Τα ετήσια βραβεία της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στη Δράμα
Η τελετή απονομής των «Βραβείων Κύκλωψ» στις κατηγορίες
Επιστήμονα, Αγρότη/ Κτηνοτρόφου και Φωτογράφου
► Παρουσίαση του έργου αποκατάστασης της Καπναποθήκης Αναστασιάδη
και του Μαρμάρινου Σπιτιού της Αγίας Βαρβάρας
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των ετήσιων «Βραβείων Κύκλωψ» της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ, στις ειδικές κατηγορίες του Επιστήμονα, του Αγρότη/Κτηνοτρόφου και του Φωτογράφου.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η απονομή των διακρίσεων του 2ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού με θέμα: «Τα πέτρινα γεφύρια του νομού Δράμας». Την παρουσίαση έκανε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, κ. Γιάννης Ξανθούλης.
Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hydrama Grand Hotel, αντί της αυλής του Μαρμάρινου Σπιτιού στην Αγία Βαρβάρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή.
Απονομή του βραβείου «Αγρότης/Κτηνοτρόφος 2019», στον πρόεδρο και εμπνευστή
του Συνεταιρισμού Προσοτσάνης «Μενοίκιο», κ. Βασίλη Μελενεκλή.
Βραβεία κατηγοριών ΚΥΚΛΩΨ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τα βραβεία της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ μεταξύ άλλων εκτός από το βραβείο δόθηκε και χρηματικό έπαθλο στους διακριθέντες.
Το βραβείο στην κατηγορία «Επιστήμονας 2019», απονεμήθηκε στον Δραμινό Καθηγητή Βυζαντινή και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, κ. Μόσχο Μορφακίδη – Φυλακτό.
Ακολούθως, το βραβείο «Αγρότης/Κτηνοτρόφος 2019», απονεμήθηκε στον πρόεδρο και εμπνευστή του Συνεταιρισμού Προσοτσάνης «Μενοίκιο», κ. Βασίλη Μελενεκλή.
Με το βραβείο «Φωτογράφος 2019», αναδείχθηκε ο οδοντίατρος, φωτογράφος φύσης – συγγραφέας θεμάτων περιβάλλοντος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Φύσης από το 2009, κ. Νίκος Πέτρου, τόσο για την πολύχρονη προσφορά του στην ανάδειξη της δραμινής φύσης, όσο και για το σύνολο του έργου του.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι βραβεύσεις του 2ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού, με θέμα: «Τα πέτρινα γεφύρια του νομού Δράμας».
Το 1ο βραβείο κατέκτησε ο Νικόλαος Καραμπετάκης, το 2ο ο Ιορδάνης Σταμπουλάκης, και το 3ο βραβείο ο Βασίλειος Κοντσιώτης.
Το 1ο βραβείο του 2ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού, κατέκτησε ο Νικόλαος Καραμπετάκης.
Σκοπός και αυτού του διαγωνισμού της ΑμΚΕ Κύκλωψ, ήταν να επαναφέρει στο προσκήνιο την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Δράμας και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ερεθίσματα για τη διάδοση της φωτογραφικής τέχνης. Μνημεία αυτής της κληρονομιάς και δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, είναι και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που στέκουν εγκαταλειμμένα και ασυντήρητα στην ορεινή και πεδινή Δράμα. Στον νομό της Δράμας υπάρχουν περισσότερα από 30 πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια (και υδατογέφυρα), τα οποία συνδέοντας τις όχθες των αμέτρητων ρεμάτων της περιοχής εξασφάλιζαν τη σύνδεση μονοπατιών και την επικοινωνία μεταξύ οικισμών. Η ύπαρξη ενός τόσο περίπλοκου και ενδιαφέροντος δικτύου επικοινωνιών καταδεικνύει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και τη σπουδαιότητα των φυσικών της πόρων.
Απονομή του βραβείου «Επιστήμονας 2019», στον Δραμινό Καθηγητή Βυζαντινή και Νεοελληνικής Φιλολογίας
στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, κ. Μόσχο Μορφακίδη – Φυλακτό
Επιπλέον, η βραδιά συνεχίστηκε με την απονομή τεσσάρων ακόμη βραβείων, στον συγγραφέα και δημοσιογράφο, κ. Γιάννη Ξανθούλη, στην πρόεδρο Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου «Μπενάκη», κα. Ειρήνη Γερουλάνου, στον προσωπικό φίλο του κ. Θεοδωρίδη, κ. Γιάννη Αναστασόπουλο, και στον υπεύθυνο Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», κ. Γιάννη Ζερβάκη.
