Υψηλές θερμοκρασίες, περιβάλλον
και μόλυνση του πλανήτη μέσω ίντερνετ!
Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ υψηλές θερμοκρασίες βιώνει τις τελευταίες μέρες ο πλανήτης. Είναι το πλέον προσφιλές θέμα συζήτησης και σίγουρα όλοι έχουμε να πούμε και να γράψουμε κάτι. Με κάθε ύφος και πάθος. Φυσικά, η πραγματικότητα είναι αυτό που μετράει και η πραγματικότητα είναι αυτό που βιώνουμε όλοι μας.
Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι αιφνίδιες αλλαγές του καιρού, θα πρέπει να μας προβληματίσουμε όλους. Όμως, δεν ξέρω κατά πόσο λοιπόν μας προβληματίζουν, αλλά κυρίως, κατά πόσο αυτοί που υποθετικά θα μπορούσαν να κάνουν κάτι… έχουν την όποια διάθεση ή δυνατότητα να το κάνουν!
Όσο περισσότερο ζεσταινόμαστε ή κρυώνουμε, τόσο περισσότερη ενέργεια θα ξοδεύουμε για να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα τη ζέση ή το κρύο! Στη ζέστη, μπορεί να μην ξοδεύουμε πετρέλαιο και να μας φαίνεται βαρύ το σύνολο των εξόδων, όμως σαφώς ξοδεύουμε ενέργεια, η οποία προέρχεται από τον πλανήτη. Και αυτό σημαίνει σπατάλη ενεργειακών πόρων που δεν αντικαθίστανται και φυσικά δεν πληρώνονται. Αλλά όσο και να πληρώσεις για το ρεύμα… τα καύσιμα δεν αντικαθίστανται από τη φύση και βέβαια ρυπαίνουν ταυτόχρονα! Βλέπε λιγνίτη και άλλες πηγές!!!
Τώρα, έρχεται μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία προσπαθεί να φέρει στη δημοσιότητα το ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος μέσω της λειτουργίας του διαδικτύου, του ίντερνετ!
Πολλοί θα αιφνιδιαστούν μαθαίνοντας ότι κάθε φορά που στέλνουν ένα e-mail, κάθε φορά που κάνουν μια αναζήτηση στο Google και κάθε φορά που βλέπουν ένα video στο YouTube συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην κλιματική αλλαγή.
Ο Μάικ Μπέρνερς Λι, ειδικός στον τομέα των βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων και αδελφός του δημιουργού του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) Τιμ Μπέρνερς Λι, έκανε ευρύτερα γνωστό το θέμα αυτό σε βιβλίο του για το πόσο συμβάλλουν διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες στην αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όπου τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η χρήση του Διαδικτύου συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.
Οι τελευταίες σχετικές μελέτες επιβεβαιώνουν πανηγυρικά το πόσο βλαβερό για την ατμόσφαιρα είναι το Διαδίκτυο αλλά και το κινητό τηλέφωνο. Με δεδομένο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο το Ιντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα, το αποκαλούμενο «ψηφιακό αποτύπωμά» του στον πλανήτη μεγαλώνει ανησυχητικά πλέον.
Έτσι, το έχουν σχηματοποιήσει λοιπόν και εντελώς κωδικοποιημένα τα στοιχεία που δίνονται είναι σίγουρα τραγικά:
– Απαιτούνται 2.900 λίτρα νερό και 365 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για το σερφάρισμα στο ίντερνετ ενός μέσου χρήστη ετησίως.
– Η χρήση του ίντερνετ ετησίως και παγκοσμίως, παράγει 1 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
– Σε κάθε αναζήτηση στο Google, ανάλογα με το είδος του αιτήματος και την απάντησή του, παράγονται από 0,2 έως 10 γρ. διοξειδίου του άνθρακα.
– Με την αποστολή κάθε μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) παράγονται από 4 έως 50 γρ. διοξειδίου του άνθρακα. Η έκταση του κειμένου, η επισύναψη φωτογραφιών ή άλλων αρχείων και η αποστολή σε πολλούς παραλήπτες ενός e-mail, αυξάνει αναλόγως τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα που παράγει.
– Αν κάποιος κάνει 3 αναζητήσεις ημερησίως στην Google σε διάστημα ενός έτους, θα έχει απελευθερώσει 10 κιλά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Εκτιμάται ότι, ελκύονται 500 κιλά διοξειδίου κάθε δευτερόλεπτο από την χρήση της μηχανής αναζήτησης της Google.
– Αν κάποιος στέλνει κατά μέσον όρο 20 e-mails καθημερινά σε διάστημα ενός έτους, θα έχει στείλει ποσότητα διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, ίση με εκείνη που θα έστελνε αν κάλυπτε με ένα αυτοκίνητο απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.
– Δέκα λεπτά παρακολούθησης ενός βίντεο στο YouTube παράγουν 1 γρ. διοξειδίου του άνθρακος.
– Κάθε λεπτό χρήσης ενός κινητού τηλεφώνου παράγει 50 γρ. διοξειδίου του άνθρακος.
– Μία ώρα ομιλίας ημερησίως στο κινητό τηλέφωνο, παράγει σε ετήσια βάση 125 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακος.
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε βέβαια και την υπόλοιπη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος του πλανήτη κάθε μορφής. Δάση, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ατμόσφαιρα, σκουπίδια, κατασκευές, οχήματα και άλλα πολλά.
Κατά βάση, το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι ένα: τι πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει αυτό. Και βέβαια, πριν απ’ αυτό το ερώτημα, είναι το αν η κατάσταση είναι πλέον αναστρέψιμη!!! Είναι αναστρέψιμη; Και αν είναι, τι πρέπει να κάνουμε;
Προφανώς, με το δικό μου φτωχό μυαλό, ό,τι και να κάνουμε δεν θα μπορέσει να αλλάξει και τίποτα το ιδιαίτερα. Γιατί, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια, δεν είμαστε σε θέση να αφήσουμε πίσω μας τα εργοστάσια, τα πλαστικά, τα παράγωγα του πετρελαίου, τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα και άλλα πολλά. Ο τρόπος ζωής μας, δεν μας επιτρέπει πλέον να γυρίσουμε πίσω. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προχωρήσουμε μέχρι τέλους… και ίσως στο δρόμο, αρχίσουμε να μειώνουμε από τις ανέσεις μας! Λέτε να το πετύχουμε;