Ημερίδα – διαβούλευση του ΥΠΕΝ
Επιβεβλημένη η αναβάθμιση
των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Ο πρόεδρος του Φ.Δ.Ο.Ρ, κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου μιλάει στον «Π.Τ.»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, η ημερίδα – διαβούλευση για τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παρόντες, ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.
Επιπλέον στην ημερίδα μεταξύ των άλλων συμμετείχαν οι πρόεδροι και συντονιστές των 36 ΦΔΠΠ, εκπρόσωποι των εργαζομένων στους ΦΔΠΠ, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, εκπρόσωποι των 20 ΜΚΟ που εμπλέκονται στους ΦΔΠΠ, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων, καθώς και αρμόδιες και συναρμόδιες για τους ΦΔΠΠ υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.
Στην ημερίδα, συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Δραμινός πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου, ο οποίος μίλησε στον «Π.Τ.», σχετικά τα όσα συζητήθηκαν για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Όπως σημείωσε ο κ. Κεχαγιόγλου, στόχος της ημερίδας ήταν να πραγματοποιηθεί ένας ευρύς διάλογος για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης και το μέλλον τους. «Είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση των ΦΔΠΠ, τόσο από πλευράς προσωπικού όσο και από πλευράς πόρων, καθώς πλέον και σύμφωνα με το ν.4519/2018, έχει αυξηθεί η περιοχή ευθύνης των ΦΔΠΠ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι Οι ΦΔΠΠ, παράγουν έργο σε ότι αφορά στην διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας των περιοχών ευθύνης τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεχαγιόγλου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στην εισαγωγική ομιλία του, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι το περιβάλλον βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας όχι μόνο του υπουργείου, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά.
Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης, επεσήμανε και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Διαχείρισης, και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Η παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα βιοποικιλότητας, αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα, όπως επεσήμανε ο υπουργός.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο ίδιος, υπάρχουν 36 Φορείς σε όλη τη χώρα, ενώ πολλοί από τους Φορείς αυτούς, παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων που είναι στα διοικητικά συμβούλια, υπολειτουργούν και αρκετοί στην ουσία δεν λειτουργούν καθόλου, αναφερόμενος στους 8 Φορείς που ιδρύθηκαν το 2018, οι οποίοι ουσιαστικά υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπάρχουν Διοικητικά Συμβούλια τα οποία αδυνατούν να σχηματίσουν ακόμη και απαρτία, ενώ παράλληλα οι Φορείς διαθέτουν περιορισμένα μέσα και ασαφείς αρμοδιότητες.
Ακόμη, σημαντικό είναι και το ζήτημα ότι πολλοί Φορείς δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια και αδυνατούν να απορροφήσουν πόρους από το πρόγραμμα του Υπουργείου, το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για να υλοποιήσουν τις απαραίτητες δράσεις για τις περιοχές ευθύνης τους.
«Θέλουμε να προχωρήσουμε σε αναβάθμιση των φορέων, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο διοικητικό μοντέλο. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε το ρόλο των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον πρέπει να δούμε το θέμα μιας πιο ουσιαστικής χρηματοδότησης των φορέων.
Πρέπει να δούμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Ας δούμε τι κάνει η Ιταλία, ας δούμε τι κάνει η Ισπανία, ας δούμε τι κάνει η Αυστρία, ας δούμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ας το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Και αν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν όλοι αυτοί, δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί μαζί κάνουν λάθος και εμείς κάνουμε το σωστό, γιατί διαφορετικά θα είχαν παραπεμφθεί αυτοί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι εμείς. Διότι εμείς έχουμε παραπεμφθεί.
Θέλω να ταυτιστώ με ένα συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο για το περιβάλλον. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλω να ταυτιστώ με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικής και όχι θεωρητικής προστασίας του πλούτου της χώρας μας, που είναι οι περιοχές Natura, που είναι οι προστατευόμενες περιοχές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.