Ημερίδα στη Δράμα για την Βραχυκερατική φυλή βοοειδών
Πιστοποίηση της φυλής σημαίνει
και πιστοποίηση προϊόντων
και άρα καλύτερες τιμές
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο κ. Μπιζέλης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο κ. Καζόλας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα, μέλη της Ένωσης Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Δράμα, προκειμένου να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους της περιοχής για τη συγκεκριμένη φυλή βοοειδών.
Ο «Πρωινός Τύπος», στις 26 Σεπτεμβρίου, είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης κ. Αχιλλέα Τσαπραΐλη. Κατά την ημερίδα ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, μίλησαν στον «Π.Τ.», ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωσήφ Μπιζέλης, και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Γιάννης Καζόγλου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και εκτροφέας βραχυκερατικών βοοειδών.
Μπιζέλης: Πιστοποίηση του προϊόντος
Ο κ. Μπιζέλης, ανέπτυξε το θέμα της γενετικής ταυτοποίησης της βραχυκερατικής φυλής αλλά και γενικότερα των βοοειδών. Όπως είπε σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», «τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα μέσα μέσω τεχνικών του DNA, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε τις διαφορές που έχουν οι φυλές μεταξύ τους, και να φτάσουμε στο επίπεδο, ακόμα και αν ένα ζώο έχουμε αμφιβολίες για το πού ανήκει, να το κατατάξουμε σε μια φυλή. Εφόσον έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη βάση από διάφορες φυλές, μπορούμε στη συνέχεια να ταυτοποιούμε τα ζώα ανάλογα με τη φυλή.
Αυτό είναι χρήσιμο, τόσο για ζώα που δίνονται επιδοτήσεις, αλλά αυτό κατοχυρώνει και τα αντίστοιχα προϊόντα. Με την έννοια ότι, ένα προϊόν που παράγεται, είτε κρέας είτε γαλακτοκομικό από ένα ζώο μιας συγκεκριμένης φυλής, στη συνέχεια μπορούμε να πάρουμε δείγμα από το σούπερ μάρκετ και να πιστοποιήσουμε αν αυτό το προϊόν προέρχεται από ένα ζώο αυτής της φυλής. Άρα κατοχυρώνουμε τα προϊόντα που παράγονται από μια συγκεκριμένη φυλή».
Για ποιο λόγο η συγκεκριμένη φυλή κ. Μπιζέλη;
«Οι φυλές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στα προϊόντα που παράγουν. Όχι μόνο σε θέματα γεύσης, ακόμα και στη σύσταση των προϊόντων. Για παράδειγμα, σε κάποια πειράματα που έχουν γίνει, έχουμε ότι τα ζώα τα οποία προέρχονται από μια συγκεκριμένη φυλή και τρέφονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος, έχουν διαφορετική χημική σύσταση. Το προφίλ των λιπαρών οξέων είναι διαφορετικό δηλαδή. Είναι πιο πλούσιο σε Ω3 ή Ω6, έχουν χαμηλότερη χοληστερόλη κτλ. Άρα, μ’ αυτή την έννοια, μπορούμε να αναπτύξουμε προϊόντα τα οποία θα έχουν μεγαλύτερη αξία ή να απευθύνονται σε ένα ειδικό κοινό. Αυτή τη στιγμή όλα πέφτουν σε μια κοινή δεξαμενή, όπου είτε εισαγόμενο είναι το κρέας, είτε από μια συγκεκριμένη φυλή, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δίνεται μια πολύ χαμηλή τιμή σε έναν παραγωγό που έχει αυξημένο κόστος και τελικά να μην μπορεί να ανταπεξέλθει».
Κύριε Μπιζέλη, εσείς έχετε μια σχετική πείρα ανά την Ελλάδα. Τι επικρατεί σήμερα στη χώρα από τις αυτόχθονες φυλές;
«Παρ’ όλο ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη γκάμα από αυτόχθονες φυλές σε όλα τα είδη ζώων, κυρίως στα βοοειδή, στα πρόβατα και σε άλλα, αυτή τη στιγμή, επειδή δεν εκτιμάται η αξία της κάθε φυλής και των προϊόντων τους, έχουμε ως αποτέλεσμα να δίνονται πολύ χαμηλές τιμές σ’ αυτούς τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να βγαίνουν από το επάγγελμα και να χάνονται και τα ζώα.
