Home > Εκδηλώσεις > Διάλεξη της Δρ. Μ. Κοντογιαννοπούλου με θέμα “Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΔΡΑΜΑ: ιστορία και μνημεία” Της Πολύνας Γ. Μπανά

Διάλεξη της Δρ. Μ. Κοντογιαννοπούλου με θέμα “Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΔΡΑΜΑ: ιστορία και μνημεία” Της Πολύνας Γ. Μπανά

 Διάλεξη της Δρ. Μ. Κοντογιαννοπούλου

με θέμα  “Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΔΡΑΜΑ:

ιστορία και μνημεία”

     Σε διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

 

 Της Πολύνας Γ. Μπανά

 Προέδρου του Συλλόγου

Μετά την άκρως επιτυχημένη συναυλία της εξαιρετικής πιανίστριας κας Ευφημίας Ζάννη και των εκλεκτών συνεργατών της, της πιανίστριας κας Εύας Ξανθοπουλίδου, του σαξοφωνίστα κ. Χάρη Ξυλά και της βιολίστριας κας Μαρίνας Παύλου, την οποία ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας διοργάνωσε από κοινού με το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, το περασμένο Σάββατο (23/11), στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας η οποία κυριολεκτικά κατακλύσθηκε από πλήθος κόσμου, η αμέσως επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, στα πλαίσια του γενικού προγράμματος εκδηλώσεών του για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 το οποίο αριθμεί, συνολικά, δώδεκα (12) εκδηλώσεις, είναι η επιστημονική διάλεξη της Δρ. Μαρίας Κοντογιαννοπούλου, Προϊσταμένης του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, με το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και ελάχιστα γνωστό μέχρι σήμερα, θέμα “Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΔΡΑΜΑ: ιστορία και μνημεία”, η οποία θα  δοθεί αυτή την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου και ώρα 19.30, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Όπως δε, η ίδια η ομιλήτρια, Δρ. Μαρία Κοντογιαννοπούλου, αναφέρει σχετικά με το θέμα και το περιεχόμενο της εν λόγω διάλεξής της: «Η Δράμα μοιράστηκε από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα την τύχη των ευρωπαϊκών εδαφών της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Αρχικά ως κομμάτι του territorium (χώρας) Φιλίππων και, στη συνέχεια, ως μία μικρή πόλη-κάστρο, μέχρι την κατάληψή της από τους οθωμανούς Τούρκους. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, αναζητώντας τα ίχνη της βυζαντινής Δράμας στον ιστό της σύγχρονης πόλης αλλά και έξω από αυτή, θα «αναγνώσουμε» παρέα ένα, άγνωστο στους περισσότερους, κεφάλαιο της ιστορίας της περιοχής και, κυρίως, θα μας δοθεί η ευκαιρία να προβληματιστούμε επάνω στο πολύ σοβαρό ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.».    

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας καλεί όλους τους δραμινούς να παρακολουθήσουν τη διάλεξη της Δρ. Μαρίας Κοντογιαννοπούλου, δράττοντας την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με μία περίοδο της ιστορίας της πόλης μας και, εν γένει, της περιοχής μας, για την οποία οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουμε παρά ελάχιστα.

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μαρία Κοντογιαννοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη βυζαντινή αρχαιολογία. Συνέχισε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εκπόνησε, το 2014, τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Τα μαρμάρινα τέμπλα της Μέσης Βυζαντινής περιόδου στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Κατασκευή – μορφή – διάκοσμος». Συμμετείχε, ως επί συμβάσει αρχαιολόγος, σε σωστικές, συστηματικές ανασκαφές και σε καταγραφές αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, στην Πιερία και στη Χαλκιδική. Το 2005, προσελήφθη, ως αρχαιολόγος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού, στον οποίο αρίστευσε. Υπηρέτησε στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λάρισα, στη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα την Καβάλα, ενώ από το 2014 υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας. Από το έτος 2018, έχει οριστεί Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων καθώς και αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη βυζαντινή αρχιτεκτονική γλυπτική και στην ιστορική γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη βυζαντινή περίοδο. Έχει πάρει μέρος σε ειδικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, τιμητικούς τόμους και άλλα. Είναι παντρεμένη με το δραμινό Βασίλη Μεσσή και έχουν ένα γιο, το Δημήτρη.