Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Δράμα το 6ο Ροταριανό Συνέδριο της 2484 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ
Οι Ροταριανοί ανέπτυξαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα
θέματα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, το 6ο Ροταριανό Συνέδριο, της 2484 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ, το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο, Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 23 Απριλίου, για πρώτη φορά στη Δράμα.
Η τελετή έναρξης του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 21 Απριλίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, με την παρουσία επισήμων, και μελών των Ροταριανών Ομίλων.
Ο Δραμινός Διοικητής της 2484 Ροταριανής Περιφέρειας, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης,
και ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Δράμας, κ. Δημήτρης Πετρίδης
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο Δραμινός Διοικητής της 2484 Ροταριανής Περιφέρειας, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, μίλησε για το ετήσιο συνέδριο που διεξήχθη στην πόλη μας, για το έργο της Περιφέρειας και των Ροταριανών Ομίλων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη Δράμα πανελλήνιο συνέδριο αυτού του τύπου, διότι δεν έτυχε να έχει ποτέ Διοικητή. Στα 60 χρόνια του Ροταριανού Ομίλου Δράμας, δεν υπήρξε ποτέ Διοικητής. Φέτος, από την 1η Ιουλίου του 2016 έως και τις 30 Ιουνίου του 2017, η Δράμα έχει Διοικητή στο Ρόταρυ. Νομίζω, ότι πετύχαμε τον σκοπό μας. Διοικήσαμε την Περιφέρεια πάρα πολύ καλά. Αυξήσαμε τα μέλη της Περιφέρειας, και είμαστε οι πρώτοι σε όλο τον κόσμο με τόσο μεγάλη αύξηση, μιλώντας πάντα αναλογικά.
Πρώτιστο καθήκον μας, είναι το «υπηρετείν». Υπηρετούμε, υπεράνω του εαυτού μας και είμαστε όλοι εθελοντές. Ότι κάνουμε, το κάνουμε για να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τον άνθρωπο. Άλλωστε, το σύνθημα της φετινής μας χρονιάς, είναι «Το Ρόταρυ στην υπηρεσία της ανθρωπότητας».
Ακολούθως, ο κ. Πετρίδης μίλησε για το σημαντικό επίτευγμα των Ροταριανών, οι οποίοι συνέβαλαν στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας ανά τον κόσμο. «Το Ρόταρυ, με τις δράσεις του και με την μεγάλη του επιμονή και υπομονή, κατάφερε να ξεριζώσει την πολιομυελίτιδα από τον πλανήτη, με δικά τους κεφάλαια. Πριν από δέκα χρόνια, είχαμε περίπου 350.000 κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα κατέληγαν.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το 2016, υπήρξαν μόνο 37 κρούσματα, και από 1η Ιανουαρίου του 2017 μέχρι και σήμερα έχουμε μόνο πέντε σε όλο τον κόσμο. Αυτό, οφείλεται στη μεγάλη δράση και την πολύ μεγάλη αγάπη των Ροταριανών προς τον συνάνθρωπο.
Το Διεθνές Ρόταρυ, εστιάζει και σε άλλες δράσεις, όπως είναι η ειρήνη, η καταπολέμηση άλλων ασθενειών, η παιδική θνησιμότητα, αλλά και η μητέρα, καθώς επίσης και στον αναλφαβητισμό. Υπάρχουν άπειρα προγράμματα που τρέχουν παγκόσμια, τα οποία νομίζω ότι στέφονται συνεχώς με επιτυχία.
Αναλαμβάνουμε περιπτώσεις δύσκολες, όπου δεν μπορούν οι άλλοι, μπορούμε εμείς. Το Ρόταρυ, είναι πάντα πρώτο και μπροστά», υποστήριξε ο κ. Πετρίδης.
Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Δουκίδης
Γεώργιος Δουκίδης – «Η ψηφιακή καινοτόμος επιχειρηματικότητα ως μοχλός ανάπτυξης της Ελλάδας»
Παράλληλα, στην τελετή έναρξης ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιος Δουκίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ψηφιακή καινοτόμος επιχειρηματικότητα ως μοχλός ανάπτυξης της Ελλάδας». Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο κ. Δουκίδης ανέφερε: «Μιλάμε πολλές φορές στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των παραδοσιακών κλάδων. Υπάρχουν όμως και κάποιοι σύγχρονοι κλάδοι, όπως οι κλάδοι της πληροφορικής και του διαδικτύου, όπου αν είμαστε λίγο προσεκτικοί θα μπορέσουν να δώσουν μια ώθηση στην ελληνική οικονομία, δίνοντας πολλές θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τις εξαγωγές, που είναι αρκετά εύκολο, καθώς δεν μιλάμε για φυσική ροή προϊόντων αλλά για ψηφιακά μέσα, μέσω internet, και βέβαια την αύξηση του ΑΕΠ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια βλέπουμε πραγματικά μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω βέβαια ότι οι θέσεις στο δημόσιο πλέον δεν υπάρχουν, οι νέοι είναι ξεκάθαρο ότι στρέφονται προς την επιχειρηματικότητα. Υπάρχει όμως ένα ακόμα θέμα, ότι παρόλο που έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά προδιάθεσης, ακόμα υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κίνητρα ώστε να βοηθηθούν οι νέοι. Παρόλα αυτά, ειδικά στο κομμάτι του internet και της πληροφορικής, έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από 5.000 νέες επιχειρήσεις, όπου κάποιες από αυτές είναι πάρα πολύ δυναμικές».
