Με συμβόλαιο αποδοτικότητας οι νέοι διοικητές στα Νοσοκομεία
Στη σειρά τα διάφορα έργα ΕΣΠΑ για
το Νοσοκομείο της Δράμας που μπλόκαραν
εξαιτίας εκλογών ή ενστάσεων!
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύαμε σχετικό ρεπορτάζ με τους νέους διοικητές στα Νοσοκομεία της χώρας. Ήδη, την Τρίτη 17 τρέχοντος, κυκλοφόρησε το σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των νέων διοικητών και την αλλαγή των ήδη υπηρετούντων, καθώς και την συμπλήρωση των θέσεων για όσα έχουν μείνει χωρίς διοικητή εδώ και αρκετό διάστημα.
Βέβαια, γεγονός είναι ότι οι εκάστοτε διοικητές, εξαρτιόνται πάντα από το ίδιο το κράτος και κυρίως από τις κυβερνήσεις οι οποίες τις τοποθετούν. Όταν το Υπουργείο Υγείας για παράδειγμα, δεν έχει χρήμα να δώσει για τον προϋπολογισμό, τι μπορεί να κάνει τότε ένας διοικητής και μια διοίκηση; Τίποτα απολύτως… Θα κάθετε να παρακαλάει τον κάθε υπουργό και τον κάθε διοικητή ΥΠΕ, προκειμένου να πάρει κάτι παραπάνω.
Και δυστυχώς, αυτό γίνεται τόσα χρόνια στο Νοσοκομείο της Δράμας. Κάθε κυβερνητικό στέλεχος που βρισκόταν στη Δράμα στο χώρο της Υγείας, άκουγε τα παράπονα, τα παρακάλια και ανάλογα έδινε ότι μπορούσε να δώσει! Αν και το Νοσοκομείο Δράμας πέρα από την ενίσχυση του προϋπολογισμού του έχει και άλλα σοβαρά προβλήματα και ανάγκες.
Συμβόλαιο αποδοτικότητας
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται σε έγκυρες ενημερωτικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στο χώρο της Υγείας, ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας, θα ζητήσει από τους νέους διοικητές που θα αναλάβουν, να υπογράψουν συμβόλαιο αποδοτικότητας!!!
Πράγμα που σημαίνει ότι, οι διοικήσεις θα αξιολογούνται με βάση την επίτευξη ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια, αλλά και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, με έμφαση στα επείγοντα περιστατικά.
Η βελτίωση της εικόνας των νοσοκομείων εξάλλου, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, την κάλυψη των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και σε εξοπλισμό, και ο έλεγχος των ταμείων με τη δημοσίευση ισολογισμών έχουν τεθεί ως προτεραιότητα για την Αριστοτέλους, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας.
Να σχολιάσουμε βέβαια και το ζήτημα, για το πώς θα κρίνονται οι διοικητές, όταν θα είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουν κομματικές εντολές συνήθως από κομματικούς τοπικούς παράγοντες, γιατί το έχουμε δει και αυτό!
Τα προβλήματα των Νοσοκομείων
Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους, είναι πάρα πολλά. Όσοι διοικητές και αν αλλάξουν, αυτά δεν θα λύνονται, αν οι ίδιες οι κυβερνήσεις δεν θελήσουν να αλλάξουν την κατάσταση επί του πρακτέου.
Η έλλειψη προσωπικού σε όλους τους τομείς ενός Νοσοκομείου, από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι και το διοικητικό προσωπικό, το τεχνικό προσωπικό μέχρι και τα μαγειρεία, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα καθημερινά. Ζητήματα καθαριστριών προκύπτουν κάθε λίγο αναφορικά με τις συμβάσεις τους, ζητήματα φύλαξης των χώρων από το τρομερά μειωμένο προσωπικό που δεν αρκεί και είναι με συμβάσεις, ακόμα και ζητήματα συμπεριφοράς συγγενών των νοσηλευόμενων με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, είναι σε καθημερινή διάταξη.
Οι νέες διοικήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα πλήθος δυσλειτουργιών στα νοσοκομεία, όπως έδειξε η αναφορά που ζήτησε το υπουργείο Υγείας από τις παρούσες.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως 4 στα 10 νοσοκομεία αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών, 1 στα 2 δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ 3 στα 4 δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής σε αυτό.
