Επίσημη ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο
Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το Σχέδιο Στρατηγικής
Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας
Έργο προϋπολογισμού 8,6 εκατ. ευρώ
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ανακοίνωση της οριστικής ένταξης στο ΕΣΠΑ των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), τριών Δήμων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή, ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος. Οι Δήμοι των οποίων τα σχέδια ΒΑΑ εντάσσονται, είναι της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Δράμας.
Όπως είναι γνωστό και έχει δημοσιεύσει ήδη από τις 6 Δεκεμβρίου 2016 ο «Πρωινός Τύπος», η έγκριση ήρθε ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΠΑΜΘ. Επίσης, ο «Πρωινός Τύπος» έχει δημοσιεύσει αναλυτικά το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας στις 8 Ιανουαρίου 2016, 13 Σεπτεμβρίου 2016, 17 Σεπτεμβρίου 2016 και 6 Δεκεμβρίου 2016.
Χρ. Μέτιος: Τρεις Δήμοι εντάσσουν το ΒΑΑ στο ΕΣΠΑ
Ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, αφού προηγήθηκαν οι όποιες ενστάσεις, έκανε χθες το μεσημέρι στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ την επίσημη ανακοίνωση της οριστικής ένταξης στο ΕΣΠΑ, των Σχεδίων ΒΑΑ τριών Δήμων της Περιφέρειας. Τόνισε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:
«Όπως είναι ήδη γνωστό, πρώτη στη βαθμολογία είναι η πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης με 7,4 βαθμούς στους 10, δεύτερη είναι η πρόταση του Δήμου Καβάλας με 7,2 βαθμούς, τρίτη του Δήμου Δράμας με 6,8 βαθμούς, τέταρτη του Δήμου Κομοτηνής με 6,5 βαθμούς και πέμπτη του Δήμου Ξάνθης με 5,9 βαθμούς. Με βάση τον οριστικό πίνακα κατάταξης, ανακοινώνουμε οριστικά, την έγκριση υλοποίησης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας και επομένως την χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ.»
Συνεχίζοντας ο κ. Μέτιος, σημείωσε: «Με τη σημερινή έγκριση των τριών Στρατηγικών Βιώσιμης Ανάπτυξης των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας, με προϋπολογισμό 8,6 εκατ. ευρώ το καθένα, πετυχαίνουμε την υλοποίηση δράσεων τοπικού αναπτυξιακού χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονιστεί η σημαντική επιτυχία της Περιφέρειας ΑΜΘ, συμπεριλαμβάνω και τη Διαχειριστική Αρχή για την προσπάθεια που έκανε, η οποία αφορά στην τελική έγκριση 3 Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όταν στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν μία έως δύο.»
ΕΣΠΑ αξίας 133 εκατ. ευρώ
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ ο κ. Μέτιος σημείωσε επίσης, ότι, «η συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, δηλαδή της Περιφέρειας και των Δήμων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και ακόμη περισσότερο για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της περιοχής μας.
Από το σύνολο των 89 ήδη ενταγμένων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 133 εκατ. ευρώ, τα 55 απ’ αυτά τα έργα, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 55%, ήδη υλοποιούνται με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ. Σ’ αυτό το ποσό, αν υπολογίσουμε τα έργα που υλοποιούνται από την Εταιρεία Ανάπτυξης της Αυτοδιοίκησης, γύρω στα 9 εκατ., τα έργα που υλοποιούνται από την ΟΧΕ, και τα έργα που σήμερα ανακοινώνουμε της Στρατηγικής ΒΑΑ, προκύπτει ένα ποσό γύρω στα 130 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αν σ’ αυτό προστεθεί και ένα ποσό 24 εκατ. ευρώ, από πρόσθετους πόρους, όχι από το ΕΣΠΑ, που είναι προτάσεις που ήδη έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων της Περιφέρειας, συνεπώς μιλάμε για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό 154 εκατ. ευρώ, που κατευθύνονται στην ανάπτυξη των Δήμων της Περιφέρειας.»
Η αναφορά του κ. Μέτιου για τη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας
Στόχος της Στρατηγικής ΒΑΑ του Δήμου Δράμας είναι η βελτίωση των συνθηκών υποδοχής οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην πόλη της Δράμας. Ταυτόχρονα, η βελτίωση της περιβαλλοντικής και αισθητικής κατάστασης στο κέντρο της πόλης και η προώθηση της επιχειρηματικότητας, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των ψηφιακών εφαρμογών.
Η περιοχή στην οποία θα εφαρμοστεί η Στρατηγική ΒΑΑ είναι ο κεντρικός πυρήνας ανάπτυξης της Δράμας. Πιο συγκεκριμένα, θα ενοποιηθούν το ιστορικό κέντρο της πόλης με το Δημοτικό Πάρκο και το Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.
Οι σημαντικότερες, από άποψη χρηματοδοτικής βαρύτητας, παρεμβάσεις αφορούν στη:
- Βιοκλιματική αναβάθμιση δημοσίων χώρων περιοχής ανάμεσα στις πηγές Αγίας Βαρβάρας και το Δημοτικό Κήπο Δράμας, προϋπολογισμού 5,8 εκατ. ευρώ.
- Έξυπνη επιχειρηματικότητα: στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δομών στήριξης, προϋπολογισμού 1,0 εκατ. ευρώ – δράση που γίνεται σε συνεργασία με το ιδιαίτερα δραστήριο και αξιόπιστο Επιμελητήριο Δράμας.
Η ΣΒΑΑ του Δήμου Δράμας αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία στην Ωριμότητα και στη Σκοπιμότητα των πράξεων. Συγχαρητήρια στον κ. Μαμσάκο για την πρόταση του Δήμου Δράμας.
Το σχέδιο ΒΑΑ του Δήμου Δράμας
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, περιλαμβάνει ένα κύριο έργο, της διασύνδεσης των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και του δημοτικού κήπου της πόλης, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν και άλλα προγράμματα και έργα, τα οποία θα έχουν άμεση σχέση την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής καθώς και με την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και άλλα.
Στη διασύνδεση των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και του δημοτικού κήπου, περιλαμβάνεται ένα μεγαλόπνοο και φιλόδοξο σχέδιο Βιοκλιματικής Αναβάθμισης της περιοχής και με την εφαρμογή του θα αλλάξει ένα από τα κεντρικότερα και πλέον προβληματικά σημεία της πόλης και θα επηρεάσει σημαντικά τη ζωή συνδημοτών μας σε βάθος 15ετίας και 20ετίας.
Σε δηλώσεις του αντιδημάρχου Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκη στον «Πρωινό Τύπο» στις 17 Σεπτεμβρίου 2016, όταν είχε κατατεθεί στο Σχέδιο ΒΑΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ προς έγκριση, αναφερόταν: «Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος, το οποίο θα προσελκύσει τουρίστες, οι οποίοι ενδιαφέρονται γενικότερα για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το αντικείμενό του βασίζεται στον τουρισμό και τον πολιτισμό.»
Η συνέχεια θα γραφτεί σε μια εβδομάδα περίπου, όταν πλέον, μετά από τις όποιες ενστάσεις κατατεθούν και εξεταστούν, η Δράμα, θα μπορέσει να λάβει την οριστική έγκριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει καταθέσει.