Υπάρχει κίνδυνος δηλαδή, σε λίγο καιρό να χάσουμε όλες τις αυτόχθονες φυλές γιατί ακριβώς δεν μπορούμε να δώσουμε την υπεραξία που έχει το προϊόν. Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, πλέον περνάμε σ’ αυτές τις μορφές: από ειδική φυλή, από ειδική εκτροφή και έτσι μπορούν να ανταπεξέρχονται. Γιατί ακόμα και χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, δεν μπορούν να παράγουν σε τόσο χαμηλό κόστος, όπως μπορεί να παράγει μια μονάδα στην Ουκρανία ή στη Ρουμανία. Άρα, αν βγάλεις ένα γάλα χωρίς ένα χαρακτηριστικό, δεν μπορείς να δώσεις αυτή την τιμή στον παραγωγό».
Καζόγλου: Δύσκολη η αγορά του κρέατος
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Καζόγλου, γεν. γραμ. της Ένωσης Βραχ. Φυλών Βοοειδών, Γεωπόνος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Δασολογίας, δίνει έμφαση στο θέμα της πιστοποίησης του κρέατος σε μια δύσκολη αγορά.
Ο ίδιος, αν και πανεπιστημιακός, εντούτοις συμμετέχει και ως εκτροφέας της βραχυκερατικής φυλής μέσω της οικογένειάς του.
Όπως επισημαίνει, «το πολύ θετικό είναι ότι σε τρία χρόνια καταφέραμε και ανεβάσαμε την Ένωση, έχοντας ήδη 70 μέλη σε σύνολο 130 συνολικών εκτροφών. Τρεις από τις αυτόχθονες φυλές στην Ελλάδα, είναι της Βραχυκερατικής, της Συκιάς και της Κατερίνης».
Στο ερώτημα για το ποια ακριβώς είναι σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα, ο ίδιος λέει κατ’ αρχάς ότι στη Δράμα έχουμε περίπου 15 εκτροφές, και τονίζει: «Το ζήτημα είναι ότι οι εκτροφές μας είναι ιδιαίτερες. Κατ’ αρχάς εφαρμόζουμε το εκτακτικό σύστημα διατροφής, που σημαίνει ότι τα ζώα βόσκουν σχεδόν όλο το χρόνο ελεύθερα στα λιβάδια ή με καθοδήγηση βοσκού, και μόνο σε περιοχές όπου οι χειμώνας είναι βαρύς, τα ταΐζουμε.
Είναι ζώα λιτοδίαιτα, ανθεκτικά και είναι προσαρμοσμένα πάρα πολύ καλά στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες των περιοχών αυτών. Τα βρίσκουμε κυρίως σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Κεφαλονιά, όπου έχει πολύ καλό πληθυσμό. Έχουν εξαιρετικά ποιοτικό κρέας, το οποίο όμως θα πρέπει να το αποδείξουμε κιόλας.
Το μειονέκτημα είναι ότι, σε σχέση με τις βελτιωμένες φυλές βοοειδών τα σφάγια, τα μοσχάρια που κυκλοφορούν στην αγορά, τα δικά μας τα ζώα έχουν πολύ μικρότερη ποσότητα κρέατος και σχετικά μεγάλη αναλογία κρέατος οστού. Αυτό που λέμε ότι, το πολύ κόκκαλο δεν το θέλει ο χασάπης, όπως και η νέα Ελληνίδα νοικοκυρά!»
Στο ερώτημα αν η συγκεκριμένη βραχυκερατική φυλή έχει ζήτηση από τους Έλληνες κτηνοτρόφους, τονίζει ότι «στο θέμα της πώλησης των προϊόντων έχουμε προβλήματα. Αυτό που θέλουμε εμείς ως Ένωση, είναι να μπούμε στην αγορά γι’ αυτό και συμμετέχουμε σε εκθέσεις και σε διάφορες γαστρονομικές εκθέσεις. Προσπαθούμε να μπούμε σε μια δύσκολη και παγιωμένη αγορά, όπως είναι αυτή του κράτος. Οπότε, αν τεκμηριώσουμε τη γεύση, την ποιότητα, τα καλά λιπαρά του κρέατος και γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα το προϊόν, τότε θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό».