Συνάντηση κτηνοτρόφων ΑΜΘ
με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
► Η υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών για την πώληση γάλακτος απασχόλησε τη συζήτηση
ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εκπροσώπων από την Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό ΑΑΤ κ.Μ.Βορίδη, ο Υφυπουργός κ. Κ. Σκρέκας, ο βουλευτής Καβάλας κ. Μ. Λαζαρίδης κι εκπρόσωπος του Υπουργού ΕΘΑ και βουλευτή Καβάλας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου.
Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, μαζί με τους εκπροσώπους των 6 συλλόγων και 2 συνεταιρισμών της ΑΜΘ, συμμετείχε και η πρόεδρος του πανσερραικού κτηνοτροφικού συλλόγου κ.Ε.Σιδηροπούλου.
Η σύσκεψη γενικά έγινε σε καλό κλίμα, όμως ήταν σχετικά σύντομη, αφού σε λίγο περισσότερο από μία ώρα, δεν ήταν δυνατό να συζητηθούν εμπεριστατωμένα, τα θέματα που θέσαμε στον υπουργό.
Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης, απασχόλησε το θέμα της υποχρεωτικής σύναψης συμφωνητικών στην πώληση του γάλακτος, από τους κτηνοτρόφους στους μεταποιητές κι εμπόρους, με αναγραφή της τιμής πώλησης.
Ο υπουργός ενημερώθηκε για την υφιστάμενη κατάσταση στις συμφωνίες για το γάλα και το τριτοκοσμικό φαινόμενο των ανοιχτών τιμών και ενημερώθηκε ότι ουσιαστικά, παραχωρείται το γάλο στον μεταποιητή, κι αυτός το ελέγχει ποιοτικά, το ζυγίζει και το τιμολογεί. Άλλος έχει το κόστος της παραγωγής, κοπιάζει να παράγει το γάλα κι αυτός που το αγοράζει, τιμολογεί την αξία του.
Ο κ. Βορίδης ενημερώθηκε ότι τις περισσότερες φορές, οι συμφωνίες για το γάλα είναι προφορικές κι όταν είναι γραπτές, τα συμφωνητικά που υπογράφουν οι κτηνοτρόφοι, έχουν μονομερείς όρους που δεσμεύουν μόνο τον κτηνοτρόφο και σχεδόν πάντα χωρίς την αναγραφή της τιμής του γάλακτος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδειξε να συμμερίζεται τις ενστάσεις των κτηνοτρόφων για το συγκεκριμένο τρόπο αγοραπωλησίας και ήταν καταρχάς θετικός για νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ στην υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών, με υποχρεωτική αναγραφή τιμής, στην πώληση του γάλακτος. Εξέφρασε όμως τις επιφυλάξεις του, σχετικά με τους όρους που μπορεί να θέσουν οι μεταποιητές στα συμφωνητικά για το γάλα και οι οποίοι μπορεί να προβούν σε βάρος των κτηνοτρόφων.
Σχετικά με τους ελέγχους για ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος σε προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα, ανέφερε την πρόθεσή του για την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου με την αύξηση των προστίμων και τρόποι που εξετάζονται, σχετικά με εξελιγμένους επιστημονικά τρόπους ελέγχου.