Ξεκίνησε η νέα κυνηγετική περίοδος
Συνεργεία δίωξης μολυσμένων αγριόχοιρων
στην περιοχή μας από την Αφρικανική πανώλη
► Πάνω από 2.000 κυνηγοί στο Νομό Δράμας
► Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας μιλάει στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΡΧΙΣΕ από χθες 20 Αυγούστου 2019 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και 29 Φεβρουαρίου 2020, η νέα κυνηγετική περίοδος.
Σε δηλώσεις του στο «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις» κ. Γιώργος Ελευθεριάδης, επεσήμανε ότι αυτή την εποχή επιτρέπεται η θήρευση κυρίως πουλιών, όπως το τρυγόνι, το ορτύκι και η φάσα στα δικά μας μέρη. Ήδη από χθες οι κυνηγοί ξεκίνησαν τις πρώτες εξορμήσεις τους στην περιοχή του Νομού Δράμας.
Σύμφωνα με τον κ. Ελευθεριάδη, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας έχει περίπου 1.100 μέλη, ενώ οι υπόλοιποι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Δοξάτου, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου έχουν περίπου από 500 μέλη.
Σε ερώτηση για τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Ελευθεριάδης επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας από τους κυνηγούς, να φορούν πάντα το πορτοκαλί γιλέκο, ενώ έχουν ήδη μοιραστεί στους κυνηγούς έντυπα φυλλάδια με τις απαραίτητες οδηγίες. Όπως ο ίδιος λέει, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε κάποια ατυχήματα στην περιοχή μας.
Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Ελευθεριάδης.
Αφρικανική πανώλη των χοίρων
Αυτή την εποχή μάλιστα, υπάρχει και ένα σοβαρό ζήτημα με την Αφρικανική πανώλη των χοίρων. Το πρόβλημα με την ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση στη γειτονική Βουλγαρία και ήδη οι διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο γνωστό κρούσμα τουλάχιστον σε οργανωμένες μονάδες.
Το πρόβλημα μπορεί να υπάρξει όμως στα ανεξέλεγκτα κοπάδια των αγριόχοιρων στην περιοχή και για το λόγο αυτό, έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες προς τους κυνηγούς, προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν έναν μολυσμένο αγριόχοιρο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ελευθεριάδης, στο έντυπο που έχει μοιραστεί, αναφέρονται οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο κυνηγός, εάν εντοπίσει αγριόχοιρο με Αφρικανική πανώλη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ελευθεριάδης, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Δράμας, οργανώνονται συνεργεία δίωξης των αδέσποτων αγριόχοιρων από μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων Δράμας και Προσοτσάνης, να εξοντώνονται τα μολυσμένα ζώα, προκειμένου να υπάρξει πρόληψη για την Αφρικανική πανώλη.
Στο σημείο αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε επίσης με τη διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κ. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η οποία επιβεβαιώνει την είδηση και επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό. Αν και αυτή τη στιγμή δεν έχουν υπάρξει φανερά κρούσματα στην περιοχή μας, παρ’ όλα αυτά με εντολή του Υπουργείου λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.
Για την Αφρικανική πανώλη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά απολύτως θεραπεία, ούτε κάποιο εμβόλιο, ενώ μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα. Η νόσος για τον άνθρωπο δεν εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, για το ζωικό κεφάλαιο όμως είναι θανατηφόρα. Πράγμα που σημαίνει ότι, μπορούν να χαθούν ακόμα και ολόκληρες χοιροτροφικές μονάδες στην περιοχή όπου θα χτυπήσει ο ιός.
Ήδη, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε δοθεί εντολή αύξησης του ορίου κάρπωσης σε 10 αγριόχοιρους ανά ομάδα κυνηγών και υπήρξε επίσης άρση της απαγόρευσης της θήρας θηλαστικών και αγριόχοιρου στη συνοριακή ζώνη 500 μέτρων της χώρας για τον έλεγχο του πληθυσμού στα σύνορα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου της νόσου.