Και με ευθύνη των μειζόνων αντιπολιτεύσεων…
Άφησαν να περάσουν οι αυξήσεις
στα δημοτικά τέλη χωρίς αντιπρόταση
ψηφίζοντας «λευκό» και «παρών»!
► Μια αντιπρόταση της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κατατέθηκε πολύ αργά!
► Με κατηγορίες κατά του δημάρχου Δράμας… απέφυγαν την καταψήφιση!
Του Θανάση Πολυμένη
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να πει κανείς, ότι επρόκειτο για ένα κακοστημένο παιχνίδι, σε μια προσπάθεια να περάσει η πρόταση της δημοτικής αρχής για αυξήσεις 26,5% στα δημοτικά τέλη του 2020!
Προτίμησαν να απευθύνουν ένα βαρύ κατηγορώ, κυρίως κατά του δημάρχου Δράμας και πρώην προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Μαμσάκου, αντί να κατεβάσουν αντιπρόταση για μη αυξήσεις.
Πώς όμως το έκανε η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», η οποία μάλλον την τελευταία στιγμή ασχολήθηκε να φέρει τη δική της πρόταση, για την οποία οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι δεν προλάβαιναν να διαβάσουν;
Τελικά, «Πόλη+Ζωή» και «Project Δράμα 2020», απέδρασαν… από την καταψήφιση του θέματος, ψηφίζοντας «λευκό» οι πρώτοι και «παρών» οι δεύτεροι, καθώς δεν λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι σύμφωνα με το νόμο.
Μόνο «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα» καταψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής, ενώ η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» έδωσε δύο ψήφους στη δική της πρόταση!
Επί της ουσίας, το πώς θα εξελισσόταν η ψηφοφορία στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, φάνηκε ήδη από την προηγούμενη έκτακτη συνεδρίαση του σώματος ανήμερα του εορτασμού της πολιούχου Αγίας Βαρβάρας: όπου στο θέμα της κατανομής του ποσού της ΔΙΑΑΜΑΘΜ, 1,2 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί τα επόμενα τρία χρόνια, η μεν «Πόλη+Ζωή» ψήφισε «παρών» ενώ η παράταξη «Project Δράμα 2020» επικαλέστηκε το δικαίωμα «άρνησης ψήφου».
Η πρόταση της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών»
Πέρα από την πρόταση της δημοτικής αρχής για οριζόντιες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη μέχρι και 26,5% στα δημοτικά τέλη καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμού, η μοναδική αντιπρόταση που κατατέθηκε όπως είχε το δικαίωμα να κάνει, ήταν από την πλευρά της παράταξης της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών».
Κατά την εισήγηση της πρότασης αυτής, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι «ουσιαστικά δεν βοηθιέται ο μικροεπιχειρηματίας από τη μικρή μείωση του 15% γιατί, την χάνει από την αύξηση των τελών κατά 45% στην οικία του …».
Το πρόβλημα που υπήρξε με την πρόταση της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», είναι ότι αυτή κατατέθηκε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και κανονικά έπρεπε να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή. Μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και η μόνη ημέρα να συζητηθεί στην Ο.Ε. ήταν το πρωί της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου.
Όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά η πρόταση της παράταξης δεν εστάλη καν όπως οφειλόταν αρχικά από την γραμματεία του προεδρείου του σώματος στους επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων, αλλά γι’ αυτό δεν φρόντισε ούτε ο ίδιος ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος να κάνει.
Οι παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή» και «Project Δράμα 2020», είπαν ότι δεν γνώριζαν την πρόταση του κ. Ηλιόπουλου για χαμηλότερες αυξήσεις από αυτές της δημοτικής αρχής και επί της ουσίας την απέρριψαν, καθώς όπως είπαν, έπρεπε να τη μελετήσουν.
Βαρύ κατηγορώ κατά δημάρχου
Στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης που έγινε, σ’ εκείνο που όλοι συμφώνησαν, ήταν ότι κανονικά τα τέλη θα έπρεπε να επιβάλλονται ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που βγάζει ο καθένας, το κάθε σπίτι, το κάθε κατάστημα, το κάθε πολυκατάστημα, οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες και το κάθε νοικοκυριό.
Επί της ουσίας όμως, σύσσωμη η αντιπολίτευση απηύθυνε βαρύ κατηγορώ κατά του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, τόσο κατά την προηγούμενη πενταετή δημοτική αρχή, όσο και ως πρώην προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ, όπου μ’ αυτή την ιδιότητά του έκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας τις αυξήσεις της ΔΙΑΑΜΑΘ.
Το χαρακτηριστικό σημείο των δύο μειζόνων αντιπολιτεύσεων απ’ όλα όσα ειπώθηκαν, ήταν ότι δεν αποδέχονται την αύξηση και θα άφηναν τη δημοτική αρχή να την ψηφίσει μόνη της, για να φανεί αυτό στους Δραμινούς πολίτες, ποιος πραγματικά έχει την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση!
Μη πρόταση της αντιπολίτευσης
Απορία βεβαίως προκαλεί, το ότι οι δύο μείζονες αντιπολιτεύσεις, εδώ και αρκετό καιρό όπως θα όφειλαν και όπως μπορούσαν να το κάνουν, δεν κατέθεσαν καμιά αντιπρόταση, απέναντι σ’ αυτήν της δημοτικής αρχής. Απορία προκαλεί, πώς ενώ με την πλειοψηφία που έχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι δύο παρατάξεις «Πόλη+Ζωή» και «Project Δράμα 2020», δεν συνεννοήθηκαν να κατεβάσουν πρόταση για ακόμα πιο μειωμένες αυξήσεις ή για μηδενικές αυξήσεις! Και αν υπήρχε μια τέτοια συμφωνία – προς όφελος του Δραμινού λαού και των Δραμινών νοικοκυριών, σίγουρα θα περνούσε με 16 ψήφους ακόμα και με 18 ψήφους, έναντι των 13 της συμπολίτευσης!
Προφανώς και οι ίδιοι βλέπουν ότι οι αυξήσεις είναι αναγκαίες, οπότε ψήφισαν «λευκό» και «παρών» και άφησαν το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά!
Μαμσάκος: «Ο δήμαρχος έχει την ευθύνη…»
Στο τέλος της όλης συζήτησης και πριν από την ψηφοφορία, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος αρχικά παραδέχθηκε ότι «φυσικά και όλες τις ευθύνες τις έχει ο δήμαρχος. Από τη θέση την οποία κατέχει και ποτέ δεν κρύφτηκα. Με παρρησία μάλιστα από τη δική μου πλευρά και της παράταξής μου, στη δική μου θητεία, κάτι που δεν έγινε από τους προηγούμενους, πήραμε μια παλικαρίσια απόφαση να κάνουμε αύξηση. Όχι γιατί το θέλαμε. Κανένας δεν θέλει αυξήσεις σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες. Έρχεται όμως ένα πλαίσιο που λέει ότι, στα ανταποδοτικά πρέπει να έχει ισοσκελισμένους ισολογισμούς. Τόσα έξοδα έχεις, τόσα έσοδα πρέπει να μαζέψεις. Από τη μια μας λέτε, γιατί κάνετε αυξήσεις, και από την άλλη γιατί δεν κάνετε αυξήσεις. Αυτή η διγλωσσία πρέπει να σταματήσει».
Ο κ. Μαμσάκος, αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα του ΧΑΔΑ που δεν είχε κλείσει ο κ. Χαρακίδης όσο ήταν δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, ενώ το έκανε ο ίδιος τολμώντας αυτό το σημαντικό έργο. Έκανε λεπτομερή αναφορά στο πώς έκλεισε ο ΧΑΔΑ και πώς κατέληξαν τα σκουπίδια της Δράμας, και των πέντε Δήμων, να πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ των Σερρών.
Τέλος, αναφέρθηκε στη μονάδα διαλογής σύμμικτων απορριμμάτων που ήδη λειτουργεί, λέγοντας ότι σε όλη την Περιφέρεια, ήταν το πρώτο που ξεκίνησε τη λειτουργία του!