Ο νέος δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης μιλάει στον «Π.Τ.»
Νέα ώθηση στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης
για να δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας!
► «Θα ενισχύσουμε τα δύο ΚΕΠ του Δήμου μας ώστε να δουλεύουν και το απόγευμα»
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΔΗΜΟΣ Προσοτσάνης, εξέλεξε Δήμαρχο τον κ. Αθανασιάδη από την πρώτη Κυριακή και είναι από τους λίγους Δήμους της χώρας και ο μοναδικός στο Νομό, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Αθανασιάδης έχει υπάρξει παλαιότερα δήμαρχος Σιταγρών, υπηρέτησε ως πρόεδρος της παλαιάς και ιστορικής ΤΕΔΚ Ν. Δράμας και γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ έχει θητεύσει και σε άλλους βαθμούς της Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.
Μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη στον «Πρωινό Τύπο», λίγες μέρες πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, τονίζει ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση αλλά και γενικότερα η κεντρική διοίκηση, θα πρέπει να εμπιστευτεί την Αυτοδιοίκηση, να την αφήσει να εκμεταλλευτεί τους δικούς της πόρους και να της δώσει τη δυνατότητα να αποφασίζει.
Σε μια ιδιαίτερη αναφορά του στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) Προσοτσάνης, θέτει ένα σοβαρό στοίχημα, ώστε να δημιουργηθούν τουλάχιστον 2.000 θέσεις εργασίας από την επέκταση των υπαρχουσών ή την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών και βιοτεχνιών στην περιοχή.
Στη συνέντευξη του ο κ. Αθανασιάδης μιλάει για την περιοχή και δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει καταστάσεις ώστε να βοηθηθεί ο τόπος να αλλάξει πορεία προς το καλύτερο.
Κύριε Αθανασιάδη, είστε ένας από τους λίγους δημάρχους, που έχει εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, που σημαίνει ότι έχετε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πώς φτάσατε σ’ αυτή την επιτυχία;
«Μετά από τη συνένωση των δύο παλαιών Δήμων Προσοτσάνης και Σιταγρών που έγινε ο νέος Δήμος Προσοτσάνης, ήμασταν καινούρια πρόσωπα στην περιοχή. Υπήρχαν οργανωμένες δημοτικές αρχές, οι οποίες είχαν και ιστορία και ήταν πιο γνωστοί.
Όταν πρωτοεμφανιστήκαμε εμείς το 2010 (σ.σ. στο νέο Δήμο Προσοτσάνης) και ζητήσαμε την ψήφο του κόσμου, είναι αλήθεια ότι μας έδωσαν ένα σοβαρό κομμάτι και ήταν και μια παρακαταθήκη για το μέλλον μας. Πιστεύω ότι πείσαμε τον κόσμο, γιατί στο Δήμο στον οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω για 3 τετραετίες ως δήμαρχος (σ.σ. εννοεί τον παλαιό Δήμο Σιταγρών), είχαμε ένα σοβαρό έργο το οποίο ήταν ανεξίτηλο και άντεξε στο χρόνο. Ήταν ένα λόγος μάλιστα, όταν δοκίμασαν τη νέα δημοτική αρχή από το 2010 μέχρι το 2019, περίμεναν ίσως κάτι το καλύτερο, ή τουλάχιστον να συντηρήσει το έργο που υπήρχε στην περιοχή. Με δεδομένο ότι στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε καν συντήρηση, ο κόσμος από μόνος του έχει στραφεί εναντίον της δημοτικής αρχής και μας έδωσε μια άνετη πλειοψηφία.
Την ίδια στιγμή, η άλλη περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης (σ.σ. τον παλαιό Δήμο Προσοτσάνης) την οποία είχαμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε καλύτερα και να μας γνωρίσει, δημιούργησε νέα δεδομένα και αυτό βοήθησε και εμένα να γνωρίσω τα προβλήματα του τόπου.
Αυτοί ήταν οι σοβαρότεροι λόγοι και κυρίως ότι υπήρχε μια δημοτική αρχή, η οποία σε πρώτη φάση στηρίχθηκε περισσότερο στη φρασεολογία και όχι στα έργα. Ο κόσμος βιώνει κρίση, βλέπει, ακούει και καταλαβαίνει και η κυριαρχία του εκδηλώνεται μέσα από την ψήφο του στις εκλογές».
