Ο στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Σφακιανάκης μιλάει στον «Π.Τ.»
Σε πρώτο πλάνο το cyberbullying,
ο διαδικτυακός εθισμός και
η εκδικητική πορνογραφία!
► «Τα εργαλεία με τα οποία μπορεί κάποιος να προστατευτεί, είναι απλά και είναι μέσα στο μυαλό μας»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ σημαντική ημερίδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Δράμα την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου με κεντρικό θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δράμας στις 18.00 το απόγευμα, ενώ βασικός ομιλητής θα είναι ο πολύ γνωστός σε όλους, στρατηγός ε.α. κ. Μανώλης Σφακιανάκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ενημερωτικών ημερίδων που θα πραγματοποιήσει το CSI Institute σε 10 Δήμους της χώρας, με την υποστήριξη της COSMOTE. Οι ευκαιρίες που φέρνει το διαδίκτυο, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο ψηφιακό περιβάλλον, κυρίως για τα παιδιά, αναδείχθηκαν ως οι βασικές επιμορφωτικές ανάγκες του κοινού, βάσει του οποίου διαμορφώθηκε η θεματολογία του κύκλου των ενημερωτικών ημερίδων.
Βασικός εισηγητής της δράσης, είναι ο Πρόεδρος του CSI Institute (Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια) κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος θα ενημερώσει για την ορθή χρήση της τεχνολογίας, την ασφαλή πλοήγηση στο Internet, καθώς και για τη διαχείριση πιθανών διαδικτυακών απειλών. Φαινόμενα όπως το cyberbullying, ο διαδικτυακός εθισμός και η εκδικητική πορνογραφία θα αναλυθούν από την Κλινική Εγκληματολόγο και Διευθύντρια του CSI Institute, κα. Kαλλιόπη Ιωάννου. Επίσης, για την καταπολέμηση του Διαδικτυακού Εθισμού και την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους θα μιλήσει ο κ. Μάριος Γιαννάκου, αθλητής υπεραποστάσεων.
Στα πλαίσια της ημερίδας, ο «Πρωινός Τύπος» συνομίλησε με τον κ. Σφακιανάκη, ο οποίος ευγενώς προσφέρθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας, προκειμένου να μας εξηγήσει τι σημαίνει ασφάλεια στο διαδίκτυο και ποια είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSIi).
[Μια έρευνα που έχει βγει τις τελευταίες ημέρες στην Αμερική, δείχνει ότι το παιδί που θα τραυματιστεί ψυχικά σήμερα σα 15, 17 και 18 έτη του, τα παιδιά που θα φέρει στον κόσμο, θα έχουν και αυτά ψυχικά τραύματα. Με λίγα λόγια, ο ψυχικός τραυματισμός μεταφέρεται μέσω του DNA, στα παιδιά της επόμενης γενιάς που θα έρθει στον κόσμο από έναν ψυχικά τραυματισμένο γονέα σήμερα. Αυτό λέει μια έρευνα που θα ανακοινώσουμε στη Δράμα.]
Ασφαλή πλοήγηση και εργαλεία προστασίας
Κύριε Σφακιανάκη, τα τελευταία χρόνια όλοι μιλάμε για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Υπάρχει πραγματικά ασφαλή πλοήγηση;
«Υπάρχει ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, υπάρχουν κανόνες στο διαδίκτυο και υπάρχουν οι κανόνες εμπλοκής. Εάν κάποιος χρήστης του διαδικτύου, παιδί ή και πιο μεγάλος, ακολουθήσει τους κανόνες που θα δώσουμε μέσα από την ημερίδα στη Δράμα, πιστεύουμε απόλυτα ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.
Άρα, ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, είναι οι κανόνες εκείνοι οι οποίοι μας προστατεύουν από τους τρίτους μέσα στο διαδίκτυο. Άρα με λίγα λόγια, υπάρχει τρόπος προστασίας και υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε μέσα στο διαδίκτυο, εάν εφαρμόσουμε κάποιους κανόνες που γι’ αυτό το λόγο θα δώσουμε από τη Δράμα, όπως εμείς μόνο ξέρουμε».
Ποια είναι τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας χρήστης, ώστε να μπορέσει να προστατευτεί;
«Τα εργαλεία με τα οποία μπορεί κάποιος να προστατευτεί, είναι απλά και είναι μέσα στο μυαλό μας. Είναι κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται χωρίς να πληρώσουμε και αυτά είναι τρόποι και συμπεριφορές μέσα στο διαδίκτυο. Όλα είναι συμπεριφορά.
Άλλο είναι η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο να μην πέσουμε θύματα, και άλλο είναι εάν το διαδίκτυο είναι απαραβίαστο έτσι ώστε να μην μας χακέψουν ή να μην μας υποκλέψουν.
Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί τρόποι. Ένας τρόπος έχει να κάνει με την συμπεριφορά μας να μην πέσουμε θύματα και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να εξασφαλιστούμε χωρίς να ξοδευτούμε και ο άλλος τρόπος είναι να μην μας χακέψουν και υποκλέψουν τα συστήματά μας.
Άρα έχουμε δύο ράγες. Η κάθε ράγα είναι ξεχωριστή. Η μία είναι ανέξοδη και η άλλη είναι με κάποια έξοδα, που μας καλύπτουν ως ένα ποσοστό ασφαλείας».
Φαντάζομαι λοιπόν κ. Σφακιανάκη, ότι αυτό εξαρτάται από τον κάθε χρήστη για ποιο λόγο χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Άλλο για έναν απλό χρήστη που χαζεύει στο διαδίκτυο και άλλο για κάποια επιχείρηση.
«Κινδυνεύει πάντα αυτός που χαζεύει στο διαδίκτυο, να ξέρετε. Εκεί είναι η διαφορά. Αυτός που έχει μια πιο μεγάλη επιχείρηση στο διαδίκτυο, είναι λογικό να έχει κάποια συστήματα να προστατεύεται. Λογικό και όχι κανόνας. Γιατί πολλοί είμαστε στο διαδίκτυο με επιχειρήσεις μεγάλες και δεν ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ και στο τέλος όλοι τρέχουν στον Σφακιανάκη για να τους σώσει!
Αλλά στο διαδίκτυο, να ξέρετε, ότι εφαρμόζουμε κανόνες. Είναι χωρίς χρήματα αυτά που θα πούμε. Δεν θα ξοδευτούν οι Δραμινοί καθόλου, αρκεί να ακούσουν – και τα παιδιά και οι μεγάλοι – και θα δείτε πόσο δίκαιο έχω, όταν τελειώσει αυτή η ημερίδα, πόσο ενημερωμένοι θα είμαστε και παράλληλα ασφαλείς στο διαδίκτυο. Εμείς σ’ αυτό κερδίζουμε».
Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που μέχρι σήμερα έχει καταγράψει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSIi) κ. Σφακιανάκη;
«Το CSIi είναι ένα ινστιτούτο, το οποίο σκοπό έχει να ενημερώνει και να προστατεύει τον κόσμο από τις κακοτοπιές του διαδικτύου. Εμείς έχουμε ενημερώσει τα τρία τελευταία χρόνια πάνω από 100.000 παιδιά και έχουν ενημερωθεί με τα έντυπά μας, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.
Το βασικό μας ατού είναι οι ενημερώσεις που κάνουμε σε πεντακόσια και χίλια άτομα καθημερινά σε παιδιά και σε γονείς μέσα από μια όμορφη διαδραστική ημερίδα που πραγματοποιούμε.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε ενημερώσει ηλεκτρονικά και μέσα από τις πλατφόρμες του CSIi, περίπου 25.000 κόσμο. Δηλαδή κάθεσαι στο σπίτι σου και στην ψηφιακή ακαδημία γονέων, απολαμβάνεις το μάθημά σου, για το πώς θα μάθεις τους κανόνες εμπλοκής, πώς θα χρησιμοποιείς το διαδίκτυο και όλα τα λοιπά που έχουμε. Έχουμε ειδικό στούντιο στο CSIi που κάνουμε αυτές τις μεταδόσεις. Άρα με λίγα λόγια είναι περίπου 25.000 οι άνθρωπο που έχουν ενημερωθεί μέσα από το διαδίκτυο στα σπίτια τους και πάνω από 100.000 οι μαθητές εκείνοι που έχουν απολαύσει τις ημερίδες μας και πιστεύω πάνω από 10.000 είναι οι επιχειρηματίες που έχουν ζητήσει προστασία και έχουμε ενημερώσει στην Ελλάδα».
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιο φαινόμενο, όπως το cyberbullying, όπως και τελευταία η εκδικητική πορνογραφία και κάποια άλλα, είναι αυτή τη στιγμή ποιο ψηλά από διάφορες καταστάσεις στο διαδίκτυο;
«Στους δείκτες που σας είπα, αυτό που βλέπουμε καθημερινά, είναι ότι πάνω από 150 κλήσεις καταγράφονται από παιδιά και περίπου 400 emails την ημέρα, τα οποία έρχονται και είναι πάνω από μισό εκατομμύριο οι απαντήσεις που έχουμε δώσει και η συμβουλευτική που κάνουμε στα παιδιά και στους γονείς.