Το έργο αποκατάστασης της Καπναποθήκης Αναστασιάδη και του Μαρμάρινου Σπιτιού
Μέσω της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ, στην οποία ανήκει πλέον το Μαρμάρινο Σπίτι και η Καπναποθήκη Αναστασιάδη, ο χώρος πρόκειται να αναδείξει την ιστορία του, αλλά και να γράψει καινούρια στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.
Στην έναρξη της φετινής εκδήλωσης, ο κ. Ξανθούλης, έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή για το Μαρμάρινο Σπίτι της Αγίας Βαρβάρας, η οποία ξεκινάει την εποχή της τουρκοκρατίας, και μέχρι να φτάσουμε στην σημερινή εποχή, ταλανίστηκε αλλάζοντας ιδιοκτήτες με τα χρόνια.
Απονομή του βραβείου «Φωτογράφος 2019», στον οδοντίατρο, φωτογράφο φύσης – συγγραφέα θεμάτων περιβάλλοντος, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Φύσης από το 2009, Νίκο Πέτρου.
Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η Καπναποθήκη, όπου και αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα της Κύκλωψ, όπου και τα δυο κτίρια περιμένουν – όπως σημείωσε ο κ. Ξανθούλης – «να ανάψει επιτέλους το πράσινο φως από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να περάσουν ταχύτατα στις διαδικασίες αποκατάστασής τους.
Το σπίτι κτίστηκε το 1975, με αλλεπάλληλες «υιοθεσίες», από διαφορετικούς «κηδεμόνες» – όλοι τους άρχοντες και προύχοντες – τελικά ευτύχησε να σωθεί μπαίνοντας στην τελική ευθεία της αποκατάστασης του ως κυκλώπειο απόκτημα».
Το 2ο βραβείο στον 2ο Φωτογραφικό Διαγωνισμό, κατέκτησε ο Ιορδάνης Σταμπουλάκης.
Ακολούθως, ο κ. Ξανθούλης, έδωσε τον λόγο στα μέλη της ομάδας μελέτης του έργου αποκατάστασης της Καπναποθήκης Αναστασιάδη και του Μαρμάρινου Σπιτιού Αγίας Βαρβάρας, κ.κ. Μαρία Μαγνήσαλη – Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Παναγιώτη Παναγιώτοπουλο και Βασίλη Κασίμη – Πολιτικοί Μηχανικοί, και Ιωάννα Δογάνη – Εξειδικευμένη Συντηρήτρια, τα οποία με ιδιαίτερα εκτενείς αναφορές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρουσίασαν στο κοινό το όραμα της Κύκλωψ.
Μαρία Μαγνήσαλη: «το συγκρότημα θα προσφέρει στην κοινωνία ένα άξιο δημιούργημα του παρελθόντος..»
Το ιστορικό συγκρότημα Αναστασιάδη που με την άμεσα οριζόμενη προοπτική της νέας του χρήσης ως εκθεσιακός χώρος και γραφεία της ΑμΚΕ Κύκλωψ, ατενίζει πλέον το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία, όπως εξήγησε η κα. Μαγνήσαλη.
Το 3ο βραβείο στον 2ο Φωτογραφικό Διαγωνισμό, κατέκτησε ο ο Βασίλειος Κοντσιώτης.
«Αφού γνωρίσουμε πρώτα το συγκρότημα όπως είναι σήμερα, θα αναζητήσουμε την αυθεντική του μορφή και στη συνέχεια θα εστιάσουμε στον τρόπο με τον οποίο θα αποκατασταθεί το σύνολο, έτσι ώστε να στεγάσει τις νέες λειτουργίες με σύγχρονο μεθοδολογικά τρόπο, προσφέροντας στην κοινωνία ένα άξιο δημιούργημα του παρελθόντος».
Οι εκθεσιακοί χώροι, προορίζονται για την παρουσίαση της εξέλιξης των φωτογραφικών μηχανών, αναδεικνύοντας την τεχνολογική τους πρωτοπορία σε συνδυασμό με την αισθητική τους ποιότητα. Οι μηχανές που θα παρουσιαστούν, ανήκουν στην συλλογή του κ. Άρη Θεοδωρίδη, μια συλλογή εκτενέστατη που θα διαμορφώσει έναν εκθεσιακό χώρο διεθνούς ακτινοβολίας. Παράλληλα, θα υπάρχει και χώρος φιλοξενίας άλλων εκθέσεων όπου θα ενδυναμώσει την πολιτιστική ζωή της πόλης.