Παράλληλα, 4 στα 10 νοσοκομεία απαντούν ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια των ασθενών, καθώς δεν υπάρχει έκθεση της Επιτροπής Λοιμώξεων, 1 στα 2 δεν έχουν σε λειτουργία Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς, 8 στα 10 κρίνουν ανεπαρκή την στελέχωση των κλινικών του παθολογικού τομέα, εκεί δηλαδή που πηγαίνει η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, και 1 στα 2 σημειώνουν ότι υπάρχει βιοϊατρικός εξοπλισμός εκτός λειτουργίας.
Το Νοσοκομείο της Δράμας
Όπως ήδη έχουμε αναφερθεί σε διάφορα σημειώματα σχετικά με το Νοσοκομείο της Δράμας, από τότε που παραιτήθηκε ο κ. Λιάτσης τον Μάρτιο, τη διοίκηση ανέλαβε για άλλη μια φορά ο ιατρός κ. Ναζάρογλου, ο οποίος μπαίνει σ’ αυτή τη θέση για άλλη μια φορά, όπως και στο παρελθόν.
Ο κ. Ναζάρογλου, ασκεί το λειτούργημα του ιατρού εδώ και πάρα πολλά χρόνια και γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τον χώρο και τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Δράμας. Μπορεί σε γενικά επίπεδα να είναι σιωπηλός απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όμως όλους αυτούς τους μήνες στη θέση των καθηκόντων του διοικητή, έχει προωθήσει πάρα πολλά σοβαρά ζητήματα. Πολλές φορές, μπορεί να μην είναι από αυτά που φαίνονται, όμως σίγουρα συντελούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Το Νοσοκομείο Δράμας έχει ένα αρκετά… βεβαρημένο ιστορικό λειτουργίας, με την έννοια όταν έχει περάσει από … 40 κύματα! Δύσκολα οικονομικά, αφημένο στην τύχη του πολλές φορές, έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να μην έχει να ζηλέψει και πολλά, από άλλα Νοσοκομεία της περιοχής μας αλλά και ανά την Ελλάδα.
Τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς, το γεγονός των δύο απανωτών εκλογικών διαδικασιών στη χώρα, πήγε αρκετά πίσω τους διαγωνισμούς του ΕΣΠΑ που είχαν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν και αφορούν στον ιατροτεχνικό εξοπλισμό, στην αλλαγή των πατωμάτων όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων, στην πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και στην πλήρη αλλαγή του ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Το τελευταίο μάλιστα έχει κολλήσει σε ενστάσεις μεταξύ των εταιρειών, άλλα βρίσκονται στο στάδιο των δημοπρασιών και άλλα στο τελικό στάδιο έγκρισης από το Υπ. Υγείας.
Όταν προεκλογικά είχε επισκεφτεί το Νοσοκομείο Δράμας ο κ. Κουρουμπλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ναζάρογλου που αντικαθιστούσε διοικητικά τον παραιτηθέντα διοικητή κ. Λιάτση, του είχε πει ότι το Νοσοκομείο χρειαζόταν άλλο ένα εκατομμύριο για τον προϋπολογισμό του εντός του 2019. Όπως μαθαίνουμε πάντως, έγινε κατορθωτό και τελικά ήρθαν 600.000 ευρώ! Αλλά εδώ που τα λέμε, τι να πρωτοκάνεις; Κάθε φορά, προσπαθείς πάντα να κλείνεις κάποιες πόρτες! Όπως συγκεκριμένα είχε πει τότε ο κ. Ναζάρογλου προς τον κ. Κουρμπλή, «θέλουμε ένα εκατομμύριο ακόμα για να μην έχουμε ανάγκη κανέναν», ως Νοσοκομείο.
Ένα Νοσοκομείο πάντως έχει πολλά επιμέρους στοιχεία για να λειτουργήσει σωστά και χρειάζεται αρκετό χρήμα κάθε χρόνο. Τα ζητήματα είναι πάρα πολλά, χρειάζονται αρκετά σημειώματα προκειμένου να αναφερθούν όλα μαζί!