Χωρίς νικητές και ηττημένους
Έχετε δηλώσει ότι θα λειτουργήσετε χωρίς νικητές και ηττημένους. Πώς ακριβώς το εννοείται αυτό;
«Επειδή έχω μια μεγάλη εμπειρία πλέον στα κοινά, 30 χρόνια έχω υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση από όλες τις θέσεις: πρόεδρος Κοινότητας, δήμαρχος, πρόεδρος Τοπικής Ένωσης Δήμων Δράμας, γραμματέας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Μακεδονίας – Θράκης κ.α., όλα αυτά μου έδωσαν μια εμπειρία και είμαι σήμερα σε θέση να πω ότι τα προβλήματα είναι οι αντίπαλοί μας, και οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις λύσεις με διαφορετικούς τρόπους. Δεν πιστεύω ότι κάποιος πολιτεύεται για να καταστρέψει έναν τόπο, αλλά έχοντας ως γνώμονα να δώσει και να προσφέρει.
Μια καλή παιδική χαρά, ένα καλό έργο, είναι πάντα προς όφελος όλων. Ζούμε σε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, όπου η σύνθεση είναι αυτή η οποία θα αμβλύνει τα πράγματα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις να έχουμε καλύτερη κοινωνία και φυσικά καλύτερο αποτέλεσμα στη λύση των προβλημάτων».
Καθημερινότητα
Έχετε αναφερθεί και τώρα αλλά και παλαιότερα για τα χρονίζοντα προβλήματα της καθημερινότητας. Μπορείτε να μας σταχυολογήσετε μερικά απ’ αυτά;
«Νομίζω ότι η διαχείριση ξεκινάει πρώτα από την καθημερινότητα. Ο κάθε Δήμος, ο κάθε οργανισμός, έχει ένα ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει. Θα πρέπει να βρεις το πιο χρήσιμο στοιχείο από τον κάθε ένα για να αποδώσει.
Δεν μπορείς να λες ότι θα αντιμετωπίσεις σοβαρά το τάδε ζήτημα, το οποίο φαίνεται και το οποίο χρονίζει, όταν δεν μπορείς να διευθετήσεις κάτι απλό. Όταν βγαίνεις από το σπίτι σου και βλέπεις ότι έχει δημιουργηθεί μια λακκούβα, μπορεί να μην την κάνεις αύριο, αλλά μετά από 4-5 μέρες θα πρέπει να έχεις τη δύναμη να την κλείσεις. Όταν αυτά τα μικροπροβλήματα συσσωρεύονται, τότε σε πλακώνουν με συνέπεια να μην μπορείς να αντιμετωπίσεις στη συνέχεια τα μεγάλα προβλήματα».
Ενίσχυση των ΚΕΠ
Ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα εστιάσετε με την ανάληψη των καθηκόντων σας;
«Το πρώτο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων με το Δήμο. Τι σημαίνει αυτό. Μετά από τόσα χρόνια που έχω υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις, πιστεύω ότι ένας Δήμος με συγκεκριμένο ανθρώπινο δυναμικό, θα πρέπει να φαίνεται ότι βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κόσμου.
Για παράδειγμα, έχουμε στο Δήμο Προσοτσάνης δύο ΚΕΠ, τα οποία είναι μια σύγχρονη δομή για την εξυπηρέτηση του κόσμου. Στο ωράριο το οποίο λειτουργούν, δεν νομίζω ότι προσφέρουν ότι καλύτερο στο Δήμο. Θα τα ενισχύσουμε και θα κάνουμε και τα δύο – τόσο στον παλαιό Δήμο Σιταγρών όσο και στον τέως Δήμο Προσοτσάνης – να δουλεύουν και το απόγευμα. Με συνέπεια, ο άνθρωπος της υπαίθρου, να πάρει τις υπηρεσίες του και το απόγευμα. Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κίνηση. Είναι πολιτική απόφαση να λειτουργήσει, ενώ την ίδια στιγμή θα αποσυμφορήσουμε και το «δημοτικό κατάστημα από τον κόσμο, ο οποίος ψάχνει να εξυπηρετηθεί και δημιουργείται πρόβλημα. Αυτό το απλό, θα πρέπει να το απλοποιήσουμε, ώστε και ο υπάλληλος να αισθάνεται ότι προσφέρει, αλλά και ο δημότης ότι θα απολαύσει αυτές τις υπηρεσίες».
Καθαριότητα
Ζητήματα καθαριότητας και έλλειψη προσωπικού.
