Home > νέα > Αλιβιζάτος: Δαμόκλειος σπάθη η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η πτώση της κυβέρνησης!

Αλιβιζάτος: Δαμόκλειος σπάθη η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η πτώση της κυβέρνησης!

Στη Δράμα ο συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Δαμόκλειος σπάθη η μη εκλογή

Προέδρου της Δημοκρατίας και

η πτώση της κυβέρνησης!

► Για την ψήφο των αποδήμων: «Θα μπορεί να ψηφίζει εξ αποστάσεως κάποιος

ο οποίος είναι εντελώς αποκομμένος από την Ελλάδα;»

► Ν. Αλιβιζάτος:  «Θα ήθελα πιο ανεξάρτητα δικαστήρια, πιο ανεξάρτητες αρχές, θα ήθελα …  σοβαρά αντίβαρα, που να μπορούν, αν το παρακάνει η εκάστοτε πλειοψηφία, να αναβοσβήνει ένα κόκκινο φως».

 

Του Θανάση Πολυμένη

Syntagmatiki anatheorisi (1) copyΗ ΨΗΦΟΣ των απόδημων Ελλήνων, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο μικροσκόπιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, και το ζήτημα της ευθύνης υπουργών, είναι τα τρία βασικά σημεία, στα οποία αναφέρθηκε ο συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος.

Συγκεκριμένα, ο ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Νίκος Αλιβιζάτος, βρέθηκε στη Δράμα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και μίλησε με κεντρικό θέμα: «Συνταγματική αναθεώρηση: ποιες οι προκλήσεις για το αύριο».

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Αλιβιζάτος, επεσήμανε κατ’ αρχάς γενικά ότι «το αναθεωρητικό έργο είναι περιορισμένο από την προηγούμενη Βουλή σε ορισμένα ζητήματα και πολύ εντοπισμένα», επισημαίνοντας ότι «θα είναι πολύ σημαντικό αν αυτά τουλάχιστον επιλυθούν», ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν την Συνταγματική Αναθεώρηση, τόνισε ότι «το πρώτο απ’ αυτά είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να μη διαλύεται η Βουλή αν δεν υπάρχουν 180 ψήφοι, το δεύτερο είναι η ευθύνη υπουργών και το τρίτο είναι η βουλευτική ασυλία. Αν σ’ αυτά τα ζητήματα, γίνει πρόοδος, θα έλεγα ότι θα είναι μια επιτυχία.

Όπως είπε μάλιστα, «αν με ρωτούσατε πριν από δέκα ή πέντε χρόνια, θα σας έλεγα ότι τα βλέπω δύσκολα. Αλλά ευτυχώς τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και δεν σας κρύβω ότι έχω κάποιες κρυφές ελπίδες, ότι τα σημεία διαφωνίας θα ξεπεραστούν, θα βρεθούν κοινοί τόποι».

Όπως είπε, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία, «ενώ η Νέα Δημοκρατία που έχει και την πλειοψηφία δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά, όμως μέχρι το Δεκέμβριο θα έχουμε τελειώσει».

Syntagmatiki anatheorisi (3)

Ο κ. Αλιβιζάτος με τον πρόεδρο

του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιο.

Η ψήφος των αποδήμων

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, είπε ότι «είναι ένα από τα ζητήματα που μέχρι πρόσφατα δίχαζε πάρα πολύ, θα έλεγα όμως σημειώνονται κάποιες συγκλήσεις και αυτό είναι ελπιδοφόρο». Είπε όμως ότι «χρειάζονται 200 ψήφοι γι’ αυτό, ενώ το παράδοξο είναι ότι η αναθεώρηση θέλει 180! Χρειάζεται να υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων και του ΚΚΕ, που σ’ αυτά τα θέματα ήταν πάντα αντίθετο, γιατί εκείνο ελπίζει ότι θα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό στους αποδήμους, απ’ ότι στο εσωτερικό της χώρας».

Παραμένοντας στην ψήφο των αποδήμων, αναρωτήθηκε αν «θα μπορεί να ψηφίζει εξ αποστάσεως κάποιος ο οποίος είναι εντελώς αποκομμένος από την Ελλάδα; Ούτε ο ίδιος έχει πατήσει ποτέ, ούτε ο πατέρας του κτλ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, αυτός μπορεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια και άμα την πάρει ψηφίζει. Εκεί θα υπάρξει κάποιος περιορισμός σε γενιές ή όχι; Αυτό είναι για παράδειγμα ένα θέμα, στο οποίο δεν βλέπω ακόμα να έχουν συζητηθεί. Άλλα ζητήματα είναι η επιστολική ψήφος. Εκεί δεν είναι θέμα αρχής. Νομίζω ότι δεν την ξέρουμε ακόμα την επιστολική ψήφο. Ας αρχίσουμε με αυτοπρόσωπη προσέλευση στα Προξενεία, με κάλπη δηλαδή και βλέπουμε αργότερα τι θα γίνει».

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αλιβιζάτος επεσήμανε ότι, «το να μη διαλύεται η Βουλή όταν δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για μένα είναι σημαντικό. Πρέπει μια κυβέρνηση, χωρίς τέτοιου είδους Δαμόκλειο Σπάθη να μπορεί να εξαντλεί την τετραετία», ενώ αναρωτήθηκε: «Θα βάλουν ότι εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151; Θα βάλουν κάτι άλλο; Δεν το ξέρουμε. Εκεί επίσης δεν υπάρχει σύγκλιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει να εκλέγονται με 180 και αν γίνουν 5-6 ψηφοφορίες και δεν εκλεγεί, τότε να εκλέγεται από το λαό. Αυτό δεν το θέλει η Ν.Δ. και πολλοί, μεταξύ των οποίων και εγώ σημειωτέων, πιστεύουμε ότι αν εκλέγεται ο Πρόεδρος από το λαό, δημιουργείται άλλη μια αφορμή για τσακωμούς και όχι για συγκλήσεις».

Όσον για την ευθύνη υπουργών, αναρωτήθηκε «γιατί οι υπουργοί να έχουν τόσο ειδική μεταχείριση» ενώ για τη βουλευτική ασυλία τόνισε ότι «θα πρέπει επίσης να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκεί θα ήθελα να γίνει ένα βήμα σημαντικό μπροστά».

Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «εκείνο που διαφοροποιεί την Ελλάδα από τις άλλες αστικές δημοκρατίες, είναι ότι όποιος πάρει τις 151 ψήφους, ουσιαστικά είναι ανέλεγκτος. Θα ήθελα πιο ανεξάρτητα δικαστήρια, πιο ανεξάρτητες αρχές, θα ήθελα αυτό που λέμε εμείς οι νομικοί σοβαρά αντίβαρα, που να μπορούν, αν το παρακάνει η εκάστοτε πλειοψηφία, να αναβοσβήνει ένα κόκκινο φως».

Σε ερώτηση, τέλος, του «Π.Τ.» για το αν κάποια στιγμή στο μέλλον προτεινόταν εκ νέου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Αλιβιζάτος είπε: «Έγινε πέντε χρόνια πριν και θα το έλεγα κεφαλλονίτικια κουζουλιά! Δεν νομίζω ότι θα γίνει ξανά αυτό το πράγμα, εγώ είμαι λίγο αστάθμητος παράγων».