Υπάρχει ένα θετικό στοιχείο ως προς την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας, ακόμα και αν αυτό έχει χαμηλά ποσοστά, και αυτό αποτελεί την ουσιαστική ελπίδα για ένα αναπτυξιακό σοκ στην χώρα μας, το οποίο χρειαζόμαστε για τα επόμενα πέντε χρόνια, υποστήριξε ο κ. Δουκίδης.
Παράλληλα, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε σε μερικές πρακτικές ιδέες για το πώς θα μπορέσουν οι Έλληνες αξιοποιώντας το ελληνικό ταλέντο, τους Έλληνες μηχανικούς και την εξωστρέφεια τους, να μπορέσουν να δημιουργήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας, που θα κρατήσουν τα νέα παιδιά, και βέβαια θα δώσουν μεγάλη δυνατότητα εξωστρεφούς δραστηριότητας σε εξαγωγές.
ο Πλαστικός Χειρουργός, Δρ. Πρόδρομος Παπαϊωάννου
Δρ. Πρόδρομος Παπαϊωάννου – «Η πλαστική χειρουργική δεν είναι ματαιοδοξία αλλά ποιότητα ζωής»
Επιπλέον, την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης, μια ακόμη ενδιαφέρουσα εισήγησή ακολούθησε, με θέμα: «Η πλαστική χειρουργική δεν είναι ματαιοδοξία αλλά ποιότητα ζωής», από τον πλαστικό χειρουργό, Δρ. Πρόδρομο Παπαϊωάννου.
Μέσα από την εισήγησή του, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην ιστορία της πλαστικής χειρουργικής, πως ξεκίνησε και ποια ήταν η αναγκαιότητα που οδήγησε ώστε να δημιουργηθεί αυτή η ειδικότητα.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε τα περιστατικά που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, όπως είναι τα περιστατικά αποκατάστασης αλλά και τα περιστατικά αισθητικής χειρουργικής. «Κάποια περιστατικά αφορούν στην αποκατάσταση σε ανθρώπους κυρίως που έχουν υποστεί τραυματισμούς και βλάβες έπειτα από άλλα χειρουργεία, από μολύνσεις κλπ., και σε όλα αυτά δηλαδή που συμβάλουν ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου.
Το κομμάτι της αισθητικής χειρουργικής, συνήθως προωθείται μέσα από τα media ως ένα θέμα που έχει να κάνει με την ματαιοδοξία και με την ομορφιά, και εκεί χάνουμε λίγο το μέτρο. Δεν παύει όμως, να είναι μια ιατρική πράξη, με ιατρικές ενδείξεις που όταν γίνεται σωστά, μπορεί να συμβάλει ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου».
Σε ερώτηση της εφημερίδα μας, για το κατά πόσο οι Έλληνες είμαστε εξοικειωμένοι με τις πλαστικές επεμβάσεις, είτε αυτό αφορά στην αποκατάστασή, είτε στην αισθητική χειρουργική, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ότι: «Σε ότι αφορά στο κομμάτι της αποκατάστασης, θα έλεγα ότι είμαστε λίγο πιο πίσω από ότι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Συνήθως, επισκέπτονται τον πλαστικό χειρουργό περιστατικά όταν θα υπάρξουν επιπλοκές και όταν φτάσει στο απροχώρητο μια κατάσταση. Σε ότι αφορά στην αισθητική χειρουργική, είμαστε παγκοσμίως το νούμερο 2 σε αυτές τις επεμβάσεις».
Ακολούθως, μια ακόμη ερώτηση που θέσαμε στο κ. Παπαϊωάννου, ήταν αν έχει επηρεάσει τους Έλληνες η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, σε ότι αφορά στις αισθητικές επεμβάσεις, καθώς και πως κυμαίνονται τα ποσοστά. «Θα έλεγα ότι είναι σταθερά τα ποσοστά, και ίσως λίγο αυξανόμενα. Απλά, υπάρχει μια μικρή μεταστροφή στο τι επιλέγουν να κάνουν. Δηλαδή, πλέον δεν είναι τόσο δημοφιλείς οι μεγάλες επεμβάσεις, αλλά οι μικροδιορθώσεις και οι μικροπαρεμβάσεις, οι οποίες έχουν βέβαια και αυτές ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες εγχειρήσεις.
Βέβαια, αυτό ταιριάζει και λίγο με τον τρόπο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων, οι οποίοι δεν θέλουν να μένουν πολλές μέρες μακριά από την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές τους», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.
Σχετικά με το θέμα της εισήγησής του, το οποίο αφορά στην πλαστική χειρουργική, η οποία δεν είναι ματαιοδοξία αλλά ποιότητα ζωής, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε ότι: «Σε αυτό το κομμάτι, οποιαδήποτε παρέμβαση και να κάνουμε στο σώμα μας, είτε αυτό αφορά σε ένα τατουάζ, ένα κούρεμα, ή ένα ντύσιμο, πάντα μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση η οποία είναι ματαιόδοξη, αλλά προσωπικά προσπαθώ να αναγνωρίζω αυτές τις περιπτώσεις και να βάζω φρένο στις υπερβολικές διορθώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις, που φοβούνται και έχουν μεγάλη ανασφάλεια με την εμφάνισή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ εύκολο να καταλήξει κανείς στην παγίδα να ζητάει συνέχεια να κάνει χειρουργεία και διορθώσεις, και τελικά να μην μείνει ποτέ ευχαριστημένος. Αυτές οι περιπτώσεις βέβαια, όταν αναγνωρίζονται προσπαθούμε να δώσουμε μια άλλη υποστήριξη, ώστε να μην πέσουμε σε αυτή την παγίδα».