Οδηγίες για το βαμβάκι
από τη ΔΑΟΚ Δράμας
ΤΟ ΤΜΗΜΑ Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατριακής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Δράμας, εξέδωσε οδηγίες για το βαμβάκι. Όπως επισημαίνεται, το δελτίο οδηγιών εκδίδεται σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς για την ενημέρωσή τους για την αποτελεσματική φυτοπροστασία του βαμβακιού.
Οι οδηγίες αφορούν στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών και αποσκοπεί στην οργάνωση αποτελεσματικής διαχείρισης της καλλιέργειας. Προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης της καλλιέργειας είναι ο καλλιεργητής να παρακολουθεί τακτικά και να εφαρμόζει τις ορθές γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας.
Σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση των πτήσεων της γενεάς Ιουλίου του πράσινου σκουληκιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των παγίδων, την πρόγνωση των μετεωρολογικών συνθηκών των επόμενων ημερών και το προγνωστικό μοντέλο Mironidis (2014), εκτιμάται ότι η έναρξη της γενεάς Αυγούστου θα ξεκινήσει μετά τις 31-07-2019. Η εκτίμηση αυτή είναι αναγκαίο να ενισχυθεί με πρόσθετα δεδομένα τις επόμενες ημέρες.
Καταγράφεται παρουσία αρπακτικών εντόμων που ρυθμίζουν τους πληθυσμούς του πράσινου σκουληκιού.
Οι βαμβακοφυτείες στην περιοχή βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της άνθησης και
Καρπόδεσης, ενώ βαμβακοκαλλιέργειες στην Π.Ε. Δράμας, έχουν γενικώς φυσιολογική εξέλιξη, παρά τη σχετική οψιμότητα για την εποχή, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν.
Συστήνεται προς τους παραγωγούς, να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας:
α. Αποφυγή υπερβολικών αρδεύσεων.
β. Συνιστάται η εφαρμογή ανασχετικών (mepiquat chloride 5 SL, διάφορα σκευάσματα) σε
οψιμισμένες καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας, οι καλλιεργητές θα πρέπει να παρακολουθούν πιο εντατικά τις καλλιέργειές τους μετά τις 31-07-2019, να μετρούν την παρουσία των σκουληκιών και το όριο επέμβασης της γενεάς αυτής είναι 4 μικρά σκουλήκια στα 100 φυτά.