«Η καθαριότητα γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, με παραδοσιακά απορριμματοφόρα. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι, παρ’ όλο που έχουμε έναν καλό στόλο απορριμματοφόρων, υπάρχει και το προσωπικό για τη σωστή διαχείριση. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να βγαίνουν περισσότερες φορές για να μαζεύουν τα απορρίμματα, ενώ θα δημιουργήσουμε και ένα τμήμα, το οποίο θα πλένει τους κάδους ιδιαίτερα το καλοκαίρι για να μην έχουμε δυσοσμία.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο η αποκομιδή. Είναι και οι κοινόχρηστοι χώροι, οι οποίοι θα πρέπει να καθαρίζονται, να ραντίζονται, να μην αφήνεται η βλάστηση να οργιάζει. Όλα θα αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους.
Θέλω να πω ότι, κάθε πράγμα θα γίνεται στον καιρό του και προγραμματισμένα και αυτά πλέον επειδή τα έχουμε βιώσει δεν θα μας ξαφνιάσουν. Από 1η Σεπτεμβρίου, εφαρμόζοντας το δικό μας όραμα και πρόγραμμα θα το κάνουμε για να φανεί κιόλας η διαφορά».
Θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Προσοτσάνη Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων;
«Όλα αυτά γίνονται μέσα από ένα πρόγραμμα της ΔΙΑΑΜΑΘ, το οποίο εφαρμόζει όλη η Περιφέρεια και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε, παρ’ ότι ως τεχνικός και δήμαρχος, πίστευα και πιστεύω ότι θα έπρεπε στο Νομό Δράμας να είχαμε έναν αδειοδοτημένο ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ για λόγους ασφαλείας και κυρίως οικονομίας και σήμερα δεν θα κάναμε βόλτα τα σκουπίδια να τα πάμε στις Σέρρες με μεγάλο κοστολόγιο. Σε κάποια φάση όταν ο κόσμος καταλάβει τι θα πληρώσει για τα σκουπίδια, θα μας κυνηγάει ενδεχομένως… Θέλω να πω ότι ο σχεδιασμός λίγο πάσχει.
Όσον αφορά την ανακύκλωση, σίγουρα στην ύπαιθρο η κατάσταση δεν είναι τόσο έντονη, όσο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στις δικές μας περιοχές που είναι πολλά χωριά, λειτουργεί η ανακύκλωση, αλλά το πρόβλημα δεν είναι όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ήδη υπάρχει ανακύκλωση στην Προσοτσάνη, αλλά όση προσπάθεια και αν γίνεται από τον κόσμο, θα πρέπει το ίδιο το κράτος στην πράξη να υλοποιήσει την ανακύκλωση. Το να χαϊδεύουμε αυτιά και τέλος να τα ρίχνουμε στον ίδιο χώρο που πετάμε και τα υπόλοιπα… εδώ είναι το μεμπτό. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να το περπατήσει λίγο ακόμα και πιστεύω ότι ειδικά στα αστικά κέντρα είναι ήδη έτοιμοι. Αλλά είναι ανέτοιμη η ίδια η πολιτεία που θα πρέπει χωρίς ταμπού να δώσει κίνητρα και γιατί όχι να μπούμε δυνατά σ’ αυτό το κομμάτι που σημαίνει πολιτισμός».
Δημόσια Υγεία
Στο θέμα της δημόσιας Υγείας, στο Δήμο υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας. Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει και πολλά, όμως σίγουρα μπορεί να προσφέρει.
«Υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας στην Προσοτσάνη, όπου ανήκουν όλα τα αγροτικά ιατρεία και τα εξεταστήρια. Δική μας ευθύνη, ως Δήμος, είναι τα εξεταστήρια να είναι σωστά εξοπλισμένα και με ανθρώπινες συνθήκες, ώστε όταν τα επισκέπτονται οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται και να είναι ευπρεπή.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει και στο Κέντρο Υγείας, παρ’ ότι εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι, να υπάρχει συνεργασία και να τους διευκολύνουμε, στον περιβάλλοντα χώρο, στην καθαριότητα και γιατί όχι καμιά φορά αν τους λείπουν κάποια όργανα, να συνδράμουμε κι εμείς οικονομικά στην εύρυθμη λειτουργία. Κι αυτή διοχετεύεται στο δικό μας κόσμο. Εμείς θεωρούμε ότι είναι κομμάτι που ανήκει και σ’ εμάς, απλά είναι κεντρικό κράτος και Δήμος.
