Στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία η διάλεξη
του ομ. καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, κ. Νίκου Αλιβιζάτου,
την οποία διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας
του Αναστάσιου Μ. Πούλιου
Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Το περασμένο Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας φιλοξένησε τον ομότιμο Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών και υποψήφιο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μόλις το 2015 στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξή του, κ. Νίκο Αλιβιζάτο. Ο συνταγματολόγος κ. Νίκος Αλιβιζάτος, μετά από πρόταση και πρόσκλησή μου εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας (και πολύμηνες επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ μας ούτως ώστε να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία σύμφωνα με το πρόγραμμά του), ήρθε, για πρώτη φορά, στη Δράμα προκειμένου να δώσει μία διάλεξη για το τόσο νευραλγικό και ιδιαιτέρως επίκαιρο σήμερα ζήτημα της αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος και, συγκεκριμένα, για να αναπτύξει το θέμα με τίτλο «Συνταγματική Αναθεώρηση: ποιές οι προκλήσεις για το αύριο».
Η θετική ανταπόκρισή του στην πρόταση-πρόσκλησή μου, η συνακόλουθη άφιξή του στη Δράμα (και, μάλιστα, για πρώτη φορά, ως ήδη αναφέρθηκε) και, βεβαίως, αυτή καθαυτή η επιστημονική διάλεξή του αποτελεί εξ ορισμού ιδιαίτερη τιμή για το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας που διοργάνωσε και διεξήγαγε τη συγκεκριμένη εκδήλωση, μεγάλη τιμή αλλά και χαρά εμού προσωπικά ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και, κυρίως, αποτελεί, εκ των πραγμάτων, ένα μεγάλο γεγονός για την ίδια τη Δράμα και τους δραμινούς πολίτες, οι οποίοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν από τους πλέον έγκριτους και διαπρεπείς συνταγματολόγους της χώρας.
Το Σύνταγμα αποτελεί, ως γνωστόν, το θεμελιώδη Καταστατικό Χάρτη της Ελλάδας, στον οποίο εδράζεται όλη, εν γένει, η οργάνωση και λειτουργία της χώρας μας ως σύγχρονου, ευρωπαϊκού, ευνομούμενου και δημοκρατικού κράτους κοινωνικής πρόνοιας και δικαίου. Η συνταγματική ιστορία της Ελλάδας, από τα προεπαναστατικά συντάγματα έως και την 3η Σεπτεμβρίου 1843, οπότε o ελληνικός λαός απαίτησε να παραχωρηθεί το πρώτο Σύνταγμα του τότε νεοσύστατου ελληνικού κράτους και, έτι περαιτέρω, έως το 1-1-4 της δεκαετίας του ’60, βρίθει εντάσεων και αντιπαραθέσεων, ακόμη και κινηματικών, για την εξασφάλιση, την υπεράσπιση και την κατοχύρωση των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Έτι περαιτέρω δε, σήμερα έχουμε την πρωτόγνωρη τύχη για τη χώρα μας, να βρισκόμαστε σε διαδικασία αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος του 1975, μετά από εκείνες των ετών 1986, 2001 και 2008 που προηγήθηκαν, εντός μίας μακρόπνοης περιόδου ομαλής συνταγματικής και, εν γένει, πολιτικής ιστορίας του τόπου, η οποία διαρκεί καθ’ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης. Κατά συνέπεια, υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω, καθίσταται απολύτως σαφές ότι η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος, δηλαδή πολύ απλά η τροποποίηση και μεταρρύθμισή του, η οποία αποτέλεσε το θέμα της διάλεξης του Καθηγητή κ. Νίκου Αλιβιζάτου, μας αφορά όλους, ανεξαιρέτως, ως ενεργούς έλληνες πολίτες.
Και πράγματι, οι δραμινοί πολίτες, εκτιμώντας αυτό ακριβώς το γεγονός, ανταποκρίθηκαν ασμένως στην πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και προσήλθαν αθρόως στη συγκεκριμένη εκδήλωσή του, παρακολουθώντας τη διάλεξη του κ. Νίκου Αλιβιζάτου, σε μία κατάμεστη αίθουσα.
Επίσης, στην εν λόγω εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας παρευρέθηκαν οι βουλευτές Δράμας, κ.κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, οι τέως βουλευτές Δράμας, κ.κ. Σταύρος Παπαδόπουλος και Χρήστος Καραγιαννίδης καθώς και σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και, συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Αναπληρωτής Δημάρχου Δράμας (και εξαιρετικός συνάδελφος), κ. Μιχαήλ Τάσσου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (και, ομοίως, εξαιρετικός συνάδελφος), κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ.κ. Ανάργυρος Πατακάκης και Ιωάννης Στεφανίδης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. Δράμας και Δημοτικός Σύμβουλος Δράμας, κ. Ελευθέριος Καλλινικίδης, οι Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δράμας, κ.κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Στέργιος Ηλιόπουλος, ο κ. Αλέξανδρος Ράδος, Μέλος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, τους οποίους άπαντες θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, για άλλη μία φορά, και από το βήμα αυτό, για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μου εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και την παρουσία τους στην εκδήλωσή του αυτή.
