Home > νέα > Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα για τα καυσόξυλα φέτος στο Κάτω Νευροκόπι ► Τσακιρίδης στον «Π.Τ.»: «Το μεγάλο πρόβλημα θα το δούμε το 2020…»

Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα για τα καυσόξυλα φέτος στο Κάτω Νευροκόπι ► Τσακιρίδης στον «Π.Τ.»: «Το μεγάλο πρόβλημα θα το δούμε το 2020…»

Λιγοστά τα χρήματα και χαμηλή η παραγωγή

Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα

για τα καυσόξυλα φέτος

στο Κάτω Νευροκόπι

► Τα προβλήματα των υλοτόμων Κ. Νευροκοπίου

► Τσακιρίδης: «Το μεγάλο πρόβλημα θα το δούμε το 2020…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΡΝΗΤΙΚΑ φαίνεται πως είναι φέτος τα μηνύματα για τη διανομή των καυσοξύλων στους κατοίκους των ορεινών περιοχών του Νομού Δράμας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες˙ ένα πρόβλημα το οποίο εδώ και χρόνια παραμένει και το οποίο αυξάνεται και περιπλέκεται αντί να λύνεται.

Και όλα αυτά εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου, καθώς εκεί το κρύο είναι πιο τσουχτερό από άλλα σημεία της Δράμας, ενώ κρατάει και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αρχικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανομή καυσοξύλων γίνεται κάθε χρόνο μέσω των Δασαρχείων, όπως του Δασαρχείου Δράμας και του Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου.

Παράπονα κατοίκων

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παράπονα των κατοίκων του Νευροκοπίου, είναι αρκετά. Μάλιστα, με επιστολή τους προς τον «Πρωινό Τύπο», επισημαίνουν ότι «τα μαντάτα δυστυχώς είναι άσχημα και από τους κύκλους του Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου, ότι με τα χρήματα που έστειλε το αρμόδιο Υπουργείο ανέρχονται μόνο σε 300.000 ευρώ. Και το Δασαρχείο Νευροκοπίου θα πρέπει να πληρώσει με αυτά τους υλοτόμους».

Όπως επισημαίνεται επίσης στην ίδια επιστολή, «αυτό που γίνεται κάθε χρόνο στην περιοχή μας με το θέμα των  καυσόξυλων, είναι απαράδεκτο και απογοητευτικό. Με επτά μήνες διάρκεια του χειμώνα είναι ντροπή, το κράτος μέσω του Δασαρχείου να στέλνει κάθε χρόνο και λιγότερα χρήματα. Οι κάτοικοι του Νευροκοπίου βρίσκονται σε απόγνωση».

Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο, ο εκάστοτε δήμαρχος Νευροκοπίου φτάνει στο σημείο να στέλνει επιστολές στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αυξηθούν τα ποσά αυτά, ενώ πέρσι είχε υπάρξει σοβαρό ζήτημα με τις πληρωμές των υλοτόμων.

KYRIAKIDHS (KINHSH NEON NEVROKOPIOY)1

Κυριακίδης: Λιγοστή χρηματοδότηση

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με το δήμαρχο Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε με τη σειρά του ότι «για άλλη μια χρονιά η χρηματοδότηση είναι μικρή και δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν οι υλοτόμοι». Επισημαίνει μάλιστα ο ίδιος, ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια νομοθεσία, η οποία δεν ευνοεί την υλοτομική εργασία. Πράγμα που σημαίνει ότι οι υλοτόμοι μειώνονται, οι δουλειές τους μειώνονται και αύριο μπορεί να σταματήσουν  άλλοι πέντε. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν τα προβλήματα».

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, τονίζει ιδιαίτερα ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο για το λεκανοπέδιο και ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσει σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων  προκειμένου να βρεθούν ίσως κάποιες λύσεις ή να ζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση.