Όσον αφορά τα ΚΑΠΗ θα πρέπει να πούμε ότι, μετά τη συνένωση των δύο Δήμων, Σιταγρών και Προσοτσάνης, όσα ήταν στον παλαιό Δήμο Σιταγρών, έχουνε σχεδόν εξαφανιστεί. Σκοπεύουμε να τα ζωντανέψουμε όλα αυτά, με την έννοια να υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση του προσωπικού του ΚΑΠΗ σ’ όλο αυτό τον κόσμο. Όπως μια κοινωνική λειτουργός, μια γιατρός κτλ. Να καταγράψουμε όλα αυτά τα άτομα και να έχουμε μια καρτέλα για τον καθένα και να δείξουμε το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο».
Τουρισμός
Σπήλαιο Αγγίτη, Δάσος Μενοικίου Τουρισμός.
«Πάνω απ’ όλα, έχουμε το προικισμένο από τη φύση Σπήλαιο του Αγγίτη, το οποίο λειτουργεί με έναν καλό τρόπο. Σίγουρα όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ένας στάσιμος παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας. Εκεί πάνω μπορούμε να επενδύσουμε πολλά για να αυξήσουμε το τουριστικό προϊόν σε συνδυασμό με το Νομό Δράμας. Το Σπήλαιο είναι σε άριστη κατάσταση, ο περιβάλλον χώρος θέλει ακόμα περισσότερη αξιοποίηση, ενώ δίπλα αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται το Παλαιοντολογικό Μουσείο, που σημαίνει ότι αυτά τα δύο μαζί, θα είναι ένας πόλος έλξης για περισσότερο κόσμο.
Αυτά όλα θα πρέπει όμως να τα συμπεριλάβουμε σε επίπεδο Νομού με ένα τέτοιο σχέδιο, ώστε το τουριστικό προϊόν να προσφέρεται για όλο το Νομό, ώστε αυτοί που έρχονται να λειτουργούν και ως καλοί πρεσβευτές».
Βιοτεχνικό Πάρκο και 2.000 θέσεις εργασίας!
Η Προσοτσάνη διαθέτει ένα Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.) με αρκετές επιχειρήσεις. Τι μπορεί να κάνει ο Δήμος ώστε να αυξήσει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή και άρα ίσως και τις θέσεις εργασίας;
«Είναι αλήθεια ότι οι προκάτοχοι δήμαρχοι που πέρασαν, φρόντισαν ώστε σ’ αυτό το προνομιακό κομμάτι πάνω στο δρόμο από Δράμα προς Νευροκόπι και Βουλγαρία – και είχαν την τόλμη – να δημιουργήσουν ένα Βιοτεχνικό Πάρκο όπου εγκαταστάθηκαν αρκετές βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Θα πρέπει να ξέρετε ότι εμείς θα τολμήσουμε σ’ αυτό το κομμάτι να κάνουμε το εξής: Όταν δόθηκαν αυτές οι εκτάσεις για τις βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, πολλοί νόμισαν ότι παίρνοντας αυτές τις εκτάσεις είναι και περιουσία τους. Αυτά όμως διέπονται από έναν κανόνα, που λέει ότι αν δεν κτίσεις μέσα σε κάποια συγκεκριμένα χρόνια, αυτόματα περιέρχονται και πάλι πίσω για να δοθούν σε επόμενους.
Σήμερα είναι μια μπλοκαρισμένη κατάσταση. Υπάρχει θέληση πολλών εγκαταστημένων βιοτεχνιών εκεί, που θέλουν να κάνουν επεκτάσεις και δυστυχώς δεν μπορούν, γιατί τις εκτάσεις τις έχουν πάρει και είναι μπλοκαρισμένες. Μετά από τόσα χρόνια, όσοι δεν έκαναν τίποτα, θα πρέπει να τις επιστρέψουν. Ευθύνη δική μας είναι, να πάρουμε πίσω τις εκτάσεις που δεν αξιοποιήθηκαν και να τις δώσουμε σε όσους ενδιαφέρονται να επεκταθούν ή να δημιουργήσουν νέες βιοτεχνίες.
Ακόμα και αυτοί που δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι μέχρι σήμερα, θα πρέπει να κάνουν εκ νέου αίτηση για να τους δοθούν και πάλι. Χωρίς αγκυλώσεις.
Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι στις κοινόχρηστες αυτές εκτάσεις, υπάρχουν ήδη σοβαρότατες προτάσεις για να δημιουργηθούν νέες βιοτεχνίες και βιομηχανίες και θέλω να ξέρετε κάτι και κρατήστε αυτό που σας λέω: έχω την αίσθηση ότι στην τετραετία που θα διανύσουμε, θα δημιουργήσουμε σ’ εκείνη την περιοχή πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας! Το λέω αυτό και θα το δείτε, θα το συζητάμε. Υπάρχουν σοβαρότατες προτάσεις για σοβαρότατες βιομηχανίες και βιοτεχνίες».
Είναι μεγάλο το στοίχημα δήμαρχε…
«Είναι μεγάλο το στοίχημα και το λέω δημόσια και θέλω να καταγραφεί, ότι πιθανόν να έχουμε και περισσότερες θέσεις εργασίας. Και το λέω, επειδή είμαι και ελεύθερος επαγγελματίας και πιστεύω ότι η περιοχή ενδείκνυται. Δεδομένου ότι έχουμε και το φυσικό αέριο που ήδη υπάρχει εκεί και είναι ένα σημαντικό κομμάτι, ένα κίνητρο για τις βιοτεχνίες.
Θα πρέπει να ξέρετε επίσης, ότι, εμείς ως Δήμος θα δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις υποδομές, ώστε αυτόν τον κόσμο που προσφέρει θέσεις εργασίας στην περιοχή να έρθουν και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δαμάσουμε την ανεργία. Οι υποδομές υπάρχουν ήδη και τώρα που ο Βιολογικός Καθαρισμός ολοκληρώνεται, η περιοχή του ΒΙ.ΠΑ. μπορεί να συνδεθεί μ’ αυτόν.
Θα ενθαρρύνουμε επίσης και την εγκατάσταση βιοτεχνιών και στην απέναντι πλευρά από το ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης που ανήκει στη Διεύθυνση Γεωργίας ως έκταση. Εμείς γνωμοδοτούμε σ’ αυτή την περίπτωση, αλλά θα βοηθήσουμε σε κάθε περίπτωση την οποιαδήποτε επένδυση εκεί, με έργα υποδομής όπως αποχέτευση, δρόμους, νερό, αποκομιδή απορριμμάτων για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις καλής βιωσιμότητας στον τόπο μας».
Αλλαγές!
Περάσατε από πολλούς βαθμούς της Αυτοδιοίκησης. Στον τόπο που διοικούσατε παλαιότερα και με όλη την πείρα που έχετε αποκομίσει μέχρι σήμερα, τι θα αλλάζατε στον τρόπο διοίκησης ενός Δήμου;
«Παλαιότερα, ήμασταν πολύ πιο αυθόρμητοι. Σήμερα είμαστε πολύ πιο σοφοί. Ξέρουμε τις παγίδες του νόμου. Γι’ αυτό σας είπα ότι δεν είναι μόνο η πρόθεση, πρέπει να υπάρχει και το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθείς. Σήμερα, μετά απ’ αυτά που βιώσαμε και ξέρουμε τις ατέλειες και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, είμαστε σε θέση να τις αποφύγουμε. Και κυρίως έχουμε περισσότερη εμπειρία, ώστε να προσεγγίζουμε το κάθε πρόβλημα με πιο σοβαρό και σωστό τρόπο.
Υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό και σε επίπεδο Νομού και σε επίπεδο Αντιπεριφέρειας, που μπορεί να προσφέρει. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτό το δυναμικό να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση. Σε όλα αυτά, το αποτέλεσμα μετράει. Και θα πρέπει να πας μέχρι εκεί που μπορείς να πας, χωρίς να παρανομήσεις και πάντα με γνώμονα τον καλό σκοπό και όχι τίποτα άλλο.
Η αυτοδιοίκηση είναι μια μικρή κυβέρνηση σε μια περιοχή, όπου θα πρέπει να διαχειρίζεται όχι μόνο την απλή καθημερινότητα, αλλά και τους πόρους της περιοχής προς όφελος των κατοίκων αλλά και προς όφελος της πατρίδας μας. Δεν μπορεί να είναι πάνω από την Αυτοδιοίκηση κάποιες υπηρεσίες όπως τα Δασαρχεία, η Αρχαιολογική, οι οποίες υπακούουν στην κεντρική κυβέρνηση και πολλές φορές αργούν χαρακτηριστικά να πάρουν αποφάσεις και πολλά πράγματα πηγαίνουν πίσω. Η κυβέρνηση πρέπει να εμπιστευτεί την Αυτοδιοίκηση και να την αφήσει να παίρνει αποφάσεις ώστε να προχωρήσει μπροστά ο τόπος».