Δηλαδή, το μεγάλο μας ατού είναι ο κόσμος ο οποίος μας εμπιστεύεται και στη συνέχεια μας ακολουθεί στα κοινωνικά δίκτυα και στα τηλέφωνά μας, για ενημερώσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Το μεγαλύτερο φαινόμενο που αυτή τη στιγμή μας απασχολεί και τα πιο πολλά τηλέφωνα και emails που δεχόμαστε, είναι μέσα για την εκδικητική πορνογραφία. Είναι οι νέοι άνθρωποι που κάνουν ένα δεσμό, και στη συνέχεια για να εκδικηθεί ο ένας τον άλλον, αποκαλύπτει φωτογραφίες που έχει τραβήξει, ερωτικές, στο διαδίκτυο και σε πορνογραφικές ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα να εκβιάζει ο ένας τον άλλον, για πράξεις και παραλείψεις που υπήρξαν».
Κύριε Σφακιανάκη, με τη δική σας μεγάλη πείρα που έχετε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, έχετε δει θύματα να μετατρέπονται σε θύτες; Συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, προφανώς για ψυχολογικούς λόγους και έτσι να διαιωνίζεται μια λανθασμένη κατάσταση;
«Να ξέρετε κάτι. Όταν τα απόνερα του διαδικτύου, που δυστυχώς έχουν να κάνουν με το σεξ, με το μπούλινγκ, έχουν να κάνουν με το ρατσισμό, δυστυχώς, πολλές φορές συμβαίνει, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πέσει θύματα, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πέσει μέσα στην καθημερινότητά τους σε μια κατάσταση πάρα πολύ άσχημη, στο τέλος υποκύπτουν και από αυτό τον ενδοιασμό, να είναι έρμαια κάποιων εκβιαστών και κάποιων κακοποιών.
Έχουμε πολλά περιστατικά τα οποία, όταν έφτασαν στο τέλμα τα παιδιά, τότε ήρθαν και κατήγγειλαν και μας είπαν το πρόβλημα που είχαν, με αποτέλεσμα να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι να έχουν μετατραπεί σε τηλεκατευθυνόμενα όντα, τα οποία στη συνέχεια, δυστυχώς, να έχουν πέσει τόσο πολύ χαμηλά, που να μην μπορεί ούτε ο ψυχίατρος να τα επαναφέρει.
Τέτοια περιστατικά θα αναφέρουμε στην ημερίδα της Δράμας, με καταστάσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ δύσκολες, ανθρώπινες και όπως πάντοτε και το λέω τώρα και σ’ εσάς, ένα ψυχικό τραύμα έρχεται να μας σημαδέψει για μια ζωή.
Και μια νέα έρευνα που έχει βγει τις τελευταίες μέρες στην Αμερική, δείχνει ότι το παιδί που θα τραυματιστεί ψυχικά τώρα στα 15, 17 και 18 έτη τους, τα παιδιά που θα φέρει στον κόσμο, θα είναι και αυτά χτυπημένα. Με λίγα λόγια, μεταφέρεται στο DNA ο ψυχικός τραυματισμός και οι γενιές που θα φέρει στον κόσμο που θα κάνει παιδιά, θα βγουν παιδιά που θα έχουν τραυματικές εμπειρίες από τη γέννησή τους. Αυτό το λέει μια μεγάλη έρευνα που θα ανακοινώσουμε στη Δράμα».
Μιλήσατε για το DNA και όχι για την συμπεριφορά του γονέα για το πώς θα μεγαλώσει τα παιδιά του… είναι πολύ σημαντικό αυτό!
«Εκτός του ότι αυτό το παιδί ψυχικά θα τραυματιστεί, τα παιδιά που θα φέρει στον κόσμο θα έχουν ψυχικά τραύματα. Είναι συγκλονιστικό».
Κάτι τελευταίο κ. Σφακιανάκη. Διάβασα στην ιστοσελίδα σας, ότι το CSIi θα προσπαθούσε να κάνει γραφεία σε 52 νομούς της χώρας. Πού βρίσκεται αυτό το θέμα;
«Ισχύει αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάει και στους 52 νομούς (σ.σ. εννοεί τις ημερίδες), τα γραφεία όμως θα τα κάνουμε από το νέο έτος στις Περιφέρειες της χώρας, και κάθε Περιφέρεια θα ελέγχει τους νομούς της. Είναι μεγαλεπίβολο το σχέδιο, αλλά ξεκινάμε από 7 Περιφέρειες της χώρας. Το βασικό είναι ότι, μπορεί να μην είμαστε σε 52 νομούς, όμως το γραφείο μας στην Αθήνα μπορεί και ελέγχει την Ελλάδα και αυτό είναι σημαντικό για εμάς.
Και θέλω εδώ να πω και κάτι ακόμα. Ότι στην ημερίδα που θα κάνουμε στη Δράμα, θα είναι και ο Μάριος Γιαννάκου, που θα είναι ο άνθρωπός μας, ο ambassador (πρεσβευτής) του CSIi στη νέα γενιά. Είναι ο άνθρωπος που θα διεισδύει στα παιδιά μας και καθημερινά μιλάει με το CSIi».