Μαναρίδης: Θα ζητήσουμε κι άλλα χρήματα

Στον «Π.Τ.» μίλησε και ο δασάρχης Κ. Νευροκοπίου κ. Μαναρίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε την χαμηλή χρηματοδότηση, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή έχει πάρει περίπου 375.000 ευρώ. «Η χρηματοδότηση που πήραμε μέχρι τώρα είναι περίπου 375.000 ευρώ, που δεν αρκεί και περιμένουμε μήπως πάρουμε και νέα χρηματοδότηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε μάλιστα τις προηγούμενες χρονιές η χρηματοδότηση έφτανε μέχρι και τις 550.000 ευρώ. Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι οι ποσότητες ξυλείας μειώνονται συνεχώς ενώ βεβαίωσε ότι και φέτος «θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού της περιοχής».

Τσακιρίδης: Το 2020 ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα!

«Τα προβλήματά μας είναι μεγάλα εξαιτίας του χαμηλού κόστους που πληρώνει το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου», επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Σωματείου Υλοτόμων Αρμοδιότητας Εποπτείας Κ. Νευροκοπίου κ. Τσακιρίδης.

Όπως αρχικά επισημαίνει ο κ. Τσακιρίδης, «ένα από τα προβλήματα είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία της διανομής καυσόξυλων ξεκινάει αργά, εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκινάει τον Οκτώβριο».

Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου δίνει πολύ χαμηλές τιμές, «κάτω του κόστους», όπως μας λέει «και τα χρήματα που λαμβάνουμε κατά μονάδα μέτρησης είναι λίγα. Και αυτό συμβαίνει μόνο στο Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου, για το λόγο ότι υπάρχει παγετός και μεγάλη διάρκεια του χειμώνα».

Ιδιαίτερη επισήμανση κάνει ο κ. Τσακιρίδης, ότι εξαιτίας της χαμηλής τιμής, «πολλοί υλοτόμοι εγκατέλειψαν το επάγγελμα. Τουλάχιστον το 30% τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φύγει και μάλιστα στο εξωτερικό, προκειμένου να βρουν καλύτερη τύχη».

KAYSOKSYLA

Ο ίδιος λέει ότι, ήδη επί υπουργίας του κ. Φάμελλου ακόμα, είχαν στείλει επιστολές αναδεικνύοντας το πρόβλημα, όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, στην Περιφέρεια, στη Διεύθυνση Δασών Δράμας, αλλά ακόμα περιμένουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους για την όλη κατάσταση.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Τσακιρίδης, για την επόμενη χρονιά: «Το μεγάλο πρόβλημα θα διαφανεί το 2020, για το λόγο ότι δεν θα υπάρχουν ικανές ποσότητες ξυλείας για να καλύψουν τις ανάγκες. Και αυτό εξαιτίας του ότι δεν θα υπάρχουν οι απαραίτητες αποθηκευμένες ποσότητες που θα έχουν εξαντληθεί. Έχουμε ήδη μειωμένη ξυλεία, κυρίως επειδή οι υλοτόμοι δεν επιθυμούν να υλοτομήσουν, λόγω της χαμηλής τιμής κάτω του κόστους».

Συμπληρώνει μάλιστα σε άλλο σημείο, ότι, «στο Νευροκόπι δίνουμε κάθε χρόνο 30.000 χωρικά, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο Νομό και το Δασαρχείο Δράμας, η ποσότητα δεν ξεπερνάει το 1/3 από αυτήν του Νευροκοπίου».

Στο Παρανέστι

Ο «Π.Τ.» μίλησε επίσης και με τον δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο οποίος είπε ότι μέχρι στιγμής δόθηκαν στους πολίτες μόνο 5 χωρικά κάτω από το Νέστο και 7 χωρικά πάνω από το Νέστο, λόγω του διαχωρισμού ότι κάνει λιγότερο και περισσότερο κρύο αντίστοιχα.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Καγιάογλου, «αυτά και μόνο είναι πολύ λίγα και θα ζητήσουμε μεγαλύτερες ποσότητες».