Home > νέα > Καθορισμός ποινικής ρήτρας για μη απόδοση δημοτικού καταστήματος στη Δράμα

Καθορισμός ποινικής ρήτρας για μη απόδοση δημοτικού καταστήματος στη Δράμα

Καθορισμός ποινικής ρήτρας

για μη απόδοση δημοτικού

καταστήματος στη Δράμα

► Αναβλήθηκε το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

► Θα ζητηθεί η βοήθεια της Νομικής υπηρεσίας του Δήμου για τα περαιτέρω

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα περίπτωση συζητήθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας της περασμένης Τετάρτης 24  Ιουνίου, για ένα δημοτικό κατάστημα, που ενοικιάζεται από συνδημότη μας. Αν και στη συζήτηση που γίνεται δημόσια ούτως ή άλλως στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, γίνεται αναφορά του συγκεκριμένου καταστήματος, εντούτοις ο «Πρωινός Τύπος» δεν ενδιαφέρεται να δημοσιοποιήσει το όνομα του καταστήματος. Το θέμα αναφέρεται σήμερα εδώ, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Δράμας, τόσο με την οικονομική κρίση, όσο και με την κοινωνική κατάσταση.

Η συγκεκριμένη περίπτωση, παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς ο ενοικιαστής δημοτικού καταστήματος σε κεντρικό σημείο της πόλης, αδυνατεί να πληρώσει τα ενοίκια που είναι 1.100 ευρώ το μήνα, ενώ ήδη από το Δήμο του έχει ζητηθεί να παραδώσει το κατάστημα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 24 Ιουνίου, η συζήτηση αφορούσε την επιβολή ποινικής ρήτρας, για το ότι ο συνδημότης μας ενοικιαστής δεν παραδίδει το μίσθιο στο Δήμο.

Κατά την εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης χαρακτήρισε την υπόθεση «πολύπαθη» και ανέφερε αρχικά ότι ο εκμισθωτής σύναψε σύμβαση με το Δήμο στις 26 Μαρτίου του 2013 με μια διάρκεια μέχρι τις 25 Μαρτίου 2025. Όπως είπε, «υποχρέωσή του ήταν να καταβάλει 1.100 ευρώ το μήνα».

Στο μεταξύ, αδυνατούσε να καταβάλλει το ενοίκιο, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υπάρξουν αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής (Ο.Ε.) αλλά και  της Οικονομικής Υπηρεσίας, να επιστρέψει το κατάστημα, ήδη από το 2015.

Η απόφαση 20/2015 της Ο.Ε., κηρύσσει ομόφωνα την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων του μισθωτή, κηρύσσει έκπτωτο τον μισθωτή και αποφασίζει επίσης «την κίνηση διαδικασίας έκδοσης διαταγής απόδοσης της χρήσης μισθίου και καταβολής των οφειλομένων, λόγων καθυστέρησης των μισθωμάτων».

Στις 18 Μαρτίου 2015, ο Δήμος Δράμας καταγγέλλει και λύει την σύμβαση, λόγω μη καταβολής μισθωμάτων.

Όπως είπε ο κ. Σολάκης, «το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και επαγγελματίας αγωνίζεται, το βλέπουμε γιατί το κατάστημα είναι ανοικτό, πλην όμως δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό αντίκρισμα». Σημείωσε στη συνέχεια ο ίδιος ότι, την ίδια ημέρα της συζήτησης αυτής – Τετάρτη 24 Ιουνίου 2019 – ο επαγγελματίας πήγε στο Δήμο και έκανε ρύθμιση εξόφλησης όλου του ποσού . Και όπως σημείωσε ο κ. Σολάκης, «έπραξε ότι έπρεπε να πράξει για να απαλλαγεί, αυτό το διάστημα, της ευθύνης. Επειδή το συγκεκριμένο μισθωτήριο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το Δήμο, δεν έχει – όπως έχουν άλλα συμβόλαια – ποινική ρήτρα, δεν λέει τίποτα γι’ αυτό και επειδή έχουν υπάρξει άλλες αποφάσεις του Δ.Σ. από το 2015 οι οποίες είναι ήδη δρομολογημένες, οφείλουμε να πάρουμε μια απόφαση σχετικά με την ποινική ρήτρα, εξαιτίας του ότι υπολείπεται του μισθίου, την οποία οφείλει να πληρώσει εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν παραδίδει το μίσθιο στο Δήμο Δράμας. Παρ’ όλο που η ποινική ρήτρα δεν αναφέρεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει, οφείλουμε να πάρουμε εκ των υστέρων την απόφαση. Προτείνω μάλιστα να γίνει όπως κάνουμε και στα καταστήματα της λαχαναγοράς, ότι όταν κάποιος οφείλει να παραδώσει το κατάστημα για παράδειγμα από τον Ιανουάριο και το παραδίδει τον Ιούλιο, οφείλει να πληρώσει ποινική ρήτρα έξι μήνες μόνο και μόνο για το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει να παραδώσει τη χρήση του μισθίου».

Άρα λοιπόν, για το συγκεκριμένο κατάστημα, θα πρέπει να πληρώσει από την ημερομηνία την οποία ήταν υποχρεωμένος να παραδώσει το μίσθιο στο Δήμο Δράμας, τόση ποινική ρήτρα πρέπει να πληρώσει.

Διευκρινιστικά ο κ. Σολάκης είπε ότι, σχετικά με τη ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώνει τόσο τη δόση των 800 ευρώ περίπου το μήνα των 100 δόσεων, συν τα 1.100 ευρώ του μισθίου.

Αναφερόμενος στο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, διαπίστωσε ότι ο ενοικιαστής θα πρέπει να πληρώνει ταυτόχρονα το ενοίκιο που τρέχει αλλά και την ποινική ρήτρα που είναι άλλο ένα ενοίκιο. Σε ερώτησή του μάλιστα ανέφερε ότι «από το 2015 μέχρι και σήμερα του ζητάμε να φύγει και δεν φεύγει, θα πρέπει να πληρώσει κάθε μήνα 1.100 συν 1.100 ευρώ. Απ’ ότι επίσης αντιλαμβάνονται, η ρύθμιση δεν έχει καμία σχέση με το να κρατήσει το μίσθωμα. Από την στιγμή που έχουμε κινήσει διαδικασίες να πάρουμε το ακίνητο πίσω, έχει λήξει δηλαδή η μίσθωση, νομίζω ότι δεν μπορούμε να μείνουμε σ’ αυτό».

Απαντώντας ο κ. Σολάκης, είπε ότι «όταν ένας οφειλέτης προβεί στη ρύθμιση του ποσού που οφείλει, τότε δεν σημαίνει τίποτα απολύτως, όσον αφορά τις άλλες παρεμβάσεις που έχει κάνει. Άρα λοιπόν, ρυθμίζω το ποσό, σημαίνει, καλή τη θέληση και καλή τη πίστη, αναγνωρίζω το ποσό πρωτίστως και δευτερεύοντος λέω ναι, ότι έχω ένα μεγάλο ποσό το οποίο αδυνατώ να πληρώσω εφάπαξ, άρα μπαίνω στη ρύθμιση των δόσεων. Όσον αφορά όλα τα άλλα διοικητικά και νομικά που έχει πράξει ο Δήμος με πρωτοβουλία του, φυσικά και δεν έχουν κανέναν απολύτως αντίκτυπο. Άρα λοιπόν με αστεράκι σημειώνω μόνο την καλή θέληση που δείχνει ο επαγγελματίας. Όσον αφορά τα άλλα, θα δούμε».

Αναφερόμενος στο πρόστιμο που πρέπει να επιβάλει ο Δήμος, για το ότι ζητάει το ακίνητο από το 2015, ο κ. Σολάκης είπε ότι «αυτό δεν θα πρέπει να το αφήσουμε ούτε απαρατήρητο, αλλά ούτε και ατιμώρητο. Γιατί όταν εγώ χρωστάω 12 μήνες και συνεχίζω και δεν δίνω τίποτα απολύτως, τότε υπάρχει πραγματικά πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι πλέον καθαρά νομικό».

Όπως είπε, θα πρέπει να τοποθετηθεί η ημερομηνία από τότε που τελεσιδίκησε νομικά, να χρεωθεί επιπλέον ποσό ποινικής ρήτρας σχετικά με τη μη απόδοση του μισθίου. Για κάθε μήνα καθυστέρησης από τότε, κάπου στα μέσα του 2015, οφείλει να πληρώσει έναν επιπλέον μήνα.

Ακολούθησε μια συζήτηση για το τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «τελεσίδικα» και στη συνέχεια θεωρείται ότι από το 2015 θα πρέπει να υπάρξει η ποινική ρήτρα, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, ζητείται από το Δ.Σ. το ποσό της ρήτρας και όχι αν πρέπει να επιβληθεί ρήτρα. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, είναι άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ακολουθηθεί αυτό και είναι άγνωστο αν μπορεί τελικά να πληρώσει όλο αυτό το τεράστιο ποσό.

Τελικά, μετά από συζήτηση, διαφάνηκε ότι δεν ορίζεται ούτε το ποσό της ρήτρας ούτε και από πότε θα ξεκινήσει να «τρέχει». Και αυτό θα πρέπει να είναι, όπως φαίνεται και από άλλες παρόμοιες αποφάσεις, η ρήτρα να είναι ένα ακόμα ενοίκιο.

Λίγο πριν την τελική απόφαση, ο κ. Σολάκης είπε ότι μέχρι τώρα ο νομοθέτης δεν προέβλεπε ένταξη μισθωμάτων σε ρύθμιση. «Και πολύ σωστά, πρώτη φορά, μπαίνουν και τα μισθώματα στις ρυθμίσεις. Ο νομοθέτης σκέφτεται τι συμβαίνει σήμερα στην κοινωνία. Και σκέφτεται και αναγνωρίζει την αδυναμία πολλών, ακόμη και το μίσθωμα να πληρώσουν. Από την άλλη, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να καταστρέψει τον άνθρωπο αυτόν, με δεδομένη την αδυναμία του να ανταπεξέλθει». Όπως συμπλήρωσε, η ρήτρα αυτή δεν πρέπει να είναι εξοντωτική, αλλά πρέπει να είναι προστατευτική όσον αφορά τα συμφέροντα του Δήμου Δράμας.

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο ανέβαλε την απόφαση του Δήμου Δράμας, με το αιτιολογικό να υπάρξει κάλυψη από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, για την χρονική στιγμή που θα άρχεται η επιβολή της ποινικής ρήτρας, καθ’ ότι δεν υπάρχει σχετικός όρος στο συμφωνητικό.