Από το νομικό και δικαστικό κόσμο της περιοχής, παρέστη πλήθος συναδέλφων-μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, συνάδελφοι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας καθώς και ο Αντεισαγγελέας Δράμας, κ. Απόστολος Δεληγιάννης και η Ειρηνοδίκης Δράμας, κ. Φανή Παλαμιδά, τους οποίους, ομοίως, ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μου και την παρουσία τους στη συγκεκριμένη εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι απόψεις του φιλοξενούμενου από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας ομιλητή, κ. Νίκου Αλιβιζάτου, για την επικείμενη αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος και, κατ’ακολουθίαν, για αυτή καθαυτή την πορεία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επόμενης τουλάχιστον δεκαετίας, είναι εξαιρετικά σημαντικές, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του επιφανούς ακαδημαϊκού Καθηγητή και δη του Συνταγματικού Δικαίου που αυτός φέρει, αλλά, επίσης, λόγω αυτού καθαυτού του γεγονότος ότι πρόκειται, συγχρόνως, για μία εξέχουσα προσωπικότητα και της πολιτικής ζωής της χώρας μας, η οποία, ως γνωστόν, έχει, στις μέρες μας, απόλυτη κι επιτακτική ανάγκη από φωνές και απόψεις όπως οι δικές του, δηλαδή διαυγείς, νηφάλιες, τεκμηριωμένες και, βεβαίως, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.. Και πράγματι, η διάλεξη που παρέθεσε ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, η οποία εστίασε, εκτενώς και εμπεριστατωμένως, στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων, το ζήτημα της ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας, τα οποία είναι μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που θα τεθούν κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, προκάλεσε μία γόνιμη διαλογική συζήτηση στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρισταμένους και, κυρίως, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκομένους δραμινούς, οι οποίοι εντυπωσιάσθηκαν με τον οξυδερκή και, συγχρόνως, άκρως κατανοητό και μεταδοτικό τρόπο, με τον οποίο αυτός προσέγγισε και ανέλυσε τα εν λόγω ζητήματα.
Στο παρόν σημείο, κρίνω σκόπιμο να παραθέσω κατωτέρω ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητή κ. Νίκου Αλιβιζάτου, προκειμένου να δώσω μία ενδεικτική, κατά το δυνατόν, «εικόνα» -ας μου επιτραπεί η έκφραση-, του πολυσχιδούς που χαρακτηρίζει και ξεχωρίζει την προσωπικότητα, τη δραστηριότητα και την πορεία του:
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Κωνσταντίνου Αλιβιζάτου, καθηγητή Χειρουργικής και βουλευτή, και της Μαρίας (Λιλής) Θεοτοκά. Από την πλευρά του πατέρα του, κατάγεται από την Κεφαλονιά και είναι εγγονός του πανεπιστημιακού και πολιτικού Νικολάου Αλιβιζάτου, ενώ, από την πλευρά της μητέρας του, κατάγεται από τη Χίο και είναι ανηψιός του λογοτέχνη και δικηγόρου Γιώργου Θεοτοκά. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1977 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παντεόν-Ασσάς (Παρίσι ΙΙ). Από το 1983 διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο στη Νομική Αθηνών, στην οποία, το 1992, εξελέγη τακτικός καθηγητής. Έχει παραμείνει για μεγάλα διαστήματα ως επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ (1989), Πρίνστον (1997) και Οξφόρδης (2005). Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο. Στις 13 Φεβρουαρίου 2004, διορίσθηκε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1989-1990), μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (1997-2002), Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.α. . Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες όπως Το Βήμα, Τα Νέα, Η Καθημερινή κ.α.. Στις 17 Φεβρουαρίου 2015, ήταν υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη στήριξη του Ποταμιού και του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Εν κατακλείδι, ήταν μία εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπως δηλώνει και ο τίτλος του παρόντος άρθρου μου (καθόσον αποδίδει την πραγματικότητα, χωρίς ίχνος υπερβολής που, ούτως ή άλλως, μακράν απέχει από εμένα), και, μάλιστα, τόσο από άποψη ανταπόκρισης και προσέλευσης των δραμινών συμπολιτών μας όσο και από άποψη ενδιαφέροντος και σημασίας, η οποία δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στο Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας να συνεχίσει τη διοργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων, οι οποίες ναι μεν άπτονται της νομικής επιστήμης, πλην όμως αφορούν σύσσωμη τη δραμινή κοινωνία, όπως, εν προκειμένω, απεδείχθη περίτρανα στην εν λόγω περίπτωση της διάλεξης του συνταγματολόγου κ.Νίκου Αλιβιζάτου, με τον οποίο, σημειωτέον, έχω ήδη συζητήσει την εκ νέου άφιξή του στη Δράμα, το επόμενο διάστημα, για μία νεότερη διάλεξή του πάνω στο επιστημονικό του αντικείμενο, σε διοργάνωση πάντα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.