Οδηγίες από την Περιφέρεια ΑΜΘ
Πλησιάζει στην περιφέρειά μας η αφρικανική
πανώλη χοίρων από τη Βουλγαρία
– Στο 100% η θνησιμότητα χοίρων – αγριόχοιρων καθώς δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο!
– Δεν βλάπτει τον άνθρωπο και άλλα είδη ζώων
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ αφρικανικής πανώλης επιβεβαιώνονται σε περιοχές της Βουλγαρίας, οι οποίες πλησιάζουν προς τα σύνορα της χώρας μας αλλά και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στις 19 Ιουλίου επιβεβαιώθηκε μια νέα εστία του νοσήματος σε μεγάλη χοιροτροφική εκμετάλλευση στη Βουλγαρία, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται (16 για το 2019). Η σοβαρότητα του νοσήματος δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, των χοιροτρόφων, κυνηγών, επαγγελματιών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Δ/νσης Κτηνιατρικής της ΑΜΘ, η αφρικανική πανώλη προσβάλει χοίρος και αγριόχοιρους, ενώ δεν προσβάλει τον άνθρωπο ή άλλα είδη ζώων. Ο ιός επιβιώνει για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των αγριόχοιρων και μεταδίδεται πολύ εύκολα: με κατανάλωση μολυσμένης τροφής , με άμεση επαφή ασθενών ζώων με υγιή ζώα. έμμεσα με μολυσμένα οχήματα, ρούχα, υποδήματα, εξοπλισμό, ζωοτροφές καθώς και με έντομα.
Επίσης προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες και προβλήματα στις μετακινήσεις των χοίρων και των προϊόντων τους, ενώ η θνησιμότητα αγγίζει το 100%, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία ούτε εμβόλιο.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, βρίσκεται σε διαρκή επιτήρηση του χοιροτροφικού κεφαλαίου της περιοχής και μέτρα βιοασφάλειας, εξετάζοντας κλινικά σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε όσες βρίσκονται κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ελλάδας – Τουρκίας.
Όλοι οι χοίροι που πρόκειται να μετακινηθούν από τις περιοχές επιτήρησης προς άλλες περιοχές εξετάζονται πρώτα κλινικά. Επίσης, οι ιδιοκτήτες συστηματικών και οικόσιτων εκμεταλλεύσεων χοίρων, θα πρέπει να εφαρμόζουν συνεχώς τα απαραίτητα μέτρα βιοπροφύλαξης προς αποφυγή μολύνσεως του ζωικού κεφαλαίου.