Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Μ. Αποστολίδης διοικητής Πυροσβεστικής Περιφέρειας ΑΜΘ
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα
η φετινή αντιπυρική περίοδος
στην Αν. Μακεδονία – Θράκη
► Μ. Αποστολίδης: Ο στόλος μας περιλαμβάνει 2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα petzetel!
► 813 οι μόνιμοι πυροσβέστες στην ΑΜΘ μαζί τους πενταετούς υποχρέωσης
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΚΑΛΗ περίοδο κινείται μέχρι σήμερα η αντιπυρική περίοδος, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αυτό επισημαίνει σε γενικό επίπεδο μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αντιπύραρχος κ. Μάριος Αποστολίδης.
Ο κ. Αποστολίδης είναι Δραμινός στην καταγωγή, έχει υπηρετήσει για 7 χρόνια ως υποδιοικητής στην Π.Υ. Δράμας, στη συνέχεια 7 χρόνια ως διοικητής επίσης στη Δράμα, ενώ έχει υπηρετήσει 2 χρόνια ως διοικητής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ώρα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Ο «Π.Τ.», μίλησε χθες με τον κ. Αποστολίδη, ο οποίος επισημαίνει γενικότερα ότι μέχρι στιγμής στην αντιπυρική περίοδο δεν είχαμε μεγάλες φωτιές, ενώ τονίζει ότι ο στόλος της Πυροσβεστικής ενισχύθηκε φέτος με ένα δεύτερο ελικόπτερο που εδρεύει στην Χρυσούπολη. Όσον αφορά τη δύναμη του σώματος στην Περιφέρεια, αυτή περιλαμβάνει 813 μόνιμους πυροσβέστες και το 89% των οχημάτων είναι συντηρημένα και σε πλήρη κυκλοφορία.
Μέχρι στιγμής καλά…
Κύριε Αποστολίδη, ποια είναι η μέχρι στιγμής εικόνα στην Περιφέρεια ΑΜΘ όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές;
«Μέχρι σήμερα στην αντιπυρική περίοδο δεν είχαμε εκδηλώσεις πολλών πυρκαγιών στην περιοχή της ΑΜΘ. Είχαμε ορισμένες φωτιές στο Νομό Έβρου, όπου χρειάστηκαν και τα εναέρια μέσα και αντιμετωπίστηκαν σε πρώτο χρόνο, με την έναρξή τους και άμεσα οριοθετήθηκαν και τέθηκαν υπό έλεγχο.
Η πιο σοβαρή πυρκαγιά του καλοκαιριού μέχρι στιγμής, ήταν η πυρκαγιά στη Θάσο πριν από μερικές ημέρες. Εκεί υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση με πολλά οχήματα, καθώς και εναέρια μέσα, ενώ χρησιμοποιήθηκε το ένα ελικόπτερο που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, τα δύο αεροπλάνα Petzetel, ενώ συνέβαλαν και δύο Canadair που ήρθαν από Θεσσαλονίκη και με δυνάμεις από όλους τους Νομούς της Περιφέρειας.
Υπήρξε επίσης μια πυρκαγιά στο Νομό Ξάνθης, όπου χρειάστηκε η συμβολή εναέριων μέσων και αυτή τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο. Όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις, είναι σε μικρό αριθμό μέχρι στιγμής».
Μέχρι πότε υπολογίζεται η επικίνδυνη περίοδος για πυρκαγιές;
«Η επικίνδυνη περίοδος, εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες. Όσο βαδίζουμε προς το φθινόπωρο, και όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες θα είναι καλύτερα. Σημαντική είναι επίσης η άνοδος της σχετικής υγρασίας και τα μελτέμια που είναι ο βασικός παράγοντας της πυρκαγιάς.
Ακόμα πάντως είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα. Όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας περιπολούν συνεχώς ενώ εκπέμπουμε σε καθημερινή βάση 33 περιπολικά και στελεχώνουμε 18 πυροφυλάκια και στους πέντε Νομούς».
Η δύναμη της Π.Υ. στην ΑΜΘ
Ποια είναι αυτή τη στιγμή η δύναμη της Πυροσβεστικής στην Περιφέρεια ΑΜΘ; Είναι αρκετή, υπάρχουν ελλείψεις;
«Όσον αφορά το προσωπικό μας, η δύναμη είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο θα έλεγα. Έχουμε 813 μόνιμους πυροσβέστες μαζί με τους 5ετούς υποχρέωσης. Επίσης υπηρετούν περίπου 50 εποχικοί πυροσβέστες και συνδράμουν και συμμετέχουν οι εθελοντές που ανέρχονται στους 103.
Ο στόλος μας περιλαμβάνει από πέρυσι ένα επιπλέον ελικόπτερο και αυτή τη στιγμή έχουμε δύο. Το ένα εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη και το δεύτερο στην Χρυσούπολη και τα δύο αεροπλάνα Petzetel που εδρεύουν στην Αλεξανδρούπολη.
Όσον αφορά τα πυροσβεστικά οχήματα, το 80% και παραπάνω είναι συντηρημένα και βρίσκονται σε κυκλοφορία. Η συντήρηση γίνεται με την προσπάθεια όλων των συναδέλφων και με τα συνεργεία και φυσικά με την εκτέλεση των προϋπολογισμών».
Μιας και είστε και Δραμινός στην καταγωγή και έχετε περάσει και από τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Δράμα, ποια η δυναμική της Υπηρεσίας στο Νομό Δράμας αυτή τη στιγμή. Είναι ικανοποιητική ή χρειάζεται ακόμα περισσότερο δυναμικό;
«Η Υπηρεσία της Δράμας έχει δύο Πυροσβεστικά Κλιμάκια, στο Κάτω Νευροκόπι και στο Παρανέστι. Το προσωπικό της Δράμας ανέρχεται στα 55 άτομα, του Νευροκοπίου 17 και του Παρανεστίου 15. Πρόκειται για ένα ικανοποιητικό νούμερο στη δύναμή μας, που θα μπορούσε βέβαια να είναι και καλύτερο.
Θα πρέπει να πούμε ότι, η κατανομή όλου του προσωπικού γίνεται με απόφαση του Πυροσβεστικού Σώματος κάθε τέλος Δεκεμβρίου, όπου κατανέμεται η υπάρχουσα δύναμη σε όλες τις Υπηρεσίες».
Συμβουλές
Τι είναι αυτό που θα πρέπει ο καθένας από εμάς να προσέχει για να μην έχουμε δασικές πυρκαγιές κ. Αποστολίδη; Αν και τα επαναλαμβάνουμε συνέχεια όλοι, παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι πάντα κάτι φταίει.
«Το επαναλαμβάνουμε συνέχεια όπως είναι γνωστό. Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι και συστήνουμε ιδιαίτερα τους πολίτες να προσέχουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δεν ανάβουμε καθόλου φωτιά και ειδικά δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο, δεν καίμε ξερά κλαδιά, χόρτα ή σκουπίδια στην ύπαιθρο, αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν όπως οι οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλων εργαλείων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες. Και αυτό που βλέπουμε τελευταία επίσης, δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών και όπου υπάρχουν ξερά χόρτα. Επιπλέον απαγορεύεται να καίμε τα υπολείμματα καλλιεργειών.
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και αμέσως ειδοποιούν την Πυροσβεστική στο 199. Γιατί, ο χρόνος είναι πάντα πολύτιμος και πρέπει να ενημερωνόμαστε με την έναρξη της πυρκαγιάς, ώστε να προλάβουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας, να εφαρμόσουμε το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα και να σβήσουμε την πυρκαγιά εν τη γενέσει της πριν πάρει έκταση.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, που αν δεν τις προλάβεις, αυτές μεγαλώνουν γρήγορα».