Ερώτηση Χαράς Κεφαλίδου στη Βουλή
Άμεση ανάγκη ίδρυσης Αιματολογικής
Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας
► Η οποία να μπορεί να εξυπηρετεί τις περιοχές Δράμας, Καβάλας και Θάσου
ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ άμεσης ίδρυσης Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας, η οποία να μπορεί να εξυπηρετεί την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμα – Καβάλα – Θάσο), επισημαίνει με ερώτησή της στη Βουλή και προς τον υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου.
Όπως σημειώνει στην ερώτησή της η κα. Κεφαλίδου, το Νοσοκομείο της Καβάλας δεν είναι πλήρως στελεχωμένο, έχει σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με αποτέλεσμα κάποια τμήματα και κλινικές του να υπολειτουργούν. Σε περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν χορηγούνται παραπεμπτικά προς τα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 200 χιλιομέτρων που ισοδυναμεί με δυο ώρες για τη μετάβαση.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους ασθενείς και γι’ αυτό υπάρχουν ήδη αρκετές καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, για την ίδρυση Αιματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας, ώστε να εξυπηρετούνται και να περιθάλπονται ασθενείς με σοβαρές παθολογικές παθήσεις, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται για μια πεντάλεπτη νοσηλεία και ενέσιμη θεραπεία στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης.
Η ίδια, κάνει αναφορά για την μεγάλη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των ασθενών καθώς και των συνοδών τους, που αναγκάζονται να διαμένουν για όσο χρόνο διαρκεί η θεραπεία τους σε ξενώνες και ξενοδοχεία των πόλεων αυτών, λόγω της μεγάλης απόστασης από τον τόπο κατοικίας τους.
«Παράλληλα, δυσβάσταχτη είναι η οικονομική τους επιβάρυνση που αυτό συνεπάγεται, καθότι πολλοί από αυτούς είναι χαμηλο-συνταξιούχοι και μεγάλης ηλικίας. Επίσης, ασθενείς που χρειάζονται π.χ. επταήμερη θεραπεία, επειδή τα Νοσοκομεία εργάζονται πενθήμερο, αναγκάζονται να διακόπτουν τη θεραπεία τους την Παρασκευή και να την συνεχίζουν την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη με αποτέλεσμα οι – υπέργηροι ιδίως – ασθενείς να παραμένουν στο Νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο και να ταλαιπωρούνται, διότι, εκτός των μεγάλων αποστάσεων, δεν μπορούν να πηγαινοέρχονται με τις συγκοινωνίες ή να φεύγουν και να επιστρέφουν σε δύο ημέρες για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.
Αναφέρω εδώ ότι στο Νοσοκομείο της Καβάλας υπάρχει μεν Αιματολογικό Τμήμα, στελεχωμένο με δύο αιματολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά μόνο για αιματολογικούς ελέγχους ρουτίνας και όχι για σοβαρά περιστατικά και θεραπείες».
Τέλος η κα. Κεφαλίδου ξεκαθαρίζει ότι είναι άμεση η ανάγκη πλέον «να αποκτήσει επιτέλους και το Νοσοκομείο της Καβάλας Αιματολογική Κλινική σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εξυπηρετώντας έτσι όλους τους ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας».
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο υπουργός Υγείας:
- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ώστε να ιδρυθεί και να στελεχωθεί άμεσα για να λειτουργήσει οργανωμένα Αιματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Καβάλας, δίνοντας ένα τέλος στην ταλαιπωρία και την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών και των συνοδών τους;
- Θα μπορούσε να προβλεφθεί ως προσωρινή λύση από το Υπουργείο για τους ασθενείς των πλέον απομακρυσμένων περιοχών που χρειάζονται επταήμερη ενέσιμη θεραπεία να την συνεχίζουν και το Σαββατοκύριακο, με την απασχόληση του βασικού προσωπικού που απαιτείται;