Αναφορά της Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή
για τις επιστολές διαμαρτυρίας του
Σωματείου Υλοτόμων Δράμας
► Πρόταση παράτασης προθεσμίας από το Σωματείο για την υλοτόμηση καυσοξύλων
Αναφορά κατέθεσε η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝ.ΑΛ. κα. Χ. Κεφαλίδου, προς τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με τις επιστολές διαμαρτυρίας του Σωματείου Υλοτόμων Εποπτείας και Αρμοδιότητας του Δασαρχείου Δράμας.
Οι δυο επιστολές, αφορούν στο πρόσφατο Σχέδιο Νόμου που κατέθεσε το ΥΠΕΝ. Με τις επιστολές του, το Σωματείο Υλοτόμων Εποπτείας και Αρμοδιότητας του Δασαρχείου Δράμας, ζητά την άμεση παρέμβασή του ΥΠΕΝ για την επανεξέταση των προθεσμιών προσαρμογής των Δασικών Συνεταιρισμών στον Ν. 4423/2016, με παράλληλη τροποποίηση του
Π.Δ.126/1986. Επίσης, καταθέτει την αναλυτική πρότασή του για την οριστική επίλυση του ζητήματος.
Όπως τονίζει το Σωματείο, το νομικό πλαίσιο που είναι σήμερα σε ισχύ, επιβάλλει στους Δασικούς Συνεταιρισμούς την έναρξη των εργασιών τους στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Μαΐου, αντί του Φεβρουαρίου. Αυτή η καθυστέρηση ουσιαστικά τους οδηγεί σε απώλεια των τριών βασικών μηνών εργασίας τους (Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος), κατά τους οποίους διενεργείται το μεγαλύτερο ποσοστό της υλοτομίας καυσόξυλων.
Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη καυσόξυλων από την αγορά, τη μη κάλυψη των ατομικών αναγκών των δικαιούχων και την αύξηση των εισαγωγών ξυλείας από άλλες χώρες. Επακόλουθο αυτών, είναι ο περιορισμός της εργασίας των υλοτόμων, με την εγχώρια παραγωγή να μένει αδιάθετη και η περαιτέρω απώλεια σημαντικού ποσοστού του ήδη περιορισμένου εισοδήματος των υλοτόμων της περιοχής μας.
Οι συνέπειες που πρόκειται να προκληθούν
Στην επιστολή διαμαρτυρίας του Σωματείου προς το ΥΠΕΝ, επισημαίνονται μεταξύ άλλων και οι συνέπειες, οι οποίες πρόκειται να επέλθουν σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα σχετικά με την υλοτόμηση καυσοξύλων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται οι υλοτόμοι θα στερηθούν την εργασία χωρίς ουσιαστικά κάποιο λόγο, για ένα τρίμηνο και με την ανάλογη μείωση του εισοδήματός τους, την στέρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μελών των δασικών συνεταιρισμών και την αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως πολίτες.
Επιπλέον, θα υπάρξει έλλειψη στην αγορά από τα εγχώρια καυσόξυλα αφού το χρονικό διάστημα που υλοτομούνται κατά κανόνα είναι οι μήνες Φεβρουάριος ως Μάιος, με αποτέλεσμα να έχουν εισαγωγή καυσοξύλων από άλλες χώρες και θα μείνει αδιάθετη η εγχώρια παραγωγή αφού όταν θα γίνουν οι υλοτομίες βάση αυτού που προτείνει το ΥΠΕΝ η ξυλεία θα είναι ακατάλληλη για καύση αφού δεν θα καίγεται.
Ακόμη, όπως αναφέρει στην επιστολή διαμαρτυρίας του το Σωματείο, δεν θα υπάρχουν καυσόξυλα για να ικανοποιηθούν οι ατομικές ανάγκες που παρέχονται στους κατοίκους των ορεινών χωριών. Τέλος, εκτός από το γεγονός ότι δεν θα εργαστούν αυτό το διάστημα, θα επιβαρυνθούν και με το κόστος για τις ζωοτροφές των ζώων φόρτου που χρησιμοποιούν για την εξωδάσωση των καυσοξύλων.
Επιπροσθέτως, το Σωματείο ζητά την επανεξέταση του θέματος από το ΥΠΕΝ, καθώς και να γίνει δεκτή η πρότασή τους για παράταση στην προσαρμογή των δασικών συνεταιρισμών στον νόμο έως την 31/12/2020. Εάν λόγο πλέον των συνθηκών που δημιουργήθηκαν δεν είναι εφικτό αυτό, τότε το Σωματείο ζητά να μην δοθεί παράταση στις προθεσμίες των άρθρων 2 και 3 του ΠΔ126/86, αλλά να γίνουν αιτήσεις από όλους
τους συνεταιρισμούς για παραχώρηση την 20 Νοεμβρίου 2019 και να δοθεί σε όλους τους συνεταιρισμούς εργασία ανάλογα με την δυναμικότητα τους.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι όσοι συνεταιρισμοί δεν προσαρμοστούν με την δυνατότητα της απορρόφησης τότε να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει πέραν της 31/03/2020 και να λειτουργήσουν για την εκκαθάριση τους όπως προβλέπει η ανάλογη υπουργική απόφαση και όταν τελειώσουν τις όποιες υποχρεώσεις έχουν, τότε να διαλυθεί ο συνεταιρισμός και τα μέλη που έχουν ταυτότητα δασεργάτη να κάνουν αίτηση εγγραφής σε οποίον συνεταιρισμό θέλουν και να γίνουν μέλη αυτού.