Απονομή βραβείου, στον συγγραφέα και δημοσιογράφο, κ. Γιάννη Ξανθούλη.
Η στατικότητα του κτιρίου
Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Κασίμης, αναφέρθηκαν αμφότεροι στην στατικότητα του κτιρίου.
Το κτίριο φτιάχτηκε με υποδειγματικό τρόπο δομήσεως, σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος, με πολύ καλούς λίθους. «Η κατοικία διαθέτει λιθεπένδυση λαξευτή, με σιδηρούς και ξύλινους συνδέσμους, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει τα αυξημένα φορτία που συνεπάγεται μια καπναποθήκη αλλά και την ασφάλεια που ήθελε ο ιδιοκτήτης, να έχει ο ίδιος, η οικογένεια και οι εργαζόμενοί του, με το υψηλό επίπεδο που αυτός είχε απαιτήσει από το σπίτι.
Απονομή βραβείου, στην πρόεδρο Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου «Μπενάκη», κα. Ειρήνη Γερουλάνου.
Και αυτό το απέδειξε, γιατί από τότε που φτιάχτηκε μέχρι και σήμερα δεν έχει υποστεί ζημιές, από σεισμούς. Επιπλέον, το κτίριο, έχει υποστεί διάφορους κανιβαλισμούς».
Το κτίριο μελετήθηκε για φορτία ανθρωποσυνωστισμού, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ώστε να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στους ανθρώπους που θα είναι μέσα στο κτίριο, αλλά και στο πολύτιμο υλικό των φωτογραφικών μηχανών.
Από την πλευρά του ο κ. Κασίμης, μίλησε για το αίτημα σε ότι αφορά στις ιστορικές κατασκευές που είναι η διασφάλιση της επάρκειάς τους απέναντι στο σεισμό ώστε να διασωθούν για τις επόμενες γενιές. Η Δράμα, εκτιμάται σήμερα πως δεν μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς. «Η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη παρατηρώντας το κτίριο είναι σίγουρα η λίθινη λαξευτή επένδυση των όψεων. Αμέσως μετά θαυμάζει το πρόπυλο της κεντρικής εισόδου με την υψηλότατη ποιότητα λιθοξοϊκής τέχνης και την απουσία κονιάματος στους αρμούς, και έπειτα περιεργάζεται την επιμελημένη διαμόρφωση των γωνιών με τους λαξευτούς λίθους και τους σιδηρούς συνδέσμους. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι μόνο τα επιφανειακά σημεία μιας πολύ πιο περίπλοκης δομής.
Απονομή βραβείου, στον προσωπικό φίλο του κ. Θεοδωρίδη, κ. Γιάννη Αναστασόπουλο.
Αν εξετάσουμε για παράδειγμα την κατασκευή και την εσωτερική δομή μιας τυπικής γωνίας του κτιρίου, θα δούμε πως έχει μέσα στη δομή, στην μάζα των τοίχων ξύλινες δεσιές που περιτρέχουν το κτίριο και το περισφίγγουν ανακουφίζοντάς το σε περίπτωση ενός σεισμικού συμβάντος.
Ακόμα και αυτό είναι μόνο ένας από τους μηχανισμούς αντίστασης σε σεισμική δράση…»
Από απονομή βραβείου, στον υπεύθυνο Διαχείρισης Μεγάλων Δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», κ. Γιάννη Ζερβάκη.
Ιωάννα Δογάνη: «Στη πόλη της Δράμας, εντοπίστηκαν ελάχιστα κτίρια που συνδέονται με την ακμή του 19ου αιώνα…»
Οι προσόψεις του αρχοντικού, όπως εξήγησε η κα. Δογάνη, είναι καλυμμένες με ημίλευκο μάρμαρο, με γκρι και θαλασσί φλεβώσεις. Με το υλικό αυτό, αποδίδονται όλες οι λεπτομέρειες που δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα στο αρχοντικό, καθώς είναι καλοδουλεμένοι, καλά ορθογωνισμένοι, άριστα συναρμοσμένοι λιθόπλινθοι που αποδίδουν πολυτέλεια και μοναδικότητα στην κατασκευή.
Στη πόλη της Δράμας, εντοπίστηκαν ελάχιστα κτίρια και αυτά δημόσια, που συνδέονται με την ακμή του 19ου αιώνα, και διέθεταν ή διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά.