμες άδειες με τις οποίες ανήγειραν κτίσματα και για τις οποίες  ο Δήμος Δράμας δια των υπηρεσιών του, έδωσε επισήμως υψόμετρα εξαρτώμενα από τη μελλοντική στάθμη της Ευξείνου Πόντου, στερούνταν προσπέλασης.

Άρα, αυτή την ώρα, τουλάχιστον στο κομμάτι του συγκεκριμένου σημείου, γίνεται η προσπέλαση της ιδιοκτησίας με βάσει τα υψόμετρα που δόθηκαν από την υψομετρική μελέτη που συνέταξε ο Δήμος Δράμας»

Αναφερόμενη στο ζήτημα της προσπέλασης των ιδιοκτησιών, η κα. Καρατζόγλου, σημειώνει: «Για να υπάρχει προσπέλαση στις ιδιοκτησίες αλλά και στο υπόλοιπο κτίσμα που βρίσκεται η βρύση, κάναμε την προσπέλαση της ιδιοκτησίας και στη συνέχεια μια ράμπα καθόδου για να γίνει απολύτως προσβάσιμη η βρύση της Τσοπάγκα, οπότε δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα προσπέλασης στο χώρο της βρύσης, η οποία βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο, δεν είναι διατηρητέο μνημείο, δεν έχει κηρυχθεί με καμιά απόφαση και με κανένα τρόπο διατηρητέο. Παρ’ όλα αυτά, επειδή αυτή την ώρα ο Δήμος Δράμας δεν είχε κανένα λόγο να κάνει την επέκταση της επίχωσης σ’ εκείνη τη θέση, σταμάτησε την επίχωση πιο πριν, αποκαθιστώντας πλήρως την πρόσβαση σ’ αυτή».

Σε άλλο σημείο, η κα. Καρατζόγλου τονίζει ότι το έργο εξελίσσεται από την οδό Ελ Αλαμέιν μέχρι και τον παράλληλο δρόμο στην Ευξείνου Πόντου που λέγεται Σωτήρως καθώς και στο δίκτυο πεζοδρόμων, που είναι περί ένα κοινόχρηστο χώρο, από το ρέμα Λαζαρίδη μέχρι τον πρώτο παράλληλο δρόμο του ρέματος Λαζαρίδη. «Άρα, είναι ευρεία η περιοχή παρέμβασης, δηλαδή και οι πεζόδρομοι διαμορφώνονται και αυτός δίπλα στο ρέμα, και ο παράλληλός του και ο κάθετός του και τμήμα της οδού Ελ Αλαμέιν από την επάνω πλευρά.

Έτσι, διαμορφώνεται πλήρως το τετράγωνο στο οποίο προβλέπεται κοινόχρηστος χώρος, διαμορφώνοντας και τα πεζοδρόμια και τους δρόμους περί των οικοδομικών τετραγώνων που έχουν κτιστεί».

Tsopagka (2) copy

Ελεύθερη η βρύση

Παραμένοντας στο ζήτημα της πρόσβασης στη βρύση της Τσοπάγκα, η κα. Καρατζόγλου, τονίζει ότι «μεταξύ άλλων γίνεται και ο πεζόδρομος δίπλα στο ρέμα Λαζαρίδη. Και για να μην πειράξουμε κατά κανένα τρόπο τη γεωμετρία και τη φύση των πραγμάτων που είναι περί τη βρύση σήμερα – γιατί στο μέλλον θα χρειαστεί όταν γίνει η Ευξείνου Πόντου, σταματήσαμε αυτό τον πεζόδρομο σε αδιέξοδο στην ουσία, πέντε μέτρα πριν το πέρας του οικοδομικού τετραγώνου. Ακριβώς για να αφήσουμε τελείως ελεύθερη την περιοχή που είναι η βρύση».

Η ίδια πάντως μας ενημέρωσε ότι έγινε ακόμα και καταγγελία στην Αστυνομία, όπου κλήθηκε και παρουσίασε τις σχετικές μελέτες του συνολικού έργου και εκεί τελείωσε το ζήτημα αυτό.

Καταλήγοντας η κα. Καρατζόγλου, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή «στη μελέτη του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν προβλέπεται καμιά παρέμβαση για το συγκεκριμένο σημείο της βρύσης». Όπως είπε, «όταν έρθει η ώρα να γίνει στην οριστική της μορφή η οδός Ευξείνου Πόντου, τότε θα δούμε αν θα πάρουμε κάποια ειδική προφύλαξη – γιατί για κάποιους έχει αισθηματική ή άλλη αξία – για τη βρύση και θα δούμε τι θα γίνει. Οι δε μελέτες για την κατασκευή των έργων στην περιοχή είχαν ολοκληρωθεί από το 2012 και